mundek 11 23.08.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 witam.Mój etap to stan surowy otwarty.przed wylaniem chudego betonu zasypałem fundamenty 60 cm (ziemia z wykopów i na góre gróz ze żwirem) i zagęsciłem było troszke błota z tego jak dolało.problem w tym że beton w części domu już 4 miesiące poci się i nie może wyschnąć.powiedziałbym że podciąga wodę pod fundamentem ale w położonej o pół metra niżej częsci garażowej gdzie chudy beton był lany po przykryciu dachu beton jest suchy.Jak długo może wyciągać wilgoć z podsypki pod chudym betonem?czy może nawiercić otwory aby to wyschło ,czy może trzeba skuć w tym jednym pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 23.08.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Jak zasypałeś ziemią fundamenty to gratuluję pomysłu, zaczekaj aż ziemia będzie gniła to dopiero będzie zabawa - zapachowa oczywiście, na a jak wyschnie to może się zapaść cały chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 23.08.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Jeżeli masz tam ziemie to nawierty tylko upuszczą smród zgnilizny, ale moze się myle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 23.08.2011 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Ziemia-glina nie humus. budowa rozłożona na kilka lat więc przegnije jesli nawet coś tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 23.08.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Nie wolno zasypywać gliną wykopu - masz odpowiedź na twój "problem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 23.08.2011 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Nie wolno zasypywać gliną wykopu - masz odpowiedź na twój "problem". Dlaczego nie wolno?wszystkie domy w okolicy budują i zasypują ziemią z wykopów.Czasem jak widzę to zalewają jak już kwiatki rosną na tym i jeszcze nie słyszałem zęby ktoś narzekał.U mnie wszystko wskazuje na to że muszę drena opaskowego w następnej kolejności zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.08.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Skoro inni tak robią i nie narzekają to ty też tak rób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 24.08.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Dlaczego nie wolno?wszystkie domy w okolicy budują i zasypują ziemią z wykopów.Czasem jak widzę to zalewają jak już kwiatki rosną na tym i jeszcze nie słyszałem zęby ktoś narzekał.U mnie wszystko wskazuje na to że muszę drena opaskowego w następnej kolejności zrobić Czyli zgodnie z zasada: jedz g... setki miliardy much twierdzi że jest smaczne. Poszukaj swoich mądrych sąsiadów w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadaj%C4%85ca-pod%C5%82oga Skoro inni tak robią i nie narzekają to ty też tak rób. ...no i nie narzekaj na smród zgilizny czy pocące się ściany Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez elka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.08.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Słusznie ,,u mnie w okolicy wszyscy tak robią'' jest to argemnt nie do zbicia. Po co w takim razie pytasz na forum o radę - przecież jest dobrze, zapytaj wszystkich w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 30.08.2011 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Wykułem dziure i nic nie smierdzi tylko wilgoć jeszcze jest.Zasypane gliną a na góre z 30 cm poszło gruzu z budowy i kamienia klińca, wszystko trzy dni zagęszczane,myślę że będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 30.08.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Wilgoć była, jest i będzie... przez najbliższe kilkadziesiąt/set lat. To czym zasypaleś nadawało się wyłącznie do wywozu lub niwelacji działki a nie do zasypki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 30.08.2011 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Wilgoć była, jest i będzie... przez najbliższe kilkadziesiąt/set lat. To czym zasypaleś nadawało się wyłącznie do wywozu lub niwelacji działki a nie do zasypki. A tam od kilku dni widzę że beton już prawie suchy.Wprawili okna i już deszcz nie zasieka do domu.prawdopodobnie mogła to być główna przyczyna bo po ostatnich ulewach było dość dużo wody w budynku.Dzięki wszystkim za mądre komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.09.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Odpowiedz po 3-4 latach ile Ci usiadła podłoga wylana na tak zagęszczonym gruncie ( PS. Kup meble z regulowanymi wysokościami nózek - bedzie jak znalazł ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 27.12.2011 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam wracam do tematu bo jednak ciemniejsze plamy na betonie pojawiają się jak jest cieplej na zewnątrz,Rozbijając beton w kilku miejscach zauważyłem że beton po górze jest twardszy a juz kilka centymetrów poniżej jest sypki jakby za mało cementu dodane było i wygląda na to że trzeba będzie skuć beton w tym jednym pomieszczeniu i zalać jeszcze raz.Przypominam Że problem występuje w jednym pomieszczeniu i nie wykluczone że beton mieszał inny pomocnik.zastanawiam się czy skuć beton czy to może wilgoć z powietrza wciąga do betonu?Wylać na nowo czy kleić pape? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.12.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Polewałeś wodą ? Wilgoć z powietrza ciągnie beton w jednym pomieszczeniu :) LOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 27.12.2011 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Polewałeś wodą ? Wilgoć z powietrza ciągnie beton w jednym pomieszczeniu :) LOL juz pół roku minęło jak wylałem chudziaka.No może tam ciągnie bo za mały procent cementu albo ktoś dodał przez pomyłke plastyfikatora do zapraw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.12.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Ale polewałeś go pół roku temu wodą ? Bo widać, że nie związał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 28.12.2011 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Nie pamiętam dokładnie czy był polewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 29.12.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Skuć beton, rozebrać fundamenty i jeszcze raz od nowa. No i gdzie był kierownik budowy ? Czytałem gdzieś, że funkcją tego B15 czy tam B10 na gruncie zwanego chudziakiem jest by robaki do środka nie właziły, ewentualnie można podciągnąć pod podstawę dla działówek o ile nie wylewało się stóp. Nie pełni on ani funkcji konstrukcyjnej ani izolacyjnej tak więc nie wiem w czym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 30.12.2011 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Skuć beton, rozebrać fundamenty i jeszcze raz od nowa. No i gdzie był kierownik budowy ? Czytałem gdzieś, że funkcją tego B15 czy tam B10 na gruncie zwanego chudziakiem jest by robaki do środka nie właziły, ewentualnie można podciągnąć pod podstawę dla działówek o ile nie wylewało się stóp. Nie pełni on ani funkcji konstrukcyjnej ani izolacyjnej tak więc nie wiem w czym problem. No i w końcu jakaś optymistyczna odpowiedz.Możesz rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts