dampel 14.10.2011 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 z oknami akurat to też przerabialiśmy i dokładnie tak wyglądało instalator od okien został wezwany na regulacje okien ale sobie nie dał rady z 3 sztukami, i wezwał sam producenta, od producenta przyjechał serwisant wyregulował co się da i powiedział, że te okna należy wyciągnąć i zamontować jeszcze raz bo są źle zamontowane ... po 4 dniach był instalator i montował, teraz czekamy na serwisanta od producenta bo ma przyjechać i sprawdzić co i jak jest naprawione... wiec jednak się da zachować dobrą twarz i dobry wizerunek ... a co z oczyszczalnia zobaczymy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dampel 14.10.2011 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Cóż, jak dzwoniłem do Sotralentza zapytać o koszty i instalatora na podany na stronie numer, to mnie przełączano od Annasza do Kajfasza i nikt nic nie wie; Ja jak dzwoniłem to polecili mi swojego dystrybutora na Podkarpaciu który na pewno zna dobrego instalatora ... fakt znał ale instalator wtedy był nie obecny bo był na wyjeździe sponsorowanym przez sotralentza i czekałem na tego najlepsiejszego na Podkarpaciu ... i się doczekałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alerion1 14.10.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Strasznie przykro czytać jak ludziska mają problemy bo wykonawca spartaczył. Mam nadzieję, że naprawią Ci tą instalację jakoś. Przez takie sytuacje ludzie sie zniechęcają do POS...A u nas instalacja będzie podobna...POS ta sama, i też przepompownia z kopcem filtracyjnym tylko szczelna z pcv czy pehd... Rozumiem, że w twoim przypadku zawiódł instalator tak naprawde ( choc producent nie ładnie sie zachowuje )czyli jeżeli u nas zawór założymy między oczyszczalnią a przepompownią i do przepompowni poza ściekami nie bedzie dostawała sie woda to powinno być ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 14.10.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 tak, zawór zwrotny za pompą (ma niepozwolić na cofanie się wody/ścieków ze studni chłonnej) pomiędzy chałupą a oczyszczalnią grawitacja. zwróć uwagę by był zapewniony spadek. Poweruj net są schematy i opisy jak instalować oczyszczalnię, ewentualnie zapytaj zaprzyjaźnionego hydraulika. Przyotuj się teoretycznie i nie bój się zwrócić uwagę instalatorowi jak zauważysz że coś nie tak. Ty płacisz ty wymagasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 21.10.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 WitamPrzypominam jeszcze o takiej drobnej rzeczy jak wylewka betonowa pod oczyszczalnie, bo nikt o tym jakoś nie mówi (chyba że coś przeoczyłam), a to ważna sprawa.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dampel 30.11.2011 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 no to jesteśmy w trakcie napraw.Instalator tłumaczył się do rzecznika, że rozpoczęcie naprawy opierał o montaż kominka wentylacyjnego powyżej dachu, no to zamontowaliśmy kominek żeby nie miał już wymówekWczoraj przyjechał doradca techniczny od producenta i kazał odkopać połączenia zbiorników, wejścia i wyjścia z oczyszczalni i chyba cały smród się wyjaśnił.Przy wejściu kanalizacji do pierwszego zbiornika okazało się że zbiornik został wgnieciony i rury wchodzące zostały rozszczelnione i całość ścieków trafiała częściowo w grunt, a częściowo do oczyszczalni no i woda opadowa też wciekała do oczyszczalni.Zbiornik został opróżniony przez szambiarkę i miał ktoś do środka wchodzić ale nie dość, że wąsko bo 38cm, to jeszcze śmierdzi ze zbiornika masakrycznie, więc wczoraj została podjęta decyzja, że napełniają go wodą i zobaczymy czy się może sam odkształci pod naporem wody... no i się udało po nocy częściowo oddał, a potem ekipa nakryła go plandeką, zagrzali powietrze opalarką gazową i walili w niego gumowym młotkiem ... i oddał prawie całość, troszkę pognieciony został.Właśnie betonują go. Dodatkowo studnia z której wychodzi oczyszczony ściek na kopiec została wymieniona na głębszą.Ma być jeszcze przebudowana wentylacja.Drenaż który był zrobiony wokół oczyszczalni zostanie usunięty i teren wkoło oczyszczalni ma zostać zmieniony żeby woda opadowa spływała po gruncie. Zobaczymy co będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietro Muratore 18.01.2012 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Dampel, czy mógłbyś podać dane tego instalatora albo przynajmniej w jakim regionie działa? Przymierzam się do bio duo i nie chciałbym na niego trafić.P.S. Czy włazy do bio duo mają 38 cm???Jak się sprawuje oczyszczalnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dampel 19.01.2012 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Podkarpacie okolice Rzeszowa, jak z Podkarpacia to daj znać bo już wiem kto powinien to instalować. Włazy mają coś około 70cm, ale prześwit do środka zbiorników już tylko 38cm. Na razie wygląda, że po naprawach jest lepiej, musiałem pozalewać i pozatykać szczelnie wszystkie domowe otwory kanalizacyjne ... Na zewnątrz śmierdzi z kominów wentylacyjnych, ale wg mnie są za nisko, do jednego jeszcze powinien zostać zamontowana jakaś specjalna końcówka, której raczej się nie spodziewam ze strony instalatora, bo to byłby dla niego znowu dodatkowy koszt... Działać wygląda, że działa, piana w środku jest, więc pewnie są bakterie ... wcześniej śmierdziało wszędzie i to strasznie ... teraz dookoła oczyszczalni jest dużo lepiej i nie śmierdzi ... Ze smrodem z kominów pewnie będę jeszcze walczył na wiosnę i odpowietrzenie na dachu wyciągnę jeszcze wyżej niż teraz mam na około 4-5m, liczę że może mniejsze prawdopodobieństwo zejścia tego zapachu w dół ... a drugie odpowietrzenie mam w okolicy planowanego ogrodzenia wiec czeka na przedłużenie dopiero aż będzie ogrodzenie ... w tej chwili ma trochę powyżej 4m Bardzo mi się podobają zdjęcia reklamowe oczyszczalni które ludzie robią w okolicy np. tarasu ... nie ma siły z pierwszego zbiornika z odpowietrzenia musi śmierdzieć , poza tym pompa tłocząca powietrze chodzi dość głośno, a jak zbiornik został zabetonowany to słychać to jeszcze bardziej ... Edytowane 19 Stycznia 2012 przez dampel dokończenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
padre500 14.04.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Witam serdecznie. Uwagi do montażu Państwa oczyszczalni przydomowej (BIODUO): 1. Za głęboko posadowiona. Oczyszczalnia powinna być tak posadowiona, aby włazy wystawały minimum 10 cm powyżej poziomu gruntu. Jeżeli oczyszczalnia jest zamontowana równo z poziomem terenu lub poniżej - jest zalewana przez wody gruntowe lub deszcze. Tak jak u Państwa 2. Na 3 zdjęciu - pierwszy właz rewizyjny. Widać, jak został zgnieciony (z prawej strony). Najpierw został zgnieciony zbiornik, potem - nastąpiło wygięcie włazu.3. Zdjęcie nr 8 - widać dodatkowe nadstawki na zbiornik. BIODUO zgodnie z badaniami na jakie się powołuje firma Sotralentz (raport wykonany w laboratorium notyfikowanym) może być montowana jedynie w sytuacji, gdy nadstawka ma wysokość maksymalnie 40 cm (jeśli mnie pamięć nie myli). Na zdjęciu widać, że wykonawca (?) dołożył dodatkowy pierścień o wysokości (tutaj szacuję na oko) 40-50 cm. Innymi słowy - montaż został przeprowadzony niezgodnie z zapisami w raporcie z badań oczyszczalni. Producent powie teraz, że wg przeprowadzonych badan maksymalna głębokość posadowienia blebleble ... 4. Dalej zdjęcie nr 8 - raz na pół roku powinniście Państwo wyjąć filtr doczyszczający (ten element po środku z białym trzpieniem). Proszę się zastanowić, kto i jak to będzie wykonywał? W instrukcji jest napisane, że należy to do obowiązków użytkownika, jeżeli nie wykonuje on czynności serwisowych, to traci uprawnienia gwarancyjne... 5. Zdjęcie nr 11 - nieszczelność na nadstawce (tej dodanej do standardowej nadbudowy). Oczyszczalnia powinna być szczelna (zgodnie z norma PN EN 12566-3+A1:2009). Tutaj - nie jest. Kto za to odpowiada? Wykonawca? Producent? Użytkownik?6. Zdjęcie 12 - raz na rok (z doświadczenia wiem, że nawet częściej) należy przeczyścić pajączka (ten element po środku zdjęcia z rozchodzącymi się rurkami) i przepłukać złoże biologiczne. Proszę dowiedzieć się, w jaki sposób to zrobić? Najlepiej, aby przedstawiciel fizycznie przyjechał i zademonstrował tą czynność. 7. zdjęcie 13 - wykonawca nie zagęścił terenu wokół oczyszczalni. Dlatego teren po deszczu obsiadł. 8. Zdjęcie 18 - przykład niechlujstwa na budowie i niestosowania się do zasad montażu zbiornika oczyszczalni. Zbiornik oczyszczalni BIODUO nie może być posadawiany na takiej głębokości (wspomniałem że jest to maks. 50 cm). Nadstawka ma dobre 100 cm. Producent stwierdzi po prostu, że montaż jest niezgodny z instrukcją ... Dalej: nie zagęszczono terenu wokół oczyszczalni - deszcze, glina spowodowały wgniecenie zbiornika.... dalej: Sotralentz KAŻE zrobić obsypkę zbiornika z piasku wymieszanego z cementem celem jego wzmocnienia. Wykonawca zaoszczędził na tym elemencie w czasie pierwszego montażu. Musiał niestety naprawić zbiornik, więc dopłacił. Straciliście Państwo - taki zbiornik powinien zostać wymieniony na nowy. Ten - po deformacji stracił minimalna wytrzymałość konstrukcyjną ścianki. Po kolejnych ulewnych deszczach może ponownie ulec deformacji. Będzie to jednak już po okresie gwarancyjnym. 9. Obsypka ze zdjęcia 21 powinna zostac zrobiona na początku, nie po zgnieceniu... Wykonawca powinien BEZWARUNKOWO zamontować przed oczyszczalnią - pompownię ścieku surowego, celem zapobiegania zniszczenia oczyszczalni zbyt głębokim posadowieniem w terenie. W tej chwili - wszystkie czynności serwisowe macie Państwo utrudnione (czyszczenie złoża biologicznego, wymiana dyfuzora, czyszczenie tzw. pajączka, dostęp do filtra doczyszczającego - jego montaż i demontaż). To jest właśnie przykład dobrego marketingu - sprzedać produkt (...) . Piszę to niestety z własnego doświadczenia. 99% producentów nie ma doświadczenia w montażu oczyszczalni przydomowych... Użytkownikom pozostaje szukać tego 1% producentów posiadających doświadczenie również wykonawcy. pozdrawiamPADRE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
padre500 14.04.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Jeśli to, co widać na pierwszym zdjęciu jest regułą po każdym deszczu, to ewidentnie przyczyną jest to, co pisze Wojski. Bakterie są wypłukiwane przez deszczówkę. Doraźnie wykop jakiś rowek odwadniający, żeby się nie robiła z tej oczyszczalni łódź podwodna. A dalej przygotuj się teoretycznie. Jeżeli wyjście z kanalizacji jest bardzo nisko i wykonawca zastosował minimalny spadek rur, to nie za bardzo będzie jego wina. Wtedy jedynym sposobem będzie dorobienie jakichś szczelnych kołnierzy na włazach. Natomiast jeżeli poszedł ostro w dół, bo tak mu się dziura wykopała, to możesz próbować go zmuszać do jej podwyższenia. Ale czy będzie to wykonalne ...? Nie bardzo wiem, jak to jest w Bio-duo z kompresorem, ale chyba jemu deszcz nie szkodzi, prawda? Jest gdzieś schowany i działa? Spadek powinien być 2%. czyli - 1 metr kanalizacji - 2 cm spadku (dla kanalizacji 110 mm). Dla fi 160 jest to 1,5%. Wina wykonawcy? Jeżeli wyjście kanalizacji jest nisko (głęboko?), to bezwarunkowo powinien zamontować przepompownię ścieku surowego. Ale z kolei jak znam życie - użytkownik powie że to koszt itp, itd, więc co? zamontujmy oczyszczalnię głęboko, na metr a nawet na 2 metry pod powierzchnią terenu (znam takie przypadki). A co do smrodu - ten typ tak ma. Jeżeli oczyszczalnia przed komorą napowietrzania ma zbiornik - osadnik wstępny (gnilny), to w zbiorniku tym zachodzi fermentacja i śmierdzi. To chyba normalne? Dlatego w większości oczyszczalni nie ma komory beztlenowej - żeby nie śmierdziało. No ale Sotralentz chciał zrobić coś innego i ma osadnik wstępny... I dlatego tez sugeruje dosypywanie bakterii beztlenowych do osadnika. tylko po co w takim razie ponosić koszt raz - prądu do dmuchawy, a dwa - bakterii? A pojemnik techniczny BIODUO ma naspawany na zbiorniku oczyszczalni. Po zamontowaniu oczyszczalni jest on pod powierzchnią terenu. Czasem przecieka. Czasem nie przecieka. pozdrawiam \PADRE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szmerglak 07.05.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witam, planuje również zamontować BIO UNO 09 - napisz proszę czy jest godna polecenia, ewentualnie co polecasz dla rodziny 4 osobowej - gdyż mniemam iż znasz się na rzeczy..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
padre500 07.06.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Witam, planuje również zamontować BIO UNO 09 - napisz proszę czy jest godna polecenia, ewentualnie co polecasz dla rodziny 4 osobowej - gdyż mniemam iż znasz się na rzeczy..? Nie jest godna polecenia. Nigdy. Jest to jeden z najmniej pewnych produktow na rynku, z poziomem efektywności kiepskim lub nawet gorszym... Oczyszczalnia pracuje pół roku, a potem zaczynają się problemy. ma tylko jedną dobra rzecz - marketing firmy. Potrafią naprawde sprzedawać, ale w momencie wystawienia faktury i zainkasowanai pieniędzy - przestajesz dla nich istnieć. Polecam dystrybutora 3 lub 4 różnych oczyszczalni -firme Bio&Energy z miejscowości Blizne łaszczyńskiego. Mają własnych instalatorów w polsce, i dobiorą oczyszczalnię do warunków gruntowych, a nie ta jedną, jedyną ktora musza sprzedawać (jak Sotra). pzdr padre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts