piterpw 23.08.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam,Jesteście w stanie polecić jakiegoś gramotnego projektanta we Wrocku lub okolicy który wykona projekt płyty energooszczędnej? Generalnie szukam wykonawcy całości ale megathermy i inne legallety chcą zarobić jakieś kosmiczne pieniądze na czysto na każdej płycie (tak sobie przekalkulowałem materiały i robociznę wg bieżących stawek i to co proponują jest dość mocno przekalkulowane). Poczytałem istniejące wątki i jakoś nie jestem usatysfakcjonowany. Szukam jakiegoś fachowca, który to pyknie od strony projektu i wykonawstwa. Projekt mam Z19, jakieś 180m2 zabudowy, izolacja na XPS'ie, grunt dopiszę jak zerknę wieczorem do badań geotechnicznych. --PW Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez piterpw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterpw 24.08.2011 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Pana Sochę namierzyłem już wcześniej właśnie z forum, właśnie okazało się że jest z Wrocka. Trochę drogi bo za projekt samej płyty woła 10zł od m2 zabudowy tejże płyty, co wychodzi u mnie jakieś 1800-1900zł, ale twardo jeszcze negocjuję Z Panem Arkadiuszem z Helixa tez już kiedyś rozmawiałem i odniosłem trochę wrażenie, być może mylne, że nie jest zbyt mocno zainteresowany współpracą - standardowe formułki w odpowiedzi. Skontaktowałem się ponownie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki w każdym razie. Może ktoś ma jakieś jeszcze propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darecki86 31.08.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 I znowu nawiążę do Domu Modelowego w Jankach. Podobno on stoi na parkingu, a fundamenty są z płyty fundamentowej. Robiła je firma Izodom 2000. Namiary na nich: http://www.izodom2000polska.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyhawk 08.10.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 (edytowane) a jakieś namiary na kogoś z mazowsza? pow. zabudowy 140m2 ile to może kosztować?dostałem wycenę:Konstrukcja płyty Grubość płyty 18 cm z pogrubieniem do 30 cm / pogrubienie wieńców po obrysie zew oraz ścianami wew nośnymi / W przeciwieństwie do płyt MegaTerm płyta Ecoterm posiada zdecydowanie większą sztywność , zastosowanie poszerzeń/pogrubień zwiększa sztywność płyty.Zastosowane materiały izolacyjne to XPS grubość 100 mm oraz EPS 100 grubość 120 mm XPS zastosowany jest bezpośrednio pod poszerzeniami / rzut w zał przy czym w zał jest przekrój płyt pod domy szkieletowe w naszym przypadku wieńce mają wymiary 25*30 , grubość płyty 18 cm podwójne krzyżowe zbrojenie/ Konstrukcja płyty jest optymalna pod kątem izolacji termicznej / od 100-120 mm/ zastosowanie innych grubości izolacji nie ma sensu - pod płytą panuje tem 8 stopni Największe straty ciepła sa poprzez tz cokół płyty fundamentowej. W przypadku budownictwa tradycyjnego można przyjąć ocieplenie np 150 mm przy zał , że grubość tz fasady wyniesie 200 mm. Jeszcze jedna istotna rzecz mianowicie po wykonaniu płyty, obiektu należy wykonać w części mieszkalnej / z pominięciem części garażowej/ dodatkową warstwę izolacyjną oraz posadzkową/ - inne rozwiązanie jest nie właściwe :- cześć garażu to pomieszczenia nie ogrzewane a więc w przypadku niższych tem płyta była by wychładzana. - w przypadku płyt np Megaterm powstaje mostek termiczny w miejscach typu montaż drzwi wejściowych , garażowych , drzwi balkonowych nie możliwy do wyeliminowania - tylko zastosowanie dodatkowych warstw izolacyjnych eliminuje ten problem .co Wy na to? Edytowane 9 Października 2011 przez greyhawk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.11.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 A czemu niby ma służyć ta dodatkowa warstwa izolacji. Przecież płytę się robi po to aby robiła za akumulator jak dasz izolację na płycie to przestanie ona robić za taki. Mostków pozbywamy się prawidłowym montażem okien i.t.p. a nie dodatkową izolacją płyty i to z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 06.11.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 .. Przecież płytę się robi po to aby robiła za akumulator ... A niby dlaczego? Nie każdy jest fanem Legaleta i ich wątpliwej mądrości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.11.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 A niby dlaczego? Nie każdy jest fanem Legaleta i ich wątpliwej mądrości. A kto tu mówi o Legalecie. Ja nic nie mam zamiaru topić w płycie. Najpierw płyta potem podłogówka. Oczywiście bezpośrednio na płycie bez żadnej izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 06.11.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Arturo twoją płytę znam i wiem co chcesz osiągnąć. Nie jest to jedyny sposób. I nie każdy musi tak konstruować płytę. Drogi mogą być różne a sprawa ta sama: tanio uzyskać komfort cieplny i dodatkowo mieć stabilnie posadowiony dom( co w naszym regionie jest problemem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.11.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Arturo twoją płytę znam i wiem co chcesz osiągnąć. Nie jest to jedyny sposób. I nie każdy musi tak konstruować płytę. Drogi mogą być różne a sprawa ta sama: tanio uzyskać komfort cieplny i dodatkowo mieć stabilnie posadowiony dom( co w naszym regionie jest problemem). Zanim zaczęto budować płyty na izolacji termicznej robiono je bez takowej. Płyta spełniała tylko funkcję nośną. Opis takiej jest do tej pory dużo częściej spotykany w popularnych publikacjach (choćby muratora) niż płyt na izolacji. Ocieplenie podłogi jest na płycie, pod posadzką. Mostkiem na styku płyty i ścian nikt sie specjalnie nie przejmuje albo też stosuje się izolację pionową. W sumie nienajgorzej chyba to funkcjonuje. Płyta na izolacji jest fajnym pomysłem tylko jest pewien drobiazg - izolacja właśnie. Albo horrendalnie droga, albo byle jaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 07.11.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Pana Sochę namierzyłem już wcześniej właśnie z forum, właśnie okazało się że jest z Wrocka. Trochę drogi bo za projekt samej płyty woła 10zł od m2 zabudowy tejże płyty, co wychodzi u mnie jakieś 1800-1900zł, ale twardo jeszcze negocjuję Z Panem Arkadiuszem z Helixa tez już kiedyś rozmawiałem i odniosłem trochę wrażenie, być może mylne, że nie jest zbyt mocno zainteresowany współpracą - standardowe formułki w odpowiedzi. Skontaktowałem się ponownie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki w każdym razie. Może ktoś ma jakieś jeszcze propozycje? 1800-1900 za projekt samej płyty to bogato. Ja za 2000-3000 robię całą konstrukcję domku do 200m2 i też jestem konstruktorem z Wrocławia W razie pytań proszę o kontakt [email protected] tel. 608 713 819 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w1067 21.11.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Witam,jetem pierwszy raz na tym forum. Mam małe zapytanie odnośnie płyty fundamentowej. Chciałbym wybudować sobie domek gospodarczy na zgłoszenie o pow. 25m2 wykonany z betonu komórowego a dach kryty gontem bitumicznym. Może ktoś posiada jakiś gotowy projekt płyty pod tak nieduże obciążenie. Płyta nie musi być odizolowana termicznie od podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 23.11.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 1800-1900 za projekt samej płyty to bogato. Ja za 2000-3000 robię całą konstrukcję domku do 200m2 i też jestem konstruktorem z Wrocławia tel. 608 713 819 Z Wrocławia??? Wujek google twierdzi iż z wioski o nazwie Piotrowice... Nie wszyscy siedzą tak jak Ty na KRUS'ie i dlatego ty "możesz" (tylko czy ci nie wstyd??) robić konstrukcje za 2 tys zł. Większość projektantów w PL płaci spory ZUS na którego muszą zarobić co przekłada się na ceny projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotologia 23.11.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 elka51 Zluzuj warkocze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 24.11.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Z Wrocławia??? Wujek google twierdzi iż z wioski o nazwie Piotrowice... Nie wszyscy siedzą tak jak Ty na KRUS'ie i dlatego ty "możesz" (tylko czy ci nie wstyd??) robić konstrukcje za 2 tys zł. Większość projektantów w PL płaci spory ZUS na którego muszą zarobić co przekłada się na ceny projektów. Wójek google dużo może twierdzić, a Tobie nic do tego gdzie mam firmę zarejestrowaną i w przeciwieństwie do ciebie działam legalnie i płacę ZUS i podatki. A wstyd, to powinno być Tobie za ten komentarz. tak czy siak odp..l się ode mnie i dalej myj gary w UK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorita2000 26.11.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 I na jakiego wykonawcę płyty zdecydował się Pan końcowo? Pana Sochę czy Pana z Helixa ? Proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.11.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 I na jakiego wykonawcę płyty zdecydował się Pan końcowo? Pana Sochę czy Pana z Helixa ? Proszę o info.Dorita, wątek jest sprzed sześciu lat. Odgrzebałaś trupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorita2000 28.11.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Jakiego wykonawcę wybrał Pan końcowo do płyty fundamentowej ? Może Pan go polecic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorita2000 28.11.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 A są jacyś żyjący o wątku "płyta fundamentowa", którzy przerabiali ten temat w realu i mogliby podzielić się wykonawcami innymi niż "krajowa piątka" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo004 29.11.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Ja się bawiłem na początku w firmę czy kształtki Izodom, potem miałem firmę ze Śląska brać. Jeśli już to ich polecam ogarnięcieci i nie obedrą ze skóry.Na koniec płytę na szkle piankowym zrobiłem praktycznie sam i kilku ludzi do pomocy. Cała płyta z instalacjami i ociepleniem na szkle piankowym z Austrii wyszło mi 50 tyś. wymiary 15x9 prawie. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?239058-nowe-mo%C5%BCe-nie-znaczy-gorsze_-p%C5%82yta-fundamentowa-na-szkle-piankowym-i-prefabrykat/page2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts