Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt budowlany - prawo autorskie

marcin_wk

Recommended Posts

Witam wszystkich :welcome:

jestem nowy na forum, mam problemy z deweloperem, więc z pewnością będę użytkownikiem aktywnym.

Króciutko - "kupiłem" mieszkanie od developera (pół bliźniaka) - nowe osiedle. "Kupiłem", ponieważ jest już po odbiorach technicznych, ale nie ma jeszcze przeniesienia własności.

Problem jest następujący:

Deweloper odmawia przekazania dokumentacji technicznej budynku (m.in.budowlana, powykonawcza, projekty instalacji) argumentując ochronę prawami autorskimi.

Art.60. Prawa budowlanego mówi wyraźnie:

Inwestor, oddając do użytkowania obiekt budowlany, przekazuje właścicielowi lub

zarządcy obiektu dokumentację budowy i dokumentację powykonawczą. Przekazaniu

podlegają również inne dokumenty i decyzje dotyczące obiektu, a także, w razie

potrzeby, instrukcje obsługi i eksploatacji: obiektu, instalacji i urządzeń związanych

z tym obiektem.

Deweloper odmawia również przekazania dokumentacji po przeniesieniu własności.

Po powstaniu wspólnoty, musi ona dysponować dokumentacją budowlaną. Jeśli dokumentacji nie przekaże deweloper, przypuszczalnie trzeba będzie ją odtworzyć - koszty!

Jak ugryźć temat? Projekt oczywiście może być chroniony prawem autorskim, ale wydaje mi się, że dotyczy to sytuacji, kiedy na jego podstawie chciałbym wybudować dom, a nie posiadać go tylko jako dokumentacje mojego budynku?

pozdrawiam,

Marcin

ps.

Z ciekawostek napiszę, że mój deweloper nie znajduje w prawie budowlanym obowiązku przekazania certyfikatu energetycznego (!), ale łaskawie dostarczy certyfikat po przeniesieniu własności.