robis 21.08.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 W lutym 2009 roku dostałem darowizną mieszanie a następnie je sprzedałem w maju 2010roku.Pieniądze ze sprzedaży przeznaczam na budowę domu.I teraz mam pytanie.przeczytałem w muratorze: "data nabycia po 1 stycznia 2009...przeznaczenie pieniędzy ze sprzedaży na własny cel mieszkaniowy lub spłatę kredytu w ciągu dwóch lat od końca roku w którym nastąpiła sprzedaż" (mur. 9/2011), kiedyś gdzieś czytałem to był podany wyrok NSANatomiast w moim Urzędzie Skarbowym twierdzą że mam dwa lata na wykorzystanie pieniędzy od momentu sprzedaży.Ma ktoś jakieś bliższe pojęcie w takiej sprawie lub jak to załatwić w mojej skarbówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 22.08.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 W lutym 2009 roku dostałem darowizną mieszanie a następnie je sprzedałem w maju 2010roku. Pieniądze ze sprzedaży przeznaczam na budowę domu. I teraz mam pytanie. przeczytałem w muratorze: "data nabycia po 1 stycznia 2009...przeznaczenie pieniędzy ze sprzedaży na własny cel mieszkaniowy lub spłatę kredytu w ciągu dwóch lat od końca roku w którym nastąpiła sprzedaż" (mur. 9/2011), kiedyś gdzieś czytałem to był podany wyrok NSA Natomiast w moim Urzędzie Skarbowym twierdzą że mam dwa lata na wykorzystanie pieniędzy od momentu sprzedaży. Ma ktoś jakieś bliższe pojęcie w takiej sprawie lub jak to załatwić w mojej skarbówce jeśli nabycie nastąpiło po 01.01.2009 to termin 2 lat liczy się od końca roku, w którym nastąpiło zbycie. Mówi o tym wyraźnie art.21 ust.1 pkt 131 ustawy o podatku dochodowym. Powiedz w swoim US zeby sobie ten przepis przeczytali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts