Wlkp 23.08.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Cześć, 2 lata temu zamontowałem pompę wodną w stawku. Niestety oryginalny kabel ma tylko c.a. 3 m, a do domu (czyli źródła prądu) mam c.a. 25 m. No i trzeba łączyć kabelek w bezpośredniej bliskości stawka. Dodatkowy problem polega na tym, że pompę na zimę trzeba wyciągać z wody, żeby nie uległa uszkodzeniu gdy ta zamarznie - czyli konieczna jest opcja "rozłączania" kabelka. Do tej pory stosowałem taśmę samowulkanizującą i tworzyłem gigantyczny "kokon", jednak w tym roku, gdy po deszczach woda w stawku znacząco urosła i zalała okolicę i tak wystrzeliła mi różnicówka :-/ Oczywiście tak nie może być - chciałbym to zrobić porządnie. Prośba o poradę - jak hermetycznie połączyć kable pod ziemią, jednocześnie umożliwiając stosunkowo łatwe ich łączenie i rozłączanie (wiosną i jesienią)? Z góry dzięki za wszelkie porady. Pozdrawiam z Pyrlandii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 23.08.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) a umocuj w okolicy stawu na słupeczku gniazdo hermetyczne tak by mozna było wetknąć wtyczkę na oryginalnym przewodzie. Połączenie będziesz miał nad ziemią więc problem z izolowaniem i zamakaniem połączenia zniknie. Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez WOJSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlkp 24.08.2011 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Dzięki. Jest to jakieś rozwiązanie, niemniej wolałbym aby nic nie zakłócało widoczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
padbit 24.08.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 kup w castorami czy jakimś sklepie budowlanym hermetyczne gniazdo na przedłużacz najlepiej z gumową zatoczką jeżeli masz dobra pomprke do oczka z przystosowanym wtykiem do tekich gniazd (wtyk z uziemieniem gumowy z taką jakby uszczelką) to niema prawa że coś wbije korki:) ja mam tak do basenu kabel w ziemi na końcu to gniazdo i nawet jak to zalejesz wodą to nic sie niestanie, a na zime czy jak odłączasz pompke a pada zamykasz to gniazdko taką gumą i niemusisz nawet wyłączać tego obwodu w domu, Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.08.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Dzięki. Jest to jakieś rozwiązanie, niemniej wolałbym aby nic nie zakłócało widoczku To obok posadź krzaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.08.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Puszka IP67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 25.08.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) Porządna hermetyczna puszka z porządnymi dławikami. Tylko trzeba uciąć wtyczkę o ile jeszcze jest - utrata gwarancji. http://www.pawbol.pl/polska/katalog_A.htm Puszka A.0035 Możesz też znaleźć w sklepie elektrycznym złącze do przewodów. Taki kawałek rurki z dławikami z obu stron i złączkami w środku, ale to jest do przewodu 5 x 2,5, więc może być za duże i nie uzyskasz hermetyczności. Pawbol też to ma w ofercie ale nie widzę tego w katalogu. A zamiast taśmy samowulkanizującej lepsza by była koszulka termokurczliwa z klejem. Chociaż taśma też powinna dać radę więc mnie dziwi, że różnicówka wywalała. Albo źle zaizolowałeś, albo taśma kijowa, albo to nie na łączeniu jest problem - posprawdzaj przewody. A z drugiej strony ... czy faktycznie słupek ogrodowy z gniazdem aż tak bardzo by szpecił okolice? Jest niski, zielony, można go czymś przysłonić (doniczka, krasnal ogrodowy ) i zawsze jest gniazdo do kosiarki itp. A złącze jakie by nie było - odkopywać co rok? Kopanie też szpeci trawnik. Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez dudi82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts