Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wypełnić szczelinę w murze?

Pi-Roman

Recommended Posts

Zwracam się o pomoc do fachowców lub ludzi, którzy mają w tym względzie jakieś doświadczenie.

Otóż chciałem ocieplić dom wypełniając w murze szczelinę. Szczelina ma ok. 4-5 cm szerokości i jest

przedzielona poziomo co 1m pełną cegłą.

Moje pytanie to: Czy w ogóle jest sens wypełniać taką szczelinę, a jeżeli tak, to czym?

Z góry dziękuję za pomoc.

Zapiankuj jeżeli jest to przegroda w ścianie zewnętrznej. Ja mam wybudowany dom z porothermu na klej i niestety też powstało dużo szczelin. Na pianowanie od środka "poszło" kilka pianek, czeka mnie jeszcze taka sama praca od zewnątrz. Niektóre szczeliny są na przestrzał. Niedługo będą mi ocieplać dom ale znajomy poradził mi abym tak właśnie zrobił. Koszt niewielki który później będzie procentował. Gdybym tak zostawił nawet po ociepleniu miałbym wiele mostków termicznych

szczelinę 4x5cm i wysoką na 1m to ja bym uszczelnił styropianem (bardziej trwały od pianki) a doszczelnił pianką. Pianka z puszki to się nadaje się bardziej na doszczelnienia.

do zben66: Tak samo praktykowałem doszczelnienie domu od wewnątrz przed tynkami o od zewnątrz przed ociepleniem pianką. Szczególnie przy murłacie i płatwiach pośrednich przechodzących przez mur zawsze są/powstają nieszczelności. Także polecam przelecieć się po domu z pianką przed tynkami i ociepleniem.

Zwracam się o pomoc do fachowców lub ludzi, którzy mają w tym względzie jakieś doświadczenie.

Otóż chciałem ocieplić dom wypełniając w murze szczelinę. Szczelina ma ok. 4-5 cm szerokości i jest

przedzielona poziomo co 1m pełną cegłą.

Moje pytanie to: Czy w ogóle jest sens wypełniać taką szczelinę, a jeżeli tak, to czym?

Z góry dziękuję za pomoc.

Jak to jest szczelina dylatacyjna to ją można wypełnić pianą poliuretanową metodą zalewową są firmy na rynku co tym się zajmują , na rynku są dostępne piany paro przepuszczalne oraz zamknięto komorowe do wyboru :popcorn: