Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto kupować regulator pokojowy?

maci

Recommended Posts

Witam! Mam mieszkanie 56 m2 zasilane piecem dwufunkcyjnych Saunier Duval F21. Do pieca standardowo dołączony jest sterownik z termostatem (przez sterownik ustawia się temp. CO jak i CWU - piec nie ma żadnej regulacji w sobie. Zamierzam kupić lepszy sterownik - mianowicie z programowaniem tygodniowym. Na grzejnikach mam głowice. W teorii piec za pomocą dedykowanego sterownika pracuje w trybie modulacyjnym (można przełączyć na on/off) - no ale tryb modulacyjny powinien dawać większe oszczędności. Pytanie - czy warto kupować nowy sterownik za 300 zł? Razem z narzeczoną pracujemy w tygodniu - więc od 7 do 16-17 nikogo nie ma.

oszczędności na włączaniu i wyłączaniu ogrzewania są bardzo mizerne lub nawet potrafią być straty zależy to od izolacji ścian i okien, jakaś ilość mocy jest potrzebna do ogrzewania Twojego mieszkania i czy jest używana w małych ilościach co jakiś czas czy rzadziej ale więcej to najczęściej wychodzi na to samo, to bardzo podobnie jak jechać samochodem po autostradzie i po mieście, lepiej zainwestuj te pieniążki w okna czy izolację ścian

Blok jest nowy, więc raczej nie będę wymieniać okien i izolować ścian;). Okna są standardowe (1,1), ściany: tynk, styropian, pustak ceramiczny, płyta G-K. Piec, jak pisałem, ma funkcję zmiennego płomienia - w teorii powinno być to oszczędniejsze od on/off. Mieszkanie zacząłem ogrzewać w połowie stycznia tego roku i po 2,5m-ca przyszedł mi rachunek 970 zł. Ale ok - wtedy nie było jeszcze sąsiadów, nie była ogrzewana klatka i do tego szpara bo nie miałem progu w drzwiach. Moi znajomi w mieszkaniu o podobnym metrażu zimą płacili ok. 350 zł za 2 m-ce. Mieli właśnie sterownik (ale działał na on/off).

jeżeli blok jest wybudowany w nowych technologiach to może coś być z piecem nie tak, ale ja bym trochę poczekał bo blok jest wykonany w technologi mokrej i po prostu na początku jego użytkowania wszystko musi dokładnie wyschnąć a na to potrzeba sporo energii, wszyscy którzy zaczynają mieszkać w nowych domach wybudowanych w technologi mokrej mają ten problem że w pierwszym sezonie płacą dużo większe rachunki za energię, wyjątkiem od tej reguły są domy szkieletowe i drewniane