orzesznik 21.08.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 witamFirma buduje mi dom parterowy bez stropu (poddasze nieużytkowe) i 3 dni temu zaczęli stawiać ściany z pustaka 25P+W.Zaniepokoiło mnie to, że zaprawa pod pierwszą warstwą jest dość krucha (łatwo ją ściska się ręką) i na dodatek przy następnych warstwach pustaków dają 2 rzędy zaprawy przy brzegach (w środku jest ok 5cm pustki). Jak się zacząłem o to dopytywać to mi powiedzieli że tak się robi i że większość murarzy u nas w kraju robi źle że dają zaprawę na całej szerokości pustaka (bo traci on swoje walory). Czy jest coś takiego dopuszczalne? Czy te ściany wytrzymają obciążenie wieńca i dachu z dachówki ceramicznej? Proszę o porady bo ta firma nie da sobie przegadać że robią źle.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 21.08.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 W ostatnim wersie zakładasz że robią źle, otóż robia poprawnie. Co do twardości zaprawy trudno ocenic to co piszesz ale wg mnie jest zaprawa ok, bo zapewne kruszysz po dniu i to taka zaprawę co spadła na chudziak.Pełne spoiny wykonuje sie w uzasadnionych przypadkach a ten taki nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzesznik 21.08.2011 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Odłamałem kawałek zaprawy z boku pustaka (po dwóch dniach) i był on już suchy i bardzo kruchy.Położyli 3 warstwy pustaków (dzisiaj jest 4 dzień) i jak sprawdzałem to średnio co trzeci pustak trzyma a dwa się ruszają.To są dopiero 3 warstwy i mam wrażenie że te spoiny nie wytrzymają tego obciążenia.Wypytywałem się po składach budowlanych to mi jedni mówią że złe proporcje a drudzy że zaprawa potrzebuje więcej czasu na związanie.Jeden mówi tak a inni inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 21.08.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Odłamałem kawałek zaprawy z boku pustaka (po dwóch dniach) i był on już suchy i bardzo kruchy....Wypytywałem się po składach budowlanych to mi jedni mówią że złe proporcje a drudzy że zaprawa potrzebuje więcej czasu na związanie.Jeden mówi tak a inni inaczej Zatrudnij dobrego Inspektora Nadzoru Inwestorskiego to od razu "flachowcy" zaczną pracować jak należy z obawy o niewypłacenie wynagrodzenia za oszukańczą "pracę". Aktualnie rżną Ciebie na prawo i lewo - zaprawa bez wody zarobowej nie zwiąże choćbyś co niedziela dawał na tacę w kościele w tej intencji Murują na niepełne spoiny - zwyczajnie oszczędzają zaprawę, za to w kosztorysie powykonawczym policza jakby murowali na pełną (kilka tysięcy w plecy na "dzień dobry"). O uzyskaniu wytrzymałości muru, zakładanej w projekcie z takiej fuszerki nie ma mowy, o mostkach termicznych nie wspominając... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzesznik 21.08.2011 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Ja jako inwestor kupuje i dostarczam im materiały (nie kupuję taniochy). Z nimi podpisaną mam umowę na usługę wybudowania domu do stanu surowy otwarty. Na materiałach mają nie oszczędzać i dawać wszystkiego tyle ile trzeba. Z placu budowy "nic nie ginie" bo nie ma jak. O co chodzi z tą wodą zarobową bo nie wiem co to znaczy ??? Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 21.08.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Ja jako inwestor kupuje i dostarczam im materiały (nie kupuję taniochy). Z nimi podpisaną mam umowę na usługę wybudowania domu do stanu surowy otwarty. Na materiałach mają nie oszczędzać i dawać wszystkiego tyle ile trzeba. Mają nie oszczędzać a oszczędzają Gdyby nie oszczędzali nie byłoby twojego postu... Z placu budowy "nic nie ginie" bo nie ma jak. Siedzisz co dzień na budowie? O co chodzi z tą wodą zarobową bo nie wiem co to znaczy ??? Proszę o odpowiedź. Inwestor nie musi wszystkiego "wiedzieć" - zatrudnij dobrego Inspektora Nadzoru Inwestorskiego to budowa będzie poprawnie prowadzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzesznik 21.08.2011 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Tak siedzę na budowie, na 6 dni jestem 5, nie wiedzą o której i kiedy będę i zawsze jadę ostatni do domu. Moim problemem jest niepokój o sposób murowania.Jutro z samego rana dzwonie do kierownika budowy którego sam wynająłem (nie jest to ich kierownik).Ciekawy jestem co mi powie jak to zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 21.08.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Tak siedzę na budowie, na 6 dni jestem 5, nie wiedzą o której i kiedy będę i zawsze jadę ostatni do domu. Moim problemem jest niepokój o sposób murowania.Jutro z samego rana dzwonie do kierownika budowy którego sam wynająłem (nie jest to ich kierownik).Ciekawy jestem co mi powie jak to zobaczy. Wynająłeś kierownika i jeszcze nie widział? Kierownik budowy ma być na budowie - ty najwyraźniej wynająłeś pieczątkę "kierownika budowy". Gdyby był na budowie to by takiej fuszerki nie odwalali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzesznik 22.08.2011 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Kierownik jest na budowie co drugi dzień, ale akurat w tamtym tygodniu go nie było (wyjechał na tydzień po wylaniu płyty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 22.08.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Spoiny pasmowe , prosze jeżeli nie wiecie o czym piszecie to najlepiej nie piszcie.Spoiny pasmowe stosuje sie w pustakach szerokich (powyżej 18 cm), wymogi dla spoin pasmowych są identyczne jak dla pełnych (chodzi o grubośc). Nie wpływa to na nosność ściany w domu (jeżeli byłby projekt z założeniem minimalnej grubości ściany konstrukcyjnej odbiegajacej od normowego podejścia to wtedy nalezy robic pełne spoiny).Dla myslacych inaczej polecam poczytanie o porothermie branym na pianke, może to trafi do Was lepiej niż mowa o murowaniu na spoiny pasmowe przy uzyciu zwykłej zaprawy.I nie mieszajcie w kwestii wykonywania spoin, Co do jakości zaprawy to faktycznie az dziwne że możesz ruszyć taka cegłe, bo cegły kratówki nawet przy bardzo badziewnej zaprawie nie można ruszyć, czyli oszczędzają na cemencie, ile oni sypią cementu do betoniarki? Robią za gęstą zaprawe, bez plastyfikatora czy jak. Niech pokażą kierownikowi jak robia zaprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romero13 22.08.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 U mnie spoiny na początku murowania też wydawały mi się słabe ale kierownik budowy szybko przeprowadził rozmowę z wykonawcą i było już tak jak powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzesznik 22.08.2011 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Będąc dzisiaj na budowie sprawdzałem to początkowe miejsce od którego zaczynali murowanie ścian. Wygląda na to, że zaprawa potrzebuje więcej czasu na związanie bo dzisiaj była już o wiele twardsza niż 2 dni temu. Okazało się, że zbyt upalna pogoda wpływa niekorzystnie na zaprawę która to za szybko wysycha (tak twierdzi firma która mi buduje). Mają cement, piasek, plastyfikator pod dostatkiem i nie muszą na niczym oszczędzać. Dzisiejsza zaprawa jest krucha tak jak ta z przed kilku dni lecz dzisiaj miałem porównanie i poczekam na efekt końcowy. Oby trochę popadało - lepiej zwiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 22.08.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Niech polewają wodą mur na koniec pracy pod wieczór, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dubi 16.09.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Niech polewają wodą mur na koniec pracy pod wieczór, Witam gdzieś czytałem ze raczej nie jest zalecane polewanie świeżego muru... a Zaprawa schnie około 1 tygodnia... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 16.09.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 mozna polewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts