Łukasz80 26.08.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Na Twoją prośbę, na miejsce budowy może przyjechać przedstawiciel firmy Schiedel i rozwieje wszelkie wątpliwości. Goście z mojej ekipy budującej mówili, że gdy zaczynali przygodę z tymi kominami to mieli instruktaż na pierwszej budowie dawno temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 26.08.2011 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) Przyjeżdżają gratis? Napisałam do przedstawiciela z regionu, zobaczymy co odpisze i czy przyjedzie... Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez Princesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 26.08.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 no właśnie jak już pisał ktoś wyżej, sam nie robiłem i nie rozumiem potrzeby tworzenia tejże szczeliny przy przejściu przez strop. W kominie systemowym pracuje wkład, chroniony wełną a oblanie tego stropem dostatecznie usztywnia konstrukcję komina, a co do prętów to też mam taki zamiar tylko jk to wykonać?! wybudować komin i na końcu wrzucić pręty i zalać rzadką zaprawą?! Robisz to tak Tniesz takie prety aby siegnełu na 3,5 pustaka, więcej tez mozna ale cieżko "nawlekać" pustaki, możesz zrobić te prety mijankowo czyli w każdym narozniku o pustak różnicy aby łaczenia prętów nie wypadały na jednym poziomie. Zakładasz pustak na zaprawę tylko zaprawę nalezy tak nanieść aby otaczała te otwory w pustakach, ustawiasz wkłady i teraz co pustak zalewasz cementem na rzadko, możesz dodać odrobine piasku lae naprawde mało tylko tyle aby zaczyn cementowy szybko nie wiązał, i takim "mazidłem" zalewasz te otwoy w których już są prety, ruszaj pretami aby zaczyn dobrze wszędzie doszedł (u mnie wlewają go przez obcietą butelke po wodzie ). Jak zalejesz najpierw otwory i zechcesz wepchnać prety to może uda Ci się przepchnać przez 1 pustak. Do księżniczki...wszyscy z przedstawicieli dla świetego spokoju powiedzą Tobie to co chcesz usłyszec, jeżeli od początku bedziesz narzekała że nie ma dyl;atacji, że to niezgodne, to on Ci powie abyś zrobiła te dyl;atacje, jak zaczniesz mówić że właściwie to nie ma sensu tej dylatacji to on Ci powie że faktycznie "w uzasadnionych przypadkach można nie dylatowac" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.08.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 No to już teraz nie wiem, robić te szczeliny czy nie? Nie rób i nie zbrój... Siatka zatopiona w kleju da dużo więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 26.08.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 eniu..ile kominów takich zrobiłeś?Szczerze to nigdy, ale to nigdy nie podjąłbym sie robienia komina jakby mi ktoś powiedział abym zrobił komin wysokości 11m bez pretów w miejscach notabene przeznaczonych do tego..bo to nie sa dziurki na orzeszki.Nie mówię o tym że komin będzie jak belka żelbetowa, ale o tym że sztywnośc komina jest duzo wieksza ze zbrojeniem niż bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 26.08.2011 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) W kominach RONDO nie ma żadnych dziurek w narożnikach...Dziurki są w rondo plus i innych kominach schiedla, my mamy 2x rondo i jednego avanta ale z wentylacją więc on też jest nieco inny i nie ma tu jak zbrojenia wciskać i nikt tego nie robił, w instrukcji też ani słowem o tym nie wspomniano... do antech: no właśnie identyczne wrażenie odniosłam przy rozmowie telefonicznej, pan niby powiedział, żbey zrobić te dylatacje, ale tak bez przekonania... Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez Princesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.08.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) eniu..ile kominów takich zrobiłeś? Szczerze to nigdy, ale to nigdy nie podjąłbym sie robienia komina jakby mi ktoś powiedział abym zrobił komin wysokości 11m bez pretów w miejscach notabene przeznaczonych do tego..bo to nie sa dziurki na orzeszki. Nie mówię o tym że komin będzie jak belka żelbetowa, ale o tym że sztywnośc komina jest duzo wieksza ze zbrojeniem niż bez 100 na pewno , 200 to pewnie przesada Ktoś pościł w Polsce bujdę ,ze te dziurki to do zbrojenia są ... Pewnie ma niezły ubaw , jak sobie was wyobraża wlewających w nie beton . Dziury służą do prefabrykacji segmentów . Pręty gwintowane długości kilku metrów ( zdaje się do 6 mb) , wkłada się w te dziurki, podkładka , nakrętka z obu stron i dźwig wstawia gotowy , kompletny komin . Na stronie "PLEWY" chyba jest taka oferta i prezentacja. To nie jest 11 m komin wolnostojacy , tylko 3 metrowe odcinki, przypadkowo nawet za mocno "złapane". Najważniejsze ,żeby nigdzie nie było zaprawy miedzy pustakiem a rurą i żeby trójnik przyłączeniowy nie został zamurowany , jak to w 90 % przypadków bywa...I żeby na dachu zakończenie zgodnie z instrukcją zrobić , używając do tego wszystkich elementów tzw "zestawu". Karton z takimi akcesoriami często leży na budowie nie rozpakowany , instrukcja nie wyjęta a na dachu "wolnoamerykanka" ! Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 26.08.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 hehe zbroić czy nie zbroić o to jest pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 26.08.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 http://www.dachy.org/artykuly,1155_2,Systemowy_komin_ceramiczny_Schiedel_cd.html Jeżeli nawet jest to "uboczny skutek" prefabrykacji to nalezy to wykozystywac.Ale raczej nie chodzi w tym watku o wiedze tylko o popisanie, alfą nie jestem a nie mam natury sie kłucić..zbytnio , swoje powiedziałem i praktyvcznie możan by było kopać się z koniem, ale po co. Powodzonka w dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.08.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 http://www.dachy.org/artykuly,1155_2,Systemowy_komin_ceramiczny_Schiedel_cd.html Jeżeli nawet jest to "uboczny skutek" prefabrykacji to nalezy to wykozystywac. Ale raczej nie chodzi w tym watku o wiedze tylko o popisanie, alfą nie jestem a nie mam natury sie kłucić..zbytnio , swoje powiedziałem i praktyvcznie możan by było kopać się z koniem, ale po co. Powodzonka w dyskusji. Twoja skłonność , by budować solidnie , jest doskonale widoczna. Niestety nadgorliwość bywa gorsza od...... (wpisz co chcesz ). Tu można dyskutować o dylatacji , ale z tym zbrojeniem to kicha... I to nie Twoja wina pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 26.08.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Jak sie ktos pyta czy dobrze i jak zrobić to odpisuje. Z tymi otworami to jest tak jak kupienie listew zakończeniowych do folii kubełkowej, w jakim sklepie masz obie rzeczy jednocześnie? Moze i masz ale u mnie poprostu nie ma takich rzeczy, podobnie i z tym , sa otwory jak to piszesz do skrecania..ale to że sie je zalewa zaprawa to juz nie dopisałeś, może Plewa nie zalewa zaprawę, ale czy to lepiej? To powiedz mi drogi eniu czy prety gwintowane sa mocniejsze niż prety żebrowane?, jak sadzisz zalanie pretów gwintowanych jest poprawne a zalanie stali żebrowanej nie? Ja nie opieram swojej wiedzy na widzi misie, ale na wykształceniu i praktyce, a jeżeli w praktyce jest coś dobre to niby dlaczego mam to zmieniac?Gdyby nie dało sie czegoś zrobić to bym nie robił, gdyby robienie tego nie dawało efektu pożądanego tez bym tego nie robił..jeżeli widze że w praktyce dany preparat naprzykład, nie spełnia sie to go nie stosuje mimo tego że producent mówi jakie to super i naj. http://www.euroklinkier.pl/wymiana/oferta/000119/instukcja_monta%C5%BCu_AVANT.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 27.08.2011 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) Jeszcze jedna sprawa - dylatacja od ścian jak duża musi być? W instrukcji mamy podana tylko dylatację w stropie i przy dachu, a co z odległością od ścian? W zasadzie wszystkie kominy są u mnie dostawione do ściany, nie są jej częścią. Także z 3 stron mają dylatację kilkumetrową a z 1 niewielką... Jednak w 2 miejscach komin dochodzi bezpośrednio do ściany, jest do niej nawet "przyczepiony"... dziś po oględzinach dokładnych to zauważyliśmy. Ma to miejsce nieco pod stropem, tak jakby chciano go usztywnić przed przejściem przez strop... No i co z tym fantem? Dusić wykonawców? W instrukcji do kominów RONDO nic o tym nie wspominają... jest tylko informacja, żeby nie zabetonować pustaka w stropie... Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez Princesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 27.08.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Swój komin mam dostawiony i przyklejony na długości ok. 1m do wewnętrznej ściany nośnej. Jak tu wspomniano wcześniej pustaki nie pracują, więc dylatacja od ściany wydaje się zbędna... chyba że ściana drewniana to wolałbym odizolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 27.08.2011 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Nie, ściany są z silikatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 02.09.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Komin systemowy musi być zdylatowany w stropach. Nie chodzi od to że pustaki nie rozszerzają się pod wpływem temperatury ale o to że komin inaczej pracuje niż reszta budynku która przecież osiada przez pierwsze 1-2 lata. Jeżeli strop osiądzie bardziej niż komin to dojdzie do zgniecenia pustaka - widziałem taki komin. Jest to sytuacja rzadka - ale mimo wszystko dylatacja powinna być. O tym jest w zaleceniach producentów kominów trójwarstowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 02.09.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Jeżeli sa osobne fundamenty to tak, wtedy musi, jeśli ława kominowa jest zespolona z ławą (ława poszerzana) to taki komin juz na starcie nie jest wolnostojacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.09.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Jeżeli sa osobne fundamenty to tak, wtedy musi, jeśli ława kominowa jest zespolona z ławą (ława poszerzana) to taki komin juz na starcie nie jest wolnostojacy. Bardzo słuszna uwaga ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.09.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Jeżeli sa osobne fundamenty to tak, wtedy musi, jeśli ława kominowa jest zespolona z ławą (ława poszerzana) to taki komin juz na starcie nie jest wolnostojacy. Dokładnie tak jest u mnie, fundament komina jest sporo za duży na postawiony komin, ale był robiony dla większego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts