Jan761 24.08.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 WitamMoże ktoś kompetentny odpowie mi na pytanie czy w przypadku stropu teriva oparcie go bezpośrednio na ściankach jest błędem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 24.08.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 myślę, że jest to niedopuszczalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniunia81 24.08.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Nam również wykonawca mówił, że to mega błąd, który popełnia wielu wykonawców. My zmieniliśmy strop z terivy na lany, ale co drugi obok nas budujący ma właśnie źle położoną terivę, bo bezpośrednio na mur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan761 24.08.2011 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Nam również wykonawca mówił, że to mega błąd, który popełnia wielu wykonawców. My zmieniliśmy strop z terivy na lany, ale co drugi obok nas budujący ma właśnie źle położoną terivę, bo bezpośrednio na mur. Mega błąd to nie wiem czy to jest bo kier bud to zaakceptował. A projektant stwierdził że tak się jeszcze parę lat temu robiło. Ponoć wieńce zaczęto robić z uwagi na coraz słabsze materiały (cegły). Czytałem także że strop teriva po zalaniu zachowuje się jak jednolita płyta. Także obciążenia powinny rozkładać się równomiernie. Ale nie jest to na pewno zgodne z instrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 24.08.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Ponoć wieńce zaczęto robić z uwagi na coraz słabsze materiały (cegły). Ponoć to na księżycu słonie mieszkają... wieńce mają swoją konkretną rolę w konstrukcji budynku ale na pewno nie robi się ich z powodu "coraz słabszych materiałów"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 24.08.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Nie odpowiem Ci czy jest to wielki błąd czy mały błąd bo nie mam takiego doświadczenia. Ale rozum mi podpowiada, że oszczędności na wieńcu, stropie, fundamentach, ścianach nośnych to nie jest właściwy sposób na budowanie domu. Zaoszczędzić można później, np. na etapie wykończeniówki, bo można to ławo wymienić. Konstrukcji już nie wymienisz... Polecam dać wieniec i mieć spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan761 24.08.2011 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Ponoć to na księżycu słonie mieszkają... wieńce mają swoją konkretną rolę w konstrukcji budynku ale na pewno nie robi się ich z powodu "coraz słabszych materiałów"... W pierwszym poście prosiłem o wypowiedzi fachowców. Po raz kolejny większość postów nic nie wnosi do sprawy. Dzwoniłem do producenta terivy potwierdził że jeszcze dwa lata temu prawie zawsze kładziono terive prosto na ściany. I nic się przez te lata się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 24.08.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam Może ktoś kompetentny odpowie mi na pytanie czy w przypadku stropu teriva oparcie go bezpośrednio na ściankach jest błędem. Pozdrawiam źle postawiłes pytanie wieniec to wieniec, a oparcie belek stropu to coś zupełnie innego. Stropu bez wieńca się nie powinno robić w ogóle, z tym że rolę wieńca może pełnić nawet zbrojenie w ścianach, niekoniecznie musi być zbrojenie powiązane strzemionami, nawet murfor mógłby służyć jako wieniec. oparcie belek stropów gęstożebrowych to zupełnie inna sprawa, oparcie wprost na murze nie jest żadnym błędem, o ile mur nie jest z tektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 24.08.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Dzwoniłem do producenta terivy potwierdził że jeszcze dwa lata temu prawie zawsze kładziono terive prosto na ściany. I nic się przez te lata się nie dzieje. Tym nie mniej jest to niezgodne ze sztuką budowlaną. Belki powinny być zakotwione w wieńcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan761 24.08.2011 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Tym nie mniej jest to niezgodne ze sztuką budowlaną. Belki powinny być zakotwione w wieńcu. Z tym się zgadzam. Niestety branża budowlana jak mogę doświadczyć rzadko dba żeby wszystko było zgodnie ze sztuką budowlaną. Raczej chodzi żeby się nie zawaliło. I takie podejście ma jak widzę nie tylko gro wykonawców ale także kier bud. Jak wiem nie tylko ja mam takie doświadczenia. Często dopiero po fakcie dowiadujemy się że coś mogło być lepiej zrobione. Czasem zazdroszczę błogiej nieświadomości tym którzy mieszkają w bloku... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 24.08.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 W pierwszym poście prosiłem o wypowiedzi fachowców. Po raz kolejny większość postów nic nie wnosi do sprawy. Dzwoniłem do producenta terivy potwierdził że jeszcze dwa lata temu prawie zawsze kładziono terive prosto na ściany. I nic się przez te lata się nie dzieje. drogi Janie, Ty wcale nie oczekujesz odpowiedzi na zadane w tym wątku pytanie, a raczej oczekujesz, ale jednej jedynej. Że wszystko jest ok. Jeśli uważasz, ze położenie stropu bezposrednio na ścianach jest jak najbardziej w porządku (o czym świadczą Twoje wpisy), to po co ten wątek?? Jetsem raczej laikiem w sprawach budowlanych, ale wieniec jest w moim budowanym domu tak samo oczywisty jak fundament, strop, czy dach. Pełni okresloną rolę konstrukcyjną. Poza tym nie wierzę, że masz projekt bez wieńca. Raczej nikt by ci go nie puścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan761 24.08.2011 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 drogi Janie, Ty wcale nie oczekujesz odpowiedzi na zadane w tym wątku pytanie, a raczej oczekujesz, ale jednej jedynej. Że wszystko jest ok. Jeśli uważasz, ze położenie stropu bezposrednio na ścianach jest jak najbardziej w porządku (o czym świadczą Twoje wpisy), to po co ten wątek?? Jetsem raczej laikiem w sprawach budowlanych, ale wieniec jest w moim budowanym domu tak samo oczywisty jak fundament, strop, czy dach. Pełni okresloną rolę konstrukcyjną. Poza tym nie wierzę, że masz projekt bez wieńca. Raczej nikt by ci go nie puścił. Jest dla mnie jasne że lepiej aby wieniec był. Można to znaleźć nawet w instrukcji dotyczącej montażu stropu teriva dostępnej w internecie. Prosiłem o opinie ludzi którzy albo są projektantami i mogą ocenić zagrożenia związane z takim błędnym rozwiązaniem albo postawili już dom w taki sposób i mają tu jakieś doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.08.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Mój kier bud nie zezwolił na położenie terriwy bezpośrednio na murze i mam zrobione następująco:Podczas zalewania belek nad oknami został wylany coś w rodzaju wieńca, który został zazbrojony dwoma prętami w ten sposób powstała poduszka dla stropu, który został na tym ułożony zazbrojony i zalany. Na to poszła warstwa cegły "maxa", na to wieniec, murłata itd.W razie jak coś niejasne pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 24.08.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Prawidłowo powinno się wykonać (wieniec obniżony), czyli belki terivy powinny opierać się na podstemplowanych i przytwierdzonych do muru legarach czy belkach, które w tym wypadku pełnią również funkcję szalunku. Belka w takim wypadku znajduje się około 2cm nad murem i przy zalewaniu jest oblewana betonem (kotwiona w wieńcu) z każdej strony. To jest prawidłowe wykonanie, jednak że nie po to wymyślono strop ,jak sama nazwa mówi (gęsto żebrowany) a żeby teraz utrudniać sobie życie. Belki stropowe rozmieszczono się co 60cm po to aby obciążenie równomiernie się rozłożyło na murach i nie widziałem ani nie słyszałem a żeby komuś pękły mury pod naciskiem terivy, sam mam terive położoną bezpośrednio na mur i nic się nie dzieje. Myślę że większą uwagę należy poświęcić żebrom rozdzielczym i podciągom jeżeli takie są w projekcie, jednak że każdy robi jak mu rozum podpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan761 24.08.2011 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Prawidłowo powinno się wykonać (wieniec obniżony), czyli belki terivy powinny opierać się na podstemplowanych i przytwierdzonych do muru legarach czy belkach, które w tym wypadku pełnią również funkcję szalunku. Belka w takim wypadku znajduje się około 2cm nad murem i przy zalewaniu jest oblewana betonem (kotwiona w wieńcu) z każdej strony. To jest prawidłowe wykonanie, jednak że nie po to wymyślono strop ,jak sama nazwa mówi (gęsto żebrowany) a żeby teraz utrudniać sobie życie. Belki stropowe rozmieszczono się co 60cm po to aby obciążenie równomiernie się rozłożyło na murach i nie widziałem ani nie słyszałem a żeby komuś pękły mury pod naciskiem terivy, sam mam terive położoną bezpośrednio na mur i nic się nie dzieje. Myślę że większą uwagę należy poświęcić żebrom rozdzielczym i podciągom jeżeli takie są w projekcie, jednak że każdy robi jak mu rozum podpowiada. Dziękuje za ostanie opinie. Najbardziej dla mnie wartościowe. Wykonawca jest uczciwy i myślę że zrobił najlepiej jak umiał. Wieniec ma tę jedną wadę że tworzy się mostek termiczny. U nas podobno jest wieniec scalony ze stropem - nie wiem jak to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.08.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Prawidłowo powinno się wykonać (wieniec obniżony), czyli belki terivy powinny opierać się na podstemplowanych i przytwierdzonych do muru legarach czy belkach, które w tym wypadku pełnią również funkcję szalunku. Belka w takim wypadku znajduje się około 2cm nad murem i przy zalewaniu jest oblewana betonem (kotwiona w wieńcu) z każdej strony. To jest prawidłowe wykonanie, jednak że nie po to wymyślono strop ,jak sama nazwa mówi (gęsto żebrowany) a żeby teraz utrudniać sobie życie. Belki stropowe rozmieszczono się co 60cm po to aby obciążenie równomiernie się rozłożyło na murach i nie widziałem ani nie słyszałem a żeby komuś pękły mury pod naciskiem terivy, sam mam terive położoną bezpośrednio na mur i nic się nie dzieje. Myślę że większą uwagę należy poświęcić żebrom rozdzielczym i podciągom jeżeli takie są w projekcie, jednak że każdy robi jak mu rozum podpowiada. dokładnie coś takiego mam zrobione, żebra rozdzielcze też są z tym że murarze chcieli pójść na łatwizną i prętów nie wiązali do belek terriwy. Na szczęście mój kier-bud zwrócił im uwagę. Tak się chłopaki wzięli do wiązania, że zbrakło drutu wiązałkowego. Zatem Janie jak jeszcze nie zalane to zwróć na to uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.08.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Dziękuje za ostanie opinie. Najbardziej dla mnie wartościowe. Wykonawca jest uczciwy i myślę że zrobił najlepiej jak umiał. Wieniec ma tę jedną wadę że tworzy się mostek termiczny. U nas podobno jest wieniec scalony ze stropem - nie wiem jak to działa Mostkiem się nie przejmuj, przecież od zewnątrz idzie ocieplenie. no chyba że masz balkon to będziesz miał "delikatny" mostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 24.08.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam Może ktoś kompetentny odpowie mi na pytanie czy w przypadku stropu teriva oparcie go bezpośrednio na ściankach jest błędem. Pozdrawiam Cześć Oparcie belek terivy na murze w przypadku gdy mur nie jest z cegieł klasy 150 lub wyżej jest błędem. Zalecenia odnośnie stropów terivy są jasne ...minimum cegła klasy 150 lub wieniec opuszczony. Co do przyszłych niedogodności..jak oni kładli te belki? Na murze czy na zaprawie cementowej lub innej podlewce? Chodiz o klawiszowanie i pekanie sufitu przyszłego, przy układaniu na cegłach..wiadomo cegły są nierówne i beton nie podejdzie pod belke od dołu co daje mozliwość belce w przyszłości do minimalnego "tapniecia" i pojawienia sie peknieć na suficie. Taka technologia układania terivy nie grozi zawaleniem tylko tym co piszę wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan761 25.08.2011 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Cześć Oparcie belek terivy na murze w przypadku gdy mur nie jest z cegieł klasy 150 lub wyżej jest błędem. Zalecenia odnośnie stropów terivy są jasne ...minimum cegła klasy 150 lub wieniec opuszczony. Co do przyszłych niedogodności..jak oni kładli te belki? Na murze czy na zaprawie cementowej lub innej podlewce? Chodiz o klawiszowanie i pekanie sufitu przyszłego, przy układaniu na cegłach..wiadomo cegły są nierówne i beton nie podejdzie pod belke od dołu co daje mozliwość belce w przyszłości do minimalnego "tapniecia" i pojawienia sie peknieć na suficie. Taka technologia układania terivy nie grozi zawaleniem tylko tym co piszę wyżej. Z tego co wiem kładli prosto na cegłę. Dzięki za wypowiedzi, już wiem to co chciałem wiedzieć pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 18.10.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 (edytowane) Ilu fachowców tyle porad ogólnie masz 4 sposoby kładzenia belek na wylewkę na cegłę i bezpośrednio na mur a i wlocie robią( beton podczas zalewania zalewa belki podczas betonowania ) na wylewkę gdy wysokość jest niska do zniwelowania na cegłę gdy większa a n a mur gdy nie ma wysokości do niwelacji ( dajesz wylewkę na większe rozpiętości bo tam występuje ugięcie ) Tak samo z żebrami rozdzielczymi to jest głównie po to aby zniwelować odległości pomiędzy garami i belkami a ścianami które nie pasują do siebie . i tyle Edytowane 18 Października 2011 przez smigloxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts