marcin_wk 24.08.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam wszystkich jestem nowy na forum, mam problemy z deweloperem, więc z pewnością będę użytkownikiem aktywnym. Króciutko - "kupiłem" mieszkanie od developera (pół bliźniaka) - nowe osiedle. "Kupiłem", ponieważ jest już po odbiorach technicznych, ale nie ma jeszcze przeniesienia własności. Problem jest następujący: Deweloper odmawia przekazania dokumentacji technicznej budynku (m.in.budowlana, powykonawcza, projekty instalacji) argumentując ochronę prawami autorskimi. Art.60. Prawa budowlanego mówi wyraźnie: Inwestor, oddając do użytkowania obiekt budowlany, przekazuje właścicielowi lub zarządcy obiektu dokumentację budowy i dokumentację powykonawczą. Przekazaniu podlegają również inne dokumenty i decyzje dotyczące obiektu, a także, w razie potrzeby, instrukcje obsługi i eksploatacji: obiektu, instalacji i urządzeń związanych z tym obiektem. Deweloper odmawia również przekazania dokumentacji po przeniesieniu własności. Po powstaniu wspólnoty, musi ona dysponować dokumentacją budowlaną. Jeśli dokumentacji nie przekaże deweloper, przypuszczalnie trzeba będzie ją odtworzyć - koszty! Jak ugryźć temat? Projekt oczywiście może być chroniony prawem autorskim, ale wydaje mi się, że dotyczy to sytuacji, kiedy na jego podstawie chciałbym wybudować dom, a nie posiadać go tylko jako dokumentacje mojego budynku? pozdrawiam, Marcin ps. Z ciekawostek napiszę, że mój deweloper nie znajduje w prawie budowlanym obowiązku przekazania certyfikatu energetycznego (!), ale łaskawie dostarczy certyfikat po przeniesieniu własności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts