Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łączenie przewodów pod ziemią z możliwością rozłączania

Recommended Posts

Cześć,

2 lata temu zamontowałem pompę wodną w stawku. Niestety oryginalny kabel ma tylko c.a. 3 m, a do domu (czyli źródła prądu) mam c.a. 25 m. No i trzeba łączyć kabelek w bezpośredniej bliskości stawka. Dodatkowy problem polega na tym, że pompę na zimę trzeba wyciągać z wody, żeby nie uległa uszkodzeniu gdy ta zamarznie - czyli konieczna jest opcja "rozłączania" kabelka.

Do tej pory stosowałem taśmę samowulkanizującą i tworzyłem gigantyczny "kokon", jednak w tym roku, gdy po deszczach woda w stawku znacząco urosła i zalała okolicę i tak wystrzeliła mi różnicówka :-/

Oczywiście tak nie może być - chciałbym to zrobić porządnie. Prośba o poradę - jak hermetycznie połączyć kable pod ziemią, jednocześnie umożliwiając stosunkowo łatwe ich łączenie i rozłączanie (wiosną i jesienią)?

Z góry dzięki za wszelkie porady.

Pozdrawiam z Pyrlandii :-)

kup w castorami czy jakimś sklepie budowlanym hermetyczne gniazdo na przedłużacz najlepiej z gumową zatoczką jeżeli masz dobra pomprke do oczka z przystosowanym wtykiem do tekich gniazd (wtyk z uziemieniem gumowy z taką jakby uszczelką) to niema prawa że coś wbije korki:) ja mam tak do basenu kabel w ziemi na końcu to gniazdo i nawet jak to zalejesz wodą to nic sie niestanie, a na zime czy jak odłączasz pompke a pada zamykasz to gniazdko taką gumą i niemusisz nawet wyłączać tego obwodu w domu, Pozdrawiam:)

Porządna hermetyczna puszka z porządnymi dławikami. Tylko trzeba uciąć wtyczkę o ile jeszcze jest - utrata gwarancji.

http://www.pawbol.pl/polska/katalog_A.htm

Puszka A.0035

Możesz też znaleźć w sklepie elektrycznym złącze do przewodów. Taki kawałek rurki z dławikami z obu stron i złączkami w środku, ale to jest do przewodu 5 x 2,5, więc może być za duże i nie uzyskasz hermetyczności. Pawbol też to ma w ofercie ale nie widzę tego w katalogu.

A zamiast taśmy samowulkanizującej lepsza by była koszulka termokurczliwa z klejem. Chociaż taśma też powinna dać radę więc mnie dziwi, że różnicówka wywalała. Albo źle zaizolowałeś, albo taśma kijowa, albo to nie na łączeniu jest problem - posprawdzaj przewody.

A z drugiej strony ... czy faktycznie słupek ogrodowy z gniazdem aż tak bardzo by szpecił okolice? Jest niski, zielony, można go czymś przysłonić (doniczka, krasnal ogrodowy :D ) i zawsze jest gniazdo do kosiarki itp. A złącze jakie by nie było - odkopywać co rok? Kopanie też szpeci trawnik.

Edytowane przez dudi82