kooo 22.08.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Witam Mamy działkę, która jest ok 2m poniżej poziomu drogi. (droga jest na nasypie)Jesteśmy w trakcie prac nad projektem domu jednorodzinnego i z rozmów z architektem odnośnie ukształtowania/wykorzystania terenu i rozmieszczenia pomieszczeń doszliśmy do wniosku, że najbardziej optymalnie byłoby zrobić garaż na piętrze. Piętro - poziom drogi : pokoje sypialne, łazienka, garażParter - poziom gruntu : kuchnia, jadalnia, pokój dzienny, pomieszczenia gospodarcze (pod garażem) Garaż wymagałby wzmocnienia ścian, stropu, uszczelnienia itd. Nie jest to typowe podejście i jestem bardzo ciekaw czy ktoś budował coś takiego i może podzielić się doświadczeniami?Jakie dodatkowe niespodzianki mogą mnie czekać?Jak wygląda koszt wzmocnień ścian i stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 04.09.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Moim zdaniem nie ma przeciwwskazań. Kiedyś (w latach osiemdziesiątych) miałam w ręku katalog domów jednorodzinnych (i przykładowe realizacje) wydany w ówczesnej Czechosłowacji i przetłumaczony na polski. Katalog był słowacki a tam jak wiadomo płaskich terenow niewiele i sporo projektów było dla działek z nachyleniem ( rożnych- od drogi, do drogi, wzdłuż drogi....). Tam widziałam takie śmieszne rozwiązania , które idealnie wpisałyby się w Twoją działkę. I tak pewnie czeka Cię projekt indywidualny, więc konstruktor będzie wszystko liczył. Samochód to nie czołg a garaż nie schron przeciwatomowy, na pewno da się zrobić, choć pewnie koszty będą trochę wyższe niż przy rozwiązaniach standardowych. Za to jak sądzę widok zarówno z części dziennej jak i sypialni będzie Ci się ładnie otwierał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 04.09.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Nie napiszę nic pomocnego, ale w moim mieście widziałam jeden taki dom: wprawdzie z garażem nie na piętrze, ale nad piwnicą (czyli na poziomie 0). Z tego, co wiem od ekipy, która stawiała SSO (tej samej, która budowała mój dom), cały ambaras polegał na wzmocnieniu stropu nad piwnicą, żeby auto mogło spokojnie stać w garażu. Dodatkowo od drogi do wjazdu do garażu trzeba bylo nasypać dużo ziemi i ten nasyp dobrze wzmocnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 06.09.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 koszt konstrukcji nie będzie większy, obciążenia od aut osobowych są mniejsze niż sumarycznie wylewki, ścianki działowe i użytkowe od pomieszczeń mieszkalnych. Natomiast raczej nie polecałbym stropu gęstożebrowego a raczej monolityczny bo koło mogłoby wpaść w pustak, i trzeba bardzo dobrze rozwiązać problem izolacji. To co kapie z auta to rzadko jest woda, zazwyczaj też ma jakieś węglowodory a te przechodzą przez beton jak gąbka, więc trzeba naprawdę dobrze to przemyśleć, i to może być faktycznie jakiś tam ponadnormatywny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 06.09.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Być może że potrzebny bedzie coś w rodzaju separatora oleju czy jakoś tak, podobnie jak w warsztatach, aby pomieszczenie na dole było bezpieczne do mieszkania. Bo jeszcze nie odbiorą Ci tej chaty do uzytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 07.09.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 a mnie zastanawia jak planujecie rozwiązać wjazd do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts