cte 24.08.2011 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Ekipa dekarzy z rekomendacją Fakro (namiary na nich wziąłem ze strony fakro) wstawiła mi okna połaciowe tak, że rzut dolnej ramy na podłogę wypada 15 cm od ściany. Tłumaczenie: "bo tak szły łaty". Ale sami te łaty bili, sami obcinali krokwie, sami rozmierzali dachówkę. Sami mówili, że okna dachowe to można zamontować kiedy się chce i gdzie się chce. A ja chciałem tylko zlicowanego ze ścianą kartongipsu z obudowy okna i możliwości dosięgnięcia do wywietrznika. Nie mam ani tego, ani tego. A mam 186cm wzrostu Powiedzcie fachowcy: czy naprawdę nie da się przesunąć okna np. pół dachówki w dół tnąc dachówkę i dobijając ekstra łatę? I czy dodatkowy kawałek sufitu pod oknem nie będzie robił jak parapet (częściowo zasłaniał okna przed powietrzem z kaloryfera) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 24.08.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Ciesz się . Zrobisz porządny glif. Będziesz miał mniejszy mostek. Same plusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cte 24.08.2011 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Ciesz się . Zrobisz porządny glif. Będziesz miał mniejszy mostek. Same plusy. A ja myślałem, że "porządny glif" jest wtedy jak się okno w trumienkę zabuduje. A "nieporządny" jak jest skos zaraz przy oknie - w znaczeniu że zabudowa jest prostopadła do podłogi a równoległa do sufitu. Wtedy robi się ostry kąt przy oknie i ocieplenie musi być cieńsze. A to czy skos wychodzi metr od ściany kolankowej a nie na ścianie to raczej sytuacji nie poprawia. PS Jakby cofnęli okno w stronę okapu, to do zlicowania mógłbym dać zalecane 6-8cm na trumienkę a potem w dół na ścianę. Ale jak wypchnęli do środka, to już nie widzę możliwości poprawienia. Może być tylko gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 24.08.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Życzenie klienta na pierwszym miejscu. Można wstawić co do 1 cm. Widocznie brak doświadczenia. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.09.2011 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Święte słowa! Poprawnie zamontować okna potrafi większość dekarzy ale wstawić je w dowolnym miejscu już tylko wirtuozi dachowi. Twoi dekarze nie mieliby problemów gdyby dach był pokryty gontem bitumicznym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts