Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zrobic przed zima? prosze o rade.....

Recommended Posts

Witam:) mam pewien problem... w połowie lipca zacząłem budowę domu, mam już zakończony poziom zero i nie wiem czy podjąć się kolejnych etapów budowy? pracuje za granica i będę miał 5 tygodni urlopu. czy jest możliwe w tym czasie postawienie SSO ewentualnie bez kompletnego dachu tylko odeskowanie? dom 140m2 użytkowe poddasze budowany z betonu komórkowego, strop teriwa. a może tylko zrobić strop ale czy to nie będzie źle dla betonu komórkowego? proszę o rady bo nie wiem co zrobić....

POZDRAWIAM

z tego, co tu pisali fachowcy wynikało, ze można zrobić strop i go przykryć na zimę. Ale jeżeli masz gotowych murarzy, to masz duże szanse wybudować mury a cieśle to i zimą pracują, jak nie ma mrozu za dużego. Nieraz widziałam dachy zimą robione. Wszystko zależy od pogody. u mnie mury to były 2 tyg, potem ze 2 zeszło na terivę bo i blaty musieli pozbijać i ułożyć, podstemplować. A potem to ze 2 dni po zalaniu można już ściany poddasza zacząć. Cieśle dach robili 3 dni. Ja nie mam deskowania, folię i dachówkę kładli ze 2 tygodnie.

Problemem zwykle są przerwy "technologiczne" bo murarz miał przerwę w życiorysie, albo buduje 3 domy jednocześnie i skacze między budowami a biednemu inwestorowi wciska, że musi być przerwa. Problemy z materiałem, betonem, co miał być ale nie ma itd. Jeżeli masz chętną ekipę, która będzie siedzieć u ciebie, ogarniesz organizacyjnie i pogoda w miarę dopisze, to zamkniesz dom spokojnie.

Wiele zależy od ekipy, jeśli sprawna to w 5 tygodni powinni zdążyć zrobić SSO. Moja ekipa budowała poprzedni dom w 8 tygodni (łącznie z więźbą). U mnie też miało być 8 tygodni i z końcem sierpnia miał być SSO z więźbą. Jednak natura okrutnie zweryfikowała te plany - mam obecnie tylko wylane ławy. Powodem opóźnienia są deszcze i nie idzie wyjść z ziemi. Ekipa poszła na inną budowę i wrócą dopiero wtedy jak będzie sucho czyli minimum tydzień bez deszczu. Tak więc przeciwności jest bardzo dużo, trzeba liczyć się z tym, że będą opóźnienia.

Jednak mam dopiero sierpień - mnóstwo czasu do zimy. Ja bym na Twoim miejscu startował z kolejnym etapem.

Witam:) mam pewien problem... w połowie lipca zacząłem budowę domu, mam już zakończony poziom zero i nie wiem czy podjąć się kolejnych etapów budowy? pracuje za granica i będę miał 5 tygodni urlopu. czy jest możliwe w tym czasie postawienie SSO ewentualnie bez kompletnego dachu tylko odeskowanie? dom 140m2 użytkowe poddasze budowany z betonu komórkowego, strop teriwa. a może tylko zrobić strop ale czy to nie będzie źle dla betonu komórkowego? proszę o rady bo nie wiem co zrobić....

POZDRAWIAM

oczywiście , że się da !!!

kolego 10 sierpnia rozpoczynałem kopanie fundamentów

11 miesięcy później mieszkałem a po 12-stu jeździłem już kosiarką po trawniku ...

ale to wszystko pod warunkiem , że w prowadzeniu budowy masz doświadczenie i masz sprawdzonych fachowców , dobrze ustawionych w kalendarzu

ja rozpoczynając budowę wiedziałem absolutnie wszystko co do tego czego chcę jakie rozwiązania zastosuje i nie było najmniejszych niespodzianek wrześniu wiedziałem co będę robił w maju następnego roku , czym , z kim i za ile

oczywiście nikt nie musi nic robić w takim tempie wg mnie SSO z dachem jak najbardziej możliwy ale się musisz sprężać , już teraz fachowcy muszą być dograni , uwzględnij czas potrzebny na ściągnięcie stropu nie wiem co tam będziesz miał monolit czy jakaś teriva , musisz mieć pewnoćć co do cieśli , dach jeśli odeskujesz to położysz papę , dachówkę można kłaść listopad/grudzień byleby nie padał deszcz czy śnieg ale musisz też zdążyć z pomurowaniem kominów nad połacią , stropu na zimę bym samego nie zostawiał to lepiej już nic nie robić tylko zostawić stan zero i bez wylewki i niech przez zimę leje się tam woda i się ubija , tak jak ktoś wspominał postawienie ścian żadna oszczędność czasowa na przyszły rok bo ściany to raptem z 2 tygodnie a zapewne teraz pustaki droższe niż na wiosnę :)

powodzenia i do boju :)

witam dziękuje za wszystkie odpowiedzi:) buduje systemem gospodarczym i większość prac robię w własnym zakresie... jesli mial bym zostawić na zime tylko strop to morował bym sam. a gdybym miał zrobić sso to wynajął bym murarzy, mam wstępnie omówiona ekipę 3 murarzy i 2 pomocników ekipa pracuje bardzo szybko i sumiennie:) strop robił bym sam z pomocą rodziny a więźbę robi teściu:) mam dylemat bo nie wiem czy sie porywać na sso czy zostawić na stropie a prace nie mogą trwać dłużej niż 5 tygodni... czekać do wiosny tez nie chce bo mam ograniczona ilość urlopów... materialy juz w wiekszosci zakupione. Edytowane przez pawel2210

bierz murarzy i jedź. Wiadomo, co będzie jutro?

Do terivy ktoś by ci się przydał, wcale nie jest tak łatwo ją ułożyć i zazbroić dobrze, jeżeli tego nigdy nie robiłeś. Szalunki też trzeba robić (choć mniej, niż do lanego) wzdłuż żeber i otworów. Jest trochę pracy.

Przez 5 tyg, jeżeli masz ekipę 5 osób + ty, to dacie radę razem ze stropem, a murowanie nad stropem idzie szybciutko. Najwyżej wyjedziesz a teściu z więźbą zostanie :)

strop napewno bede sam robil, i zalewal z betoniarki zwir mam juz na placu i rodzina chetnie pomaga przy budowie wiec bedzie duza oszczednosc... nie moge zostawic tescia samego z wywiazka bo to by byla lekka przesada ze niedosc ze robi za darmo to ja nie pomagam a poza tym wole byc przy tym. boje sie ze cos moze nie wypalic a ja nie moge zostac dluzej w kraju a nastepny urlop w grudniu... zapytam mojego kierbuda co o tym mysli. dziekuje wszyztkim za zainteresowanie:)

POZDRAWIAM

strop jest betonowy a przynajmniej wierzch ma. Radziłabym jednak, jeżeli faktycznie chcesz zostawić, to wylać z gruchy trochę mocniejszy. Podobno, z tego co tu pisali- przykrywa się matami słomianymi, pewnie folia też nie zaszkodzi, choćby taka budowlana.