Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Latem 2006 rozpoczynam budowę Anastazji. W chwili obecnej oczekuję na pozwolenie na budowę i szukam ekipy (z tym jest problem). Ze zmian wprowadziłem: powiększenie garazu o 3m, wygospodarowana przestrzeń na górze to salon kąpielowy + sauna. Na dole zamiana pomieszczenia gospodarczego na łazienkę z wejściem od pokoju TV (u mnie pełni rolę biblioteki /1-2 x w roku pokoju gościnnego). Liczę na wymianę doswidczeń.
https://forum.murator.pl/topic/16012-projekt-anastazja-pracownia-archipelag/page/2/#findComment-1054051

Witamy w klubie anastazji ;) Budować sam nie musisz ale wszystko kontroluj bo z tego pięknego domku będzie brzydkie kaczątko.

Projekt w wielu sprawach Ci pomoże, a i architekci z archipelagu również się wczuwają w temat.

W naszm przypadku to był problem ścianki kolankowej nie było jej wogóle widać na projekcie sami architekci twierdzili, że jej chyba nie ma, ale po krótkiej konfrontacji na żywo z planem stwierdzili że faktycznie jest i dostałem mailem poprawiony projekt.

Nie rezygnuj z łuku przy grillu dodaje charakteru!!!!

https://forum.murator.pl/topic/16012-projekt-anastazja-pracownia-archipelag/page/2/#findComment-1054137

Co to znaczy, że na projekcie nie widać ścianki kolankowej a w rzeczywistości ONA tam jest? Na moim też niczego nie widać. Zastanawiałem się nawet nad odstępstwem od projektu i wubodowaniem ściany kolankowej na etapie budowu. Trudno było mi tylko ocenić potrzebną wysokość. Pozwoli to na zwiększenie powierzchni pokoi poddasza - wydaje mi się, że są one jednak nieco przymałe. Co do łuku wokół grila - bez niego nie kupił bym tego projektu.
https://forum.murator.pl/topic/16012-projekt-anastazja-pracownia-archipelag/page/2/#findComment-1054618

Projektanci twierdzili, że murłata leży bezpośrednio na stropie. Natomiast na przekroju A-A liniami przerywanymi murłata niby leży w powietrzu.

U mnie jest tak, że na stropie jeden bloczek z BK + poduszka z betonu i na to murłata, szpilki są wyprowadzone z wieńca zalane ze stropem.

Krokwie narożnikowe są przymocowane do trzpieni poprzech blachę.

Wyspawane tak by przykręcic do trzpienia i przewiercic krokiew.

https://forum.murator.pl/topic/16012-projekt-anastazja-pracownia-archipelag/page/2/#findComment-1054740

Dzięki Julek! Już widzę. Choć myslałem raczej o wymurowaniu "prawdziwej" sciany kolankowej, takiej min. 50cm. Wydaje mi się, że uzyskam dzięki temu sporo dodatkowej powierzchni użytkowej. Nie wiem tylko czy będzie to możliwe bez zmian w projekcie - na to jest już za późno - projekt spoczywa w starostwie. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Ja na razie czekam na pozwolenie na budowę i ekipę - chciałbym zacząć w lecie. Pozdrawiam.
https://forum.murator.pl/topic/16012-projekt-anastazja-pracownia-archipelag/page/2/#findComment-1054855

• 2 weeks później...
Dzięki Julek! Już widzę. Choć myslałem raczej o wymurowaniu "prawdziwej" sciany kolankowej, takiej min. 50cm. Wydaje mi się, że uzyskam dzięki temu sporo dodatkowej powierzchni użytkowej. Nie wiem tylko czy będzie to możliwe bez zmian w projekcie - na to jest już za późno - projekt spoczywa w starostwie. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Ja na razie czekam na pozwolenie na budowę i ekipę - chciałbym zacząć w lecie. Pozdrawiam.

Nic nie kombinuj ze ścianką kolankową. Co najwyżej pare centymetrów. Widziałem anastazję z podniesioną ścianką kolankową o 50 cm ( o 2 bloczki ). Po prostu katastrofa. Dom z zewnątrz wyglądał jak remiza strażacka. Za to w środku powstały naprawdę duże pokoje na górze. Jak to się mówi coś za coś.

pozdr. jalek

https://forum.murator.pl/topic/16012-projekt-anastazja-pracownia-archipelag/page/2/#findComment-1080823

Nic nie kombinuj ze ścianką kolankową. Co najwyżej pare centymetrów. Widziałem anastazję z podniesioną ścianką kolankową o 50 cm ( o 2 bloczki ). Po prostu katastrofa. Dom z zewnątrz wyglądał jak remiza strażacka. Za to w środku powstały naprawdę duże pokoje na górze. Jak to się mówi coś za coś.

Dawniej jacekrozanski:

Dzieki! Wciąż nie mogę zdecydować się na ten krok - najbardziej obawiam się właśnie tego o czym piszesz, że mój wymarzony dom zamieni sie w remizę. Czy masz już własną wizualizację pokoi na górze, czy nie są one za małe i zbyt trudne do umeblowania przez tak niską ścianę kolankową? Na razie mam inny problem do rozwiązania - wszystkie ekipy po kolei robią wielkie oczy gdy widzą nasz komin do wymurowania. Mój kierownik twierdzi, że wszyscy klinkierzy robią teraz w Londynie lub Dublinie. Pozdrawiam.

pozdr. jalek

https://forum.murator.pl/topic/16012-projekt-anastazja-pracownia-archipelag/page/2/#findComment-1081438

Na górze małym pokoikiem jest sypialnia obok tego wygiętego komina.

Pozostałe dwa są naprawdę spore. Moja druga połówka twierdzi że nie będzie żadnego problemu z przestrzenią dla dzieci ani z umeblowaniem gdyż czy to z wyższą czy też ,, normalną " ścianką kolankową nie wstawisz szafy. Tylko jakieś niskie szafki. Coś wyższego będzie musiało stać przy ściankach działowych.

Podniesienie ścianki kolankowej o kilkanaście cm praktycznie nic nie zmieni.

Podniesienie ścianki o dwa bloczki tylko i wyłącznie z jednoczesnym obniżeniem lini dachu. Tylko wypadałoby zrobić sobie wizualizację bo nie wiem czy dom nie straci uroku.

Podniesienie ścianki kolankowej o dwa bloczki bez obniżenia dachu - pisałem w poprzednim poście.

Jeżeli chcecie zyskać dodatkową przestrzeń to zastanów się nad powiększeniem jednego z pokoi na górze o tą część pod którą jest w planie podcień do suszenia drewna. My tak planujemy zrobić ale powstaje problem z prawidłowym dociepleniem stropu wystającego z obrysu domu i spierającego się na filarkach. Jednak myślę że jest to do pokonania.

Co do klinkieru to my ten fantazyjny komin mamy pociągnięty tylko w lini prostej. W tym roku mają się chłopaki zająć tym łukiem.

Szkoda że jesteś z tak daleka bo bym Ci podesłał chłopaków do klinkieru bo mają wprawę z anastazją. Wogóle chłopaki od murarki spisali się na medal.

Jacek napisz z czego budujesz i ile płacisz za stan surowy.

Ale się rozpisałem.

pozdr . jalek

https://forum.murator.pl/topic/16012-projekt-anastazja-pracownia-archipelag/page/2/#findComment-1083215

Na górze małym pokoikiem jest sypialnia obok tego wygiętego komina.

Pozostałe dwa są naprawdę spore. Moja druga połówka twierdzi że nie będzie żadnego problemu z przestrzenią dla dzieci ani z umeblowaniem gdyż czy to z wyższą czy też ,, normalną " ścianką kolankową nie wstawisz szafy. Tylko jakieś niskie szafki. Coś wyższego będzie musiało stać przy ściankach działowych.

Podniesienie ścianki kolankowej o kilkanaście cm praktycznie nic nie zmieni.

Podniesienie ścianki o dwa bloczki tylko i wyłącznie z jednoczesnym obniżeniem lini dachu. Tylko wypadałoby zrobić sobie wizualizację bo nie wiem czy dom nie straci uroku.

Podniesienie ścianki kolankowej o dwa bloczki bez obniżenia dachu - pisałem w poprzednim poście.

Jeżeli chcecie zyskać dodatkową przestrzeń to zastanów się nad powiększeniem jednego z pokoi na górze o tą część pod którą jest w planie podcień do suszenia drewna. My tak planujemy zrobić ale powstaje problem z prawidłowym dociepleniem stropu wystającego z obrysu domu i spierającego się na filarkach. Jednak myślę że jest to do pokonania.

Co do klinkieru to my ten fantazyjny komin mamy pociągnięty tylko w lini prostej. W tym roku mają się chłopaki zająć tym łukiem.

Szkoda że jesteś z tak daleka bo bym Ci podesłał chłopaków do klinkieru bo mają wprawę z anastazją. Wogóle chłopaki od murarki spisali się na medal.

Jacek napisz z czego budujesz i ile płacisz za stan surowy.

Ale się rozpisałem.

pozdr . jalek

Pierwsza ekipa, mimo że prosiłem ich o wycenę tylko stanu surowego otwartego podała mi pod klucz 530.000,0 pln, w tym surowy otwarty 240 (w tym przyłącza ok.10.000). Ściany konstrukcyjne jednowarstwowe porotherm 38. Materiały w wycenie droższe niż ceny wynegocjowane przeze mnie w hurtowni - zrezygnowałem. W chwili obecnej:

1. projekt w wycenie u drugiego fachowca. Ale od razu zaczął kombinować, np. powierzchnię falistą komina wykończyć blachą miedziną, ściany dwuwarstwowe. Tydzień minął - na razie się nie odezwał.

2. znalazłem kierownika budowy ( polecony przez kilku znajomych na prawde upierdliwy na budowie, nie ogranicza się do stawiania pieczątek w dzienniku budowy). Też obawia się komina. Zaleca ścianę jak w projekcie + strop monolityczny zamiast Terivy. Sam rozgląda się za ekipą (czy to bezpieczne)

3. chyba masz rację rezygnuję z podwyższenia góry

4. wciąż jestem optymistą - zgromadziłem 250.000,0pln (łącznie z kredytem) + mieszkanie (może 250.000,0). Tylko chciałbym zbudować nie tylko wykończony dom z zagospodarowaną działką ale także muszę zmienić samochód. Najwyżej to trochę potrwa.

Jakie zmiany wprowadziłeś w projekcie? Ja:

1. Poszerzenie garażu do 6m (dzięki temu na górze łazienka + sauna)

2. Pomieszczenie gospodarcze za garaż, a tam łazienka z wejściem od pokoju TV (gabinet + 2 x w roku gościnny dla rodziców)

Pozdrawiam Jacek

https://forum.murator.pl/topic/16012-projekt-anastazja-pracownia-archipelag/page/2/#findComment-1084699

Moje dotychczasowe koszty zamknęły się kwotą ok 150 tyś. zł. Jest to stan surowy otwarty.

Ściany mam z bk gr. 36. Był to mój największy błąd. Będę docieplał 10 wełny. Po prostu kupiłem polski bk a nie ytonga i okazało się że bloczki są popękane, powyszczerbiane itp. Tak więc zapadła decyzja o docieplaniu.

Dach pokryty dachówką koramic. Cokół i kominy zrobione z cegły jantar melanż z ekoklinkieru ( ten zawinięty jeszcze niedokończony).

Za stan surowy otwarty ekipa powiedziała 39 tyś za robociznę łącznie z dachem i klinkierem. Ale ponieważ wyszły komplikacje z dachem tzn. z ułożeniem dachówki ( wyrzuciłem pijaków i prawie nic im nie zapłaciłem bo mnie na dodatkowe koszta naciągnęli przez ich nieudolność - tak czy owak opłaciło się bo zaoszczędziłem 7 tyś.) za cały stan surowy otwarty zapłaciłem 32 tyś.

Myślę że z Twoimi 500 tyś spokoinie ukończysz domek i jeszcze powinieneś kupić ładne auteczko. Tego Ci przynajmniej życzę.

Na parterze zrezygnowaliśmy z pokoiu TV na rzecz dużego salonu.

Zrezygnowaliśmy też z pom. gospod i zamiast niego wstawiliśmy tam łazienkę. Do garażu wejście będzie z drugiej strony komina. A tak wogóle to nasz garaż będzie nam służył jako pom. gospod. Mamy w planach wybudowanie garażu wolnostojącego dwustanowiskowego.

Znowu się rozpisałem. :wink:

P.S. Szukaj dobrych majstrów do dachu bo nie jest on prosty.

pozdr. jalek

https://forum.murator.pl/topic/16012-projekt-anastazja-pracownia-archipelag/page/2/#findComment-1084915

I jeszcze dwie ważne rzeczy. 1. Strop monolityczny - zdecydowanie lepsze rozwiązanie od teriwy. Tańszy, cieńszy i nie ma możliwości ,,klawiszowania" ( wiesz o co chodzi :wink: ).

2. Ściana jak najbardziej dwuwarstwowa albo jeszcze lepiej trzywarstwowa. Ja mam niby jednowarstwową i był to błąd. Lepiej było kupić zwykły bk lub maxa i dać na to wełnę lub styropian i masz super ciepło i wcale nie dużo drożej.

pozdr. jalek

https://forum.murator.pl/topic/16012-projekt-anastazja-pracownia-archipelag/page/2/#findComment-1084926