SmyQ 24.08.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam! To mój pierwszy post tutaj, także na wstępie chciałbym pozdrowić wszystkich ludzi z forum - zatem pozdrawiam.Mam pewną wątpliwość, którą mam nadzieje uda się rozwiązać. Chodzi o ogrzewanie do małego mieszkanka (można śmiało powiedzieć kawalerki). "Plan" tego mieszkania zamieszczam poniżej:http://img836.imageshack.us/img836/8832/planmiesz.th.jpg Mieszkanie ma niecałe 22 m2, znajduje się w kamienicy, 2gie piętro, po lewej i po prawej stronie są inne mieszkania (zamieszkałe), na dole nikt od kilku lat nie mieszka. Strop jest żelbetowy, na podłodze leżą "klepki" (do ewentualnego usunięcia), wysokość mieszkania - 3,2 m. Okna nowe, szczelne, jednak od ich strony budynek nie został ocieplony (przymierzają się, ale już nie w tym roku).Tak jak widać na zamieszczonym zdjęciu, chcę usunąć ścianę (pytałem się - można) oraz stary piec. Pytanie jest następujące:Co możecie doradzić w sprawie ogrzewania do tak małego mieszkanka ?Co będzie lepszym rozwiązaniem ? Piec c.o., zwykły kominek czy kominek z PW, może ogrzewanie podłogowe albo jeszcze coś innego? Napiszę odrazu, że gazowe ogrzewanie odpada. Kryteriami są oszczędność "materiału" grzewczego (drzewo, węgiel, prąd) oraz same użytkowanie mieszkania. Muszę w tym miejscu napisać, że kompletnie się na tym nie znam, dlatego proszę o podpowiedzi/rozwiązania, które spełnią powyższe kryteria, liczę na Wasze doświadczenie. Jeśli macie jakieś dodatkowe pytania to piszcie śmiało. Pozdrawiam i dziękuję z góry. Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez SmyQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worktravel 24.08.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Napiszę odrazu, że gazowe ogrzewanie odpada. Kryteriami są oszczędność "materiału" grzewczego (drzewo, węgiel, prąd) oraz same użytkowanie mieszkania. Ogrzewanie gazowe jest dużo tańsze od ogrzewania na prąd i z punktu widzenia ekonomicznego i użytkowego byłoby najlepszym wyjściem. Drugie wyjście to kominek lub koza, ale to już jest znacznie bardziej uciążliwe w użytkowaniu, a przy tak małym mieszkniu mała oszczędność. Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez worktravel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.08.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) to małe mieszkanie, zakładam że przed ociepleniem ściany zewnętrznej zapotrzebowanie sięgnie 120kWh/m2, zatem powinno wystarczyć 2500kWh/rok, najtaniej to do pieca kaflowego włożyć wkład 2,5-3kW i grzać prądem w 2 taryfie, koszt energii powinien być niższy od 0,4zł, zatem koszt ogrzewania nie przekroczy 1000zł, nieco drożej wyjdzie rozbiórka pieca i zakup pieca akumulacyjnego najlepiej z dynamicznym rozładowaniem, ze względu na możliwość sterowania będzie oszczędniejszy od wkładu. Najdroższe rozwiązanie to ogrzewanie podłogowe, osobiście wybrałbym wodne, ponieważ można go zasilić tanim ciepłem z małej pc, która również podgrzałaby cwu, za to można liczyć na niższy koszt eksploatacji (nawet o ponad 50%), w tym układzie byłby również mały kocioł elektryczny (do 6kW). Ogrzewanie węglem, czy drewnem byłoby tańsze, ale bardziej kłopotliwe, a oszczędności niewielkie. Oczywiście po dociepleniu ściany zewnętrznej koszt będzie sporo niższy. Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SmyQ 25.08.2011 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Worktravel - może i tak, ale tak jak pisałem - ogrzewanie gazowe odpada. Kbab - "pc", "cwu" - co to za skróty ? Wkład do pieca byłby pewnie dobrym rozwiązaniem (sąsiadka ma tak obok), ale ten piec chcę usunąć. Nowy postawić czy tak jak pisałeś akumulacyjny postawić? I czy do mini-łazienki opłacałoby się wstawić jakiś mały grzejnik na prąd? A może tak podłogówkę zrobić? Chcę także, aby tam znajdował się bojler. Też na prąd czy piec c.o. byłby lepszy do ogrzania wody+pomieszczenia(+ewentualny grzejnik). Mieszkanie małe a taka duża zagadka jak to zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.08.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 zamontuj sobie w całym mieszkaniu grzejniki elektryczne i bojler, rozwiązanie najtańsze i najbardziej skuteczne;)jak masz dwie taryfy to piece akumulacyjne, a jak nie to zwykłe grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.08.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Worktravel - może i tak, ale tak jak pisałem - ogrzewanie gazowe odpada. Kbab - "pc", "cwu" - co to za skróty ? Wkład do pieca byłby pewnie dobrym rozwiązaniem (sąsiadka ma tak obok), ale ten piec chcę usunąć. pc -pompa ciepła cwu - ciepła woda użytkowa mam taki wkład http://allegro.pl/wklad-grzejny-do-pieca-kaflow-piec-akumulacyjny-i1755970320.html (mocy 2,4 lub 3kW (tu 2,4 wystarczy), mogę go tanio odsprzedać, zakupiłem piece z dynamicznym rozładowaniem, są bardziej wydajne, stoją pod oknami, piec był daleko (ok 5m) od okien. Pieca nie usuwałem - i chyba na wszelki wypadek tego nie zrobię. W tak małej łazience sprawdzi się mały grzejnik konwektorowy lub drożej podłogówka a nawet ścienne. Odnośnie cwu aby dobrze zaplanować powinieneś określić jej zużycie, może korzystniej byłoby coś przepływowego - mniej miejsca zajmuje, a mieszkanko małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SmyQ 25.08.2011 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 pc -pompa ciepła cwu - ciepła woda użytkowa mam taki wkład http://allegro.pl/wklad-grzejny-do-pieca-kaflow-piec-akumulacyjny-i1755970320.html (mocy 2,4 lub 3kW (tu 2,4 wystarczy), mogę go tanio odsprzedać, zakupiłem piece z dynamicznym rozładowaniem, są bardziej wydajne, stoją pod oknami, piec był daleko (ok 5m) od okien. Dzięki za wytłumaczenie skrótów. Jeśli chodzi o piec akumulacyjny dynamiczny to masz na myśli np taki ? http://allegro.pl/piec-akumulacyjny-dimplex-vfmi-20-dynamiczny-2kw-i1781253760.html Mogę wydać gdzieś około 2 tysiące złotych ogółem na sam "piec/kominek", myślisz, że to byłoby lepsze rozwiązanie niż proponowany przez Ciebie wkład do pieca? Napisałeś "coś przepływowego" odnośnie cwu - mógłbym poprosić o jakiś link bądź opis ? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.08.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 tak to taki piec, ale są przyzwoite używane ściągane z zachodu sporo tańsze. Piec z dynamicznym rozładowaniem jest korzystniejszy i można go sterować programatorem. Piszesz "gaz odpada" - nie masz dostępu do gazu? Przepływowy może być elektryczny lub gazowy - jest spory wybór. Bojler możesz podgrzewać w tańszej taryfie - jak w/w zależy od potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SmyQ 28.08.2011 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Gaz był tam wyłączony od początku (jest możliwość "włączenia"), ale razem z żoną nie chcemy tam gazu. Wczoraj był ze mną w tym mieszkaniu "fachowiec", powiedział, że najtańszym rozwiązaniem byłby zwykły kominek, ale to nie wchodzi w grę, bo chcę mieć ciepłą wodę w łazience i żeby było w niej ogółem ciepło. Powiedział, że w takim razie kominek w PW, grzejnik+bojler, o piecu akumulacyjnym powiedział, że mógłby być dobry, ale rachunki nas zjedzą za prąd (piec+bojler+grzejnik w łazience). Powiedziałem żonie o kominku, mówiła, że fajnie by było gdyby był. Co Wy na to ? "Fachowiec" stwierdził, że taki 7kW starczyłby, ile kosztowałby taki kominek - cały z "osprzętem", co trzeba byłoby zakupić ? Czy nie używanie go w lecie spowodowałoby jakieś zastoje w rurach ? Czytam temat: "Klub użytkowników kominków z płaszczem.." ale tam jest 162 strony... Dzięki za porady Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 30.08.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Fakt gaz może wybuchnąć, ale w takim razie trzeba by założyć gumowe osłonki na wszelkie kontakty, bo prąd też jest dla myślących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.08.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Zwykły kominek ( najlepiej kumulacyjny ) + podłogówka na prąd w łazience.Może być też piec kominkowy (małe to mieszkanko !) z elementem odzyskuciepła ze spalin. Trochę trzeba zainwestować, ale drewna spalisz potem 3-4 mp.Cena takiej instalacji to 9.000 - 15.000 zł. Prąd w łazience to jakieś 15-25 zł miesięcznie (zimą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SmyQ 15.09.2011 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Kbab wracając do pieca akumulacyjnego - jakiej mocy piec:a) wystarczyłby do tego mieszkankab) Ty poleciłbyś (dane w pierwszym poście)A może dwa mniejsze ? (może głupie pytanie, bo na prawdę jest mało metrów)Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 15.09.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Powinno wystarczyć ok 2,5kW, osobiście wybrałbym 2 mniejsze po ok 1,5kW ponieważ miałyby większą masę akumulacyjną i mogłyby ładować się tylko w tańszej taryfie oraz lepiej dogrzane byłoby mieszkanie z 2 punktów, zwłaszcza, że jest spora powierzchnia okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SmyQ 16.09.2011 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Ok dzięki za podpowiedź, teraz muszę popatrzeć co jest dostępnego na allegro z używanych, obliczyć mniej więcej koszty za energię (tyle jest tych kalkulatorów.. może znasz lepszy sposób na obliczenia ?) i porównać czy lepiej byłoby wybrać piece akumulacyjne albo kominek z pw.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.09.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Ok dzięki za podpowiedź, teraz muszę popatrzeć co jest dostępnego na allegro z używanych, obliczyć mniej więcej koszty za energię (tyle jest tych kalkulatorów.. może znasz lepszy sposób na obliczenia ?) i porównać czy lepiej byłoby wybrać piece akumulacyjne albo kominek z pw.... spróbuj na moim, jest w stopce, wstaw w H2 ilość energii i przy prądzie stawkę za kWh, sprawność =1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.09.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 spróbuj na moim, jest w stopce, wstaw w H2 ilość energii i przy prądzie stawkę za kWh, sprawność =1 a dodatkowo klimatyzator z funkcją grzania jako uzupełnienie i źródło taniego ciepła 3 x taniej niż prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.09.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 a dodatkowo klimatyzator z funkcją grzania jako uzupełnienie i źródło taniego ciepła 3 x taniej niż prądem Osobiście na miejscu założyciela wątku powróciłbym do systemu gazowego (tu przełamać uprzedzenia) - ale jak zwykle wybiera inwestor. Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts