tolotolo 22.08.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Ostatnio znalazłem ciekawe porównanie kosztów ogrzewania dla różnych paliw http://solaris18.blogspot.com/2011/07/ogrzewasz-propan-buranem-czy-olejem.htmljak wynika z powyższego porównania ogrzewanie olejem opałowym czy propanem zupełnie się nie opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 17.12.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 To zestawienie krąży po internecie. Niestety są w nim nieprawdziwe dane.Propan jest 3,15zł/l - faktycznie w sezonie prawie o połowę mniejOlej opałowy 3,38/l - faktycznie 4 zł/lEkogroszek sprawność pieca 90% - nie ma takich piecyitdwystarczy podstawić te dane i juz wyniki sa zupełnie inne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.12.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Gdyby to zestawienie było na papierze to można by chociaż tyłek tym wytrzeć, a tak to nawet do tego się nie nadaje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.12.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Wadą takich zestawień jest to, że zawsze trzeba przyjąć jakieś założenia do obliczeń -- a ceny zmieniają się jak w kalejdoskopie, są zresztą niejednakowe w całym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 18.12.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Ekogroszek sprawność pieca 90% - nie ma takich piecy Z tym mogę się tylko zgodzić. Ponieważ mam zarówno kocioł gazowy jak i węglowy to oszacowałem, że przy mocy grzewczej 4kW (tyle potrzebuję przy obecnej temperaturze) kocioł węglowy ma tylko 45% sprawności. A wynika to chyba z praktycznie stałej straty kominowej. Bufor grzewczy i grzanie kotłem na 100% mocy może uzdrowić sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 19.12.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Wadą takich zestawień jest to, że zawsze trzeba przyjąć jakieś założenia do obliczeń -- a ceny zmieniają się jak w kalejdoskopie, są zresztą niejednakowe w całym kraju. Ale piece mają dalej podobną sprawność Zwykła manipulacja sprawnością kotłów i różnicą ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 19.12.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 william.bonawentura a liczyłeś koszty kotła węglowego przy tylko 45% sprawności??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 20.12.2011 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 william.bonawentura a liczyłeś koszty kotła węglowego przy tylko 45% sprawności??? Życie liczy je dla mnie . Przy stałej temperaturze listopada zużywałem tygodniowo albo 18kG węgla na dobę albo 6m3 gazu. Pierwsze to 0,65*18-=11,7zł, drugie to 13zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.12.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Ostatnie dobowe zużycia na moim ekogroszku to 17.75 kg na dobę - płaciłem za eko z transportem 706 zł za tonę to wychodzi mi koszt dobowego zużycia 12,53 zł no plus moja praca przy kotle i coś na na energię elektryczną dla kotła. W tym wypadku gdybym miał gaz i kosztowałoby mnie grzanie 13 zł na dobę to gaz by się mi bardziej opłacił i to bez dodatkowej pracy i obsługi kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigR 26.03.2012 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Do celów informacyjnych oszacowanie przybliżonych kosztów ogrzewania można dokonać z wykarzystaniem narzędzia znajdującego się tu:http://techneco.pl/koszt-ogrzewania-domuCeny nośników energii można wprowadzić samemu, jest więc to sposób bardziej elastyczny niż formularz o którym pisał tolotolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.03.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Ciekawostką jest to, że zapotrzebowanie zmienia się w zależności od przyjętego nośnika. Wystarczy podstawić pod te same parametry domu różne media. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigR 26.03.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Arturo72 Koszty ogrzewania a przy tym nasze przyszłe rachunki zależą głównie od zapotrzebowania domu na ciepło. Przykładowo dom o zapotrzebowaniu 40kWh/m2/rok ogrzewany prądem w II taryfie będzie tańszy,jeśli chodzi o koszty na ogrzewanie niż ten sam dom budowany "normowo" z 90kWh/m2/rok a grzany węglem czy innym "tańszym" medium Pełna zgoda, pytanie tylko jak kształtować się będą ceny obydwu tych nośników w przyszłości (polityka) W wielkim uproszczeniu sprawę postawić można tak: Zmniejszanie zapotrzebowania domu na ciepło to bezwzględny mus, który zawsze się opłaci. Natomiast wybór nośnika energii to już polityka, bo: Ceny prądu wzrosną w wyniku uwolnienia cen i pakietu klimatycznego. Ceny węgla wzrosną w wyniku pakietu klimatycznego. Ceny gazu wzrosną wraz z ropą naftową (są powiązane), w najbliższym czasie zdaje się o 8% dla odb. indywidualnych Niewiemy tylko w dłuższym okresie o ile, kropka. Centrumgaz Ciekawostką jest to, że zapotrzebowanie zmienia się w zależności od przyjętego nośnika. Wystarczy podstawić pod te same parametry domu różne media. Zapotrzebowanie energii końcowej (wyrażonej "na wejściu do źródła ciepła", czyli z uwzględnieniem sprawności) zmienia się wraz z typem źródła ciepła nie zaś rodzajem nośnika energii. Inną kwestią jest to, że różne źródła ciepła wymagają różnych nośników energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.03.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Sorry. Rzeczywiście. Nie zauważyłem słowa - "końcowej". PS. - wg. komunikatu Ceny najbardziej wzrosną dla odbiorców, którzy ogrzewają mieszkania gazem. Zapłacą oni średnio więcej o 35,42 zł miesięcznie + VAT Obszar Dolnośląskiego OSD (Wrocław) - 31,87zł Obszar Górnośląskiego OSD (Opole, Katowice) - 34,87zł Obszar Karpackiego OSD (Kielce, Lublin, Kraków, Rzeszów) - 35,69zł Obszar Mazowieckiego OSD (Łódź, Warszawa, Białystok) - 37,88zł Obszar Pomorskiego OSD (Olsztyn, Bydgoszcz, Gdańsk) - 34,41zł Obszar Wielkopolskiego OSD (Szczecin, Poznań, Gorzów Wielkopolski) - 33,56zł + VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 26.03.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 nooo , z prądem od nowego roku moze byc niezly free style ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banialuka43 18.10.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Spójrz na rysunek na stronie 24 KOSZTY OGRZEWANIA Ogrzewanie ekogroszkiem wychodzi najtaniej a najdrożej ogrzewaniem elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 18.10.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Spójrz na rysunek na stronie 24 KOSZTY OGRZEWANIA Ogrzewanie ekogroszkiem wychodzi najtaniej a najdrożej ogrzewaniem elektrycznym. 1. Odgrzewany kotlet sprzed 3,5 roku. 2. Piszą bzdury. 3. Portal może i zna się na miłości, gotowaniu i seksie, co nie oznacza, że również na kosztach ogrzewania. 4. Gratuluję aktywności. Rejestracja - 4 posty = 10 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts