Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty ogrzewania dla różnych paliw

tolotolo

Recommended Posts

• 3 months później...

To zestawienie krąży po internecie. Niestety są w nim nieprawdziwe dane.

Propan jest 3,15zł/l - faktycznie w sezonie prawie o połowę mniej

Olej opałowy 3,38/l - faktycznie 4 zł/l

Ekogroszek sprawność pieca 90% - nie ma takich piecy

itd

wystarczy podstawić te dane i juz wyniki sa zupełnie inne

Pozdrawiam

Ekogroszek sprawność pieca 90% - nie ma takich piecy

Z tym mogę się tylko zgodzić. Ponieważ mam zarówno kocioł gazowy jak i węglowy to oszacowałem, że przy mocy grzewczej 4kW (tyle potrzebuję przy obecnej temperaturze) kocioł węglowy ma tylko 45% sprawności. A wynika to chyba z praktycznie stałej straty kominowej. Bufor grzewczy i grzanie kotłem na 100% mocy może uzdrowić sytuację.

Ostatnie dobowe zużycia na moim ekogroszku to 17.75 kg na dobę - płaciłem za eko z transportem 706 zł za tonę to wychodzi mi koszt dobowego zużycia 12,53 zł no plus moja praca przy kotle i coś na na energię elektryczną dla kotła. W tym wypadku gdybym miał gaz i kosztowałoby mnie grzanie 13 zł na dobę to gaz by się mi bardziej opłacił i to bez dodatkowej pracy i obsługi kotła. :)

• 3 months później...

Do celów informacyjnych oszacowanie przybliżonych kosztów ogrzewania można dokonać z wykarzystaniem narzędzia znajdującego się tu:

http://techneco.pl/koszt-ogrzewania-domu

Ceny nośników energii można wprowadzić samemu, jest więc to sposób bardziej elastyczny niż formularz o którym pisał tolotolo

Arturo72

Koszty ogrzewania a przy tym nasze przyszłe rachunki zależą głównie od zapotrzebowania domu na ciepło. Przykładowo dom o zapotrzebowaniu 40kWh/m2/rok ogrzewany prądem w II taryfie będzie tańszy,jeśli chodzi o koszty na ogrzewanie niż ten sam dom budowany "normowo" z 90kWh/m2/rok a grzany węglem czy innym "tańszym" medium

Pełna zgoda, pytanie tylko jak kształtować się będą ceny obydwu tych nośników w przyszłości (polityka):) W wielkim uproszczeniu sprawę postawić można tak: Zmniejszanie zapotrzebowania domu na ciepło to bezwzględny mus, który zawsze się opłaci. Natomiast wybór nośnika energii to już polityka, bo:

Ceny prądu wzrosną w wyniku uwolnienia cen i pakietu klimatycznego.

Ceny węgla wzrosną w wyniku pakietu klimatycznego.

Ceny gazu wzrosną wraz z ropą naftową (są powiązane), w najbliższym czasie zdaje się o 8% dla odb. indywidualnych

Niewiemy tylko w dłuższym okresie o ile, kropka.

Centrumgaz

Ciekawostką jest to, że zapotrzebowanie zmienia się w zależności od przyjętego nośnika. Wystarczy podstawić pod te same parametry domu różne media.

Zapotrzebowanie energii końcowej (wyrażonej "na wejściu do źródła ciepła", czyli z uwzględnieniem sprawności) zmienia się wraz z typem źródła ciepła nie zaś rodzajem nośnika energii. Inną kwestią jest to, że różne źródła ciepła wymagają różnych nośników energii.:)

Sorry. Rzeczywiście.

Nie zauważyłem słowa - "końcowej".

PS. - wg. komunikatu

Ceny najbardziej wzrosną dla odbiorców, którzy ogrzewają mieszkania gazem. Zapłacą oni średnio więcej o 35,42 zł miesięcznie + VAT

Obszar Dolnośląskiego OSD (Wrocław) - 31,87zł

Obszar Górnośląskiego OSD (Opole, Katowice) - 34,87zł

Obszar Karpackiego OSD (Kielce, Lublin, Kraków, Rzeszów) - 35,69zł

Obszar Mazowieckiego OSD (Łódź, Warszawa, Białystok) - 37,88zł

Obszar Pomorskiego OSD (Olsztyn, Bydgoszcz, Gdańsk) - 34,41zł

Obszar Wielkopolskiego OSD (Szczecin, Poznań, Gorzów Wielkopolski) - 33,56zł

+ VAT

• 3 years później...
Spójrz na rysunek na stronie 24

KOSZTY OGRZEWANIA

Ogrzewanie ekogroszkiem wychodzi najtaniej a najdrożej ogrzewaniem elektrycznym.

1. Odgrzewany kotlet sprzed 3,5 roku.

2. Piszą bzdury.

3. Portal może i zna się na miłości, gotowaniu i seksie, co nie oznacza, że również na kosztach ogrzewania.

4. Gratuluję aktywności. Rejestracja - 4 posty = 10 min.