maci 22.08.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Witam! Mam mieszkanie 56 m2 zasilane piecem dwufunkcyjnych Saunier Duval F21. Do pieca standardowo dołączony jest sterownik z termostatem (przez sterownik ustawia się temp. CO jak i CWU - piec nie ma żadnej regulacji w sobie. Zamierzam kupić lepszy sterownik - mianowicie z programowaniem tygodniowym. Na grzejnikach mam głowice. W teorii piec za pomocą dedykowanego sterownika pracuje w trybie modulacyjnym (można przełączyć na on/off) - no ale tryb modulacyjny powinien dawać większe oszczędności. Pytanie - czy warto kupować nowy sterownik za 300 zł? Razem z narzeczoną pracujemy w tygodniu - więc od 7 do 16-17 nikogo nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 22.08.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 oszczędności na włączaniu i wyłączaniu ogrzewania są bardzo mizerne lub nawet potrafią być straty zależy to od izolacji ścian i okien, jakaś ilość mocy jest potrzebna do ogrzewania Twojego mieszkania i czy jest używana w małych ilościach co jakiś czas czy rzadziej ale więcej to najczęściej wychodzi na to samo, to bardzo podobnie jak jechać samochodem po autostradzie i po mieście, lepiej zainwestuj te pieniążki w okna czy izolację ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maci 23.08.2011 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Blok jest nowy, więc raczej nie będę wymieniać okien i izolować ścian;). Okna są standardowe (1,1), ściany: tynk, styropian, pustak ceramiczny, płyta G-K. Piec, jak pisałem, ma funkcję zmiennego płomienia - w teorii powinno być to oszczędniejsze od on/off. Mieszkanie zacząłem ogrzewać w połowie stycznia tego roku i po 2,5m-ca przyszedł mi rachunek 970 zł. Ale ok - wtedy nie było jeszcze sąsiadów, nie była ogrzewana klatka i do tego szpara bo nie miałem progu w drzwiach. Moi znajomi w mieszkaniu o podobnym metrażu zimą płacili ok. 350 zł za 2 m-ce. Mieli właśnie sterownik (ale działał na on/off). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.08.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 zawsze warto, ale dlaczego za 300zł, można taniej nphttp://allegro.pl/tygodniowy-regulator-temp-programator-salus-091-i1781620568.htmlw zupełności wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maci 23.08.2011 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 A ma sterowanie CWU i tryb modulacyjny? Ok. 300 zł kosztuje Saunier-Duval Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.08.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 jeżeli blok jest wybudowany w nowych technologiach to może coś być z piecem nie tak, ale ja bym trochę poczekał bo blok jest wykonany w technologi mokrej i po prostu na początku jego użytkowania wszystko musi dokładnie wyschnąć a na to potrzeba sporo energii, wszyscy którzy zaczynają mieszkać w nowych domach wybudowanych w technologi mokrej mają ten problem że w pierwszym sezonie płacą dużo większe rachunki za energię, wyjątkiem od tej reguły są domy szkieletowe i drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts