Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chudy beton poci się

mundek 11

Recommended Posts

witam.Mój etap to stan surowy otwarty.przed wylaniem chudego betonu zasypałem fundamenty 60 cm (ziemia z wykopów i na góre gróz ze żwirem) i zagęsciłem było troszke błota z tego jak dolało.problem w tym że beton w części domu już 4 miesiące poci się i nie może wyschnąć.powiedziałbym że podciąga wodę pod fundamentem ale w położonej o pół metra niżej częsci garażowej gdzie chudy beton był lany po przykryciu dachu beton jest suchy.Jak długo może wyciągać wilgoć z podsypki pod chudym betonem?czy może nawiercić otwory aby to wyschło ,czy może trzeba skuć w tym jednym pokoju?

Nie wolno zasypywać gliną wykopu - masz odpowiedź na twój "problem".

Dlaczego nie wolno?wszystkie domy w okolicy budują i zasypują ziemią z wykopów.Czasem jak widzę to zalewają jak już kwiatki rosną na tym i jeszcze nie słyszałem zęby ktoś narzekał.U mnie wszystko wskazuje na to że muszę drena opaskowego w następnej kolejności zrobić

Gość elka51
Dlaczego nie wolno?wszystkie domy w okolicy budują i zasypują ziemią z wykopów.Czasem jak widzę to zalewają jak już kwiatki rosną na tym i jeszcze nie słyszałem zęby ktoś narzekał.U mnie wszystko wskazuje na to że muszę drena opaskowego w następnej kolejności zrobić

Czyli zgodnie z zasada: jedz g... setki miliardy much twierdzi że jest smaczne.

Poszukaj swoich mądrych sąsiadów w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadaj%C4%85ca-pod%C5%82oga

Skoro inni tak robią i nie narzekają to ty też tak rób.

...no i nie narzekaj na smród zgilizny czy pocące się ściany :)

Edytowane przez elka51

Wilgoć była, jest i będzie... przez najbliższe kilkadziesiąt/set lat. To czym zasypaleś nadawało się wyłącznie do wywozu lub niwelacji działki a nie do zasypki.

A tam od kilku dni widzę że beton już prawie suchy.Wprawili okna i już deszcz nie zasieka do domu.prawdopodobnie mogła to być główna przyczyna bo po ostatnich ulewach było dość dużo wody w budynku.Dzięki wszystkim za mądre komentarze.

• 3 months później...
Witam wracam do tematu bo jednak ciemniejsze plamy na betonie pojawiają się jak jest cieplej na zewnątrz,Rozbijając beton w kilku miejscach zauważyłem że beton po górze jest twardszy a juz kilka centymetrów poniżej jest sypki jakby za mało cementu dodane było i wygląda na to że trzeba będzie skuć beton w tym jednym pomieszczeniu i zalać jeszcze raz.Przypominam Że problem występuje w jednym pomieszczeniu i nie wykluczone że beton mieszał inny pomocnik.zastanawiam się czy skuć beton czy to może wilgoć z powietrza wciąga do betonu?Wylać na nowo czy kleić pape?

Skuć beton, rozebrać fundamenty i jeszcze raz od nowa. No i gdzie był kierownik budowy ? :)

Czytałem gdzieś, że funkcją tego B15 czy tam B10 na gruncie zwanego chudziakiem jest by robaki do środka nie właziły, ewentualnie można podciągnąć pod podstawę dla działówek o ile nie wylewało się stóp.

Nie pełni on ani funkcji konstrukcyjnej ani izolacyjnej tak więc nie wiem w czym problem.

Skuć beton, rozebrać fundamenty i jeszcze raz od nowa. No i gdzie był kierownik budowy ? :)

Czytałem gdzieś, że funkcją tego B15 czy tam B10 na gruncie zwanego chudziakiem jest by robaki do środka nie właziły, ewentualnie można podciągnąć pod podstawę dla działówek o ile nie wylewało się stóp.

Nie pełni on ani funkcji konstrukcyjnej ani izolacyjnej tak więc nie wiem w czym problem.

No i w końcu jakaś optymistyczna odpowiedz.Możesz rozwinąć?