miksar 23.08.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Przeszukuje forum w temacie kosztów i materiałów Instalacji wodno-kanalizacyjna, c.o domek jednorodzinny. Dom z poddaszem użytkowym 90 mkw + garaż na dwa auta ok 55 mkw Jaki piec( firma i ilość kW)?. BŁAGAM O OPINIĘ NA PONIŻE DANE CZY WARTO CZY TEŻ NIE ???. POWIEM SZCZERZE ŻE CENA MNIE ZABIŁA...Dostaliśmy wycenę na 61000 a w niej między innymi: kocioł GALMET 12Kw, czujnik CWU, zawór termostatyczny - koszt 6000Kocioł elektryczny + mat podłączeniowe kotła - koszt 2200 Pompa ciepła powietrze woda do CWU + montaż + materiały - koszt 8820Pozostałe elementy kotłowni takie jak:Zbiornik buforowy 500l z 2 wężownicamizawór mieszający + siłowniksterownik pogodowyinstalacja miedziana kotłowninaczynie D-25naczynie N-18pompa 25/40 X 2grupa bezpieczeństwa CWUzawór 3 drogowy dn.25pompa cyrkulacyjna c.w.uzawór mieszający CWUmateriały do inst. gazowej wewn.( rury i kszatałtki miedziane)pozostałe el. kotłowni( rury, zawory filtry) - koszt 10000Materiały do inst. grzewczej oraz wod-kan:grzejniki płytowe GALANT wraz z osprzętemmat. do inst.( rury kisan, rozdzielacze, szafki)mat.do inst. podłogowej ( rury spinki, styropian, rozdzielacze itp)mat. do inst. wod-kan(ruryPP, pompa cyrkulacyjna)stelaże GEBERIT - koszt 20239 montaż kotłowni z buforem 3500montaż instalacji grzewczej i wod-kan 6250 razem po rabacie 61515 CO WY NA TO ??? Wejść w taką instalację czy może macie jakieś tańsze a sprzawdzone propozycje z wyszczególnieniem materiałów. z góry dziekuję za wszelkie odpowiedzi. mój mail [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.08.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 to chyba sprzedawca robił tą wycenę bo cały ten Twój system niema sensu, poszukaj kogoś kto zna się na takich instalacjach i zrobi jakiś sensowny projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.08.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) Sprzedawca myśli,że zarobi na jeleniu Złodziejstwo pierwszej klasy. Jak można na dom 90m2 wpakować PCi+kocioł prądowy+kocioł gazowy+grzejniki !!!! Albo to marna prowokacja albo... Moja rada,wybierz sobie jedynie jeden system,ociepl dobrze dom i za 3tys.zł+koszt podłogówki masz c.o. elektryczne,jak masz kasę to bierz PCi,chociaż do 90m2 jest bez sensu,z gazu bym zrezygnował. Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlom 24.08.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Wg mnie drogo. Dla porównania ja dostałem taką ofertę na dokończenie instalacji co i wodnej: - piec gazowy sanier duval THEMA CLASSIC F AS 21 E- sterownik do pieca EXACONTROL- przewód powietrzno - spalinowy montowany poziomo o długości ok. 2,5m - kominek z płaszczem wodnym LECHMA standard 15 kW w ukł. otwartym z chłodnicą płaszcza- podstawa pod kominek- zawór termiczny dopuszczający wodę do chłodnicy- sterownik do kominka- wymiennik ciepła 20 płyt plus dwie pompy- przepustnica powietrza- rura spalinowa 1m + kolano 1 szt.- otwarte naczynie wzbiorcze - zasobnik z dwoma wężownicami 250l GALMET- zbiornik przeponowy- pompka cyrkulacyjna - układ mieszający do podłogówki plus pompa - grzejniki DIAMOND 10 szt.- grzejniki łazienkowe 2 szt.- głowica termostatyczna i zawory docinające do każdego grzejnika - filtr wody 2 szt. - wszelkiego rodzaju kolanka, zawory, rury, otuliny znajdujące się w kotłowni. W domu jest już wszystko rozprowadzone (CO na rozdzielaczach wraz z podłogówką, woda w plastiku zgrzewanym, kanalizacja, inst. gazowa).Dom o pow. ok 120 mkw.Cena za dokończenie instalacji ok. 19900 PLN (towar + robocizna) Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts