miksar 23.08.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Przeszukuje forum w temacie kosztów i materiałów Instalacji wodno-kanalizacyjna, c.o domek jednorodzinny. Dom z poddaszem użytkowym 90 mkw + garaż na dwa auta ok 55 mkw Jaki piec( firma i ilość kW)?. BŁAGAM O OPINIĘ NA PONIŻE DANE CZY WARTO CZY TEŻ NIE ???. POWIEM SZCZERZE ŻE CENA MNIE ZABIŁA...Dostaliśmy wycenę na 61000 a w niej między innymi: kocioł GALMET 12Kw, czujnik CWU, zawór termostatyczny - koszt 6000Kocioł elektryczny + mat podłączeniowe kotła - koszt 2200 Pompa ciepła powietrze woda do CWU + montaż + materiały - koszt 8820Pozostałe elementy kotłowni takie jak:Zbiornik buforowy 500l z 2 wężownicamizawór mieszający + siłowniksterownik pogodowyinstalacja miedziana kotłowninaczynie D-25naczynie N-18pompa 25/40 X 2grupa bezpieczeństwa CWUzawór 3 drogowy dn.25pompa cyrkulacyjna c.w.uzawór mieszający CWUmateriały do inst. gazowej wewn.( rury i kszatałtki miedziane)pozostałe el. kotłowni( rury, zawory filtry) - koszt 10000Materiały do inst. grzewczej oraz wod-kan:grzejniki płytowe GALANT wraz z osprzętemmat. do inst.( rury kisan, rozdzielacze, szafki)mat.do inst. podłogowej ( rury spinki, styropian, rozdzielacze itp)mat. do inst. wod-kan(ruryPP, pompa cyrkulacyjna)stelaże GEBERIT - koszt 20239 montaż kotłowni z buforem 3500montaż instalacji grzewczej i wod-kan 6250 razem po rabacie 61515 CO WY NA TO ??? Wejść w taką instalację czy może macie jakieś tańsze a sprzawdzone propozycje z wyszczególnieniem materiałów. z góry dziekuję za wszelkie odpowiedzi. mój mail [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160137-instalacja-wodno-kanalizacyjna-co/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.08.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 to chyba sprzedawca robił tą wycenę bo cały ten Twój system niema sensu, poszukaj kogoś kto zna się na takich instalacjach i zrobi jakiś sensowny projekt Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160137-instalacja-wodno-kanalizacyjna-co/#findComment-4838044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.08.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) Sprzedawca myśli,że zarobi na jeleniu Złodziejstwo pierwszej klasy. Jak można na dom 90m2 wpakować PCi+kocioł prądowy+kocioł gazowy+grzejniki !!!! Albo to marna prowokacja albo... Moja rada,wybierz sobie jedynie jeden system,ociepl dobrze dom i za 3tys.zł+koszt podłogówki masz c.o. elektryczne,jak masz kasę to bierz PCi,chociaż do 90m2 jest bez sensu,z gazu bym zrezygnował. Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160137-instalacja-wodno-kanalizacyjna-co/#findComment-4838167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlom 24.08.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Wg mnie drogo. Dla porównania ja dostałem taką ofertę na dokończenie instalacji co i wodnej: - piec gazowy sanier duval THEMA CLASSIC F AS 21 E- sterownik do pieca EXACONTROL- przewód powietrzno - spalinowy montowany poziomo o długości ok. 2,5m - kominek z płaszczem wodnym LECHMA standard 15 kW w ukł. otwartym z chłodnicą płaszcza- podstawa pod kominek- zawór termiczny dopuszczający wodę do chłodnicy- sterownik do kominka- wymiennik ciepła 20 płyt plus dwie pompy- przepustnica powietrza- rura spalinowa 1m + kolano 1 szt.- otwarte naczynie wzbiorcze - zasobnik z dwoma wężownicami 250l GALMET- zbiornik przeponowy- pompka cyrkulacyjna - układ mieszający do podłogówki plus pompa - grzejniki DIAMOND 10 szt.- grzejniki łazienkowe 2 szt.- głowica termostatyczna i zawory docinające do każdego grzejnika - filtr wody 2 szt. - wszelkiego rodzaju kolanka, zawory, rury, otuliny znajdujące się w kotłowni. W domu jest już wszystko rozprowadzone (CO na rozdzielaczach wraz z podłogówką, woda w plastiku zgrzewanym, kanalizacja, inst. gazowa).Dom o pow. ok 120 mkw.Cena za dokończenie instalacji ok. 19900 PLN (towar + robocizna) Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/160137-instalacja-wodno-kanalizacyjna-co/#findComment-4838256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts