Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana okien w kamienicy - wadliwy montaż

Recommended Posts

Witam. Zwracam się z prośbą o radę.

Wymieniono mi okna w mieszkaniu w kamienicy. Oryginalne były skrzynkowe.

Po montażu okazało się, że okna zostały odkształcone, a przyczyną tego była rozprężająca się, nadmierna ilość pianki montażowej po stronie wewnętrznej. W najszerszych miejscach jest jej od 4 do 7 cm. Z tego co wyczytałem powinno być 1,5-2 cm!!!

Link do zdjęć okien:

https://picasaweb.google.com/tomsli86/Okna?authuser=0&authkey=Gv1sRgCNyL1O6wuNHTUg&feat=directlink

Sprzedawca twierdzi, że naprawa zostanie dokonana poprzez usunięcie nadmiaru pianki i poluzowanie kotew, a sama technologia montażu była jak najbardziej prawidłowa.

Na moje laickie odczucie wydaje się to być fuszerką. W jaki sposób okna te powinny zostać zamontowane? Jakiego działania powinienem oczekiwać od wykonawcy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Avantgarda montażu, to to nie jest:-). Zdemontować, oczyścić, wyrównać, dołożyć czego brakuje, zamontować ponownie. To chyba tyle. Sprzedawcę pochwal za technologię i posiadanie jednej z ekip, która... "ło Panie my to u Niemców od 10 lat tak montujemy". (Chyba z zemsty:-) )

Ogólnie "luzy" nie są aż takie duże aby od razu stosować poszerzenia. AVANTGARDE trzeba umieć montować. U mnie monterzy dają przed pianowaniem ślizgi wokół skrzydeł aby piana nie wygieła ram i uzupełniają przerwy styropianem aby piany nie było za dużo. I jasne, że lepiej aby były poszerzenia, tylko, że klienci nie chcą za nie płacić.

A ja spytam przekornie obu przedpiśców, którzy jak rozumiem uważają, że pianki jest za dużo: gdyby do montażu użyto konoli JBD to ilość piany nadal uznacie za nadmierną? Nadal będziecie uważać, że potrzebne są poszerzenia?

Jako drugi odpowiadający przedpisiec (piękny wyraz, cudo:-), odpowiadam: System mocowania nie ma znaczenia. Właściwości uszczelniające jednoskładnikowej pianki są jakie są. Najlepiej łapie w szczelinie 1,5 - 2,5 cm. 3 cm, to max wg ITB. Pewnie każdy z nas ma na sumieniu jakieś "ponad 3", ale... lepiej nie, tak sądzę ja, przedpisiec (piękny wyraz) nr 2 :-)

Po montażu okazało się, że okna zostały odkształcone, a przyczyną tego była rozprężająca się, nadmierna ilość pianki montażowej po stronie wewnętrznej.

IMHO błędem nie jest wcale ilość pianki tylko brak rozpórek w ramie w czasie montażu połączony z nałożeniem dużej ilości piany. A to czy taki montaż okien jest akceptowalny to chyba pytanie do właściciela lokalu. On zamawiał prace i jakoś tam pewnie określił standard montażu i wykończenia.

Koledzy, dziękuję bardzo za odpowiedzi :)

Jednak po tej wymianie zdań nadal trudno mi dojść do tego co w takim razie powinienem zrobić. Monterzy przychodzą w sobotę to "niby" poprawiać.

IMHO błędem nie jest wcale ilość pianki tylko brak rozpórek w ramie w czasie montażu połączony z nałożeniem dużej ilości piany. A to czy taki montaż okien jest akceptowalny to chyba pytanie do właściciela lokalu. On zamawiał prace i jakoś tam pewnie określił standard montażu i wykończenia.

Właściciel się na tym zupełnie nie zna :( Chce po prostu aby okna były zamontowane prawidłowo, tak żeby uniknąć problemów. Inwestycja obejmuje też ocieplenie ścian wewnątrz, wełną mineralną.

Czy zatem montażyści powinni użyć owych rozpórek przy poprawce?

Dzięki jeszcze raz :)

Właściwości uszczelniające jednoskładnikowej pianki są jakie są. Najlepiej łapie w szczelinie 1,5 - 2,5 cm. 3 cm, to max wg ITB.

Wg producentów pian podane przez ciebie wartości (a czasem większe) są zalecane przy nakładaniu jednej warstwy piany. Ni znalazłem zapisów zabraniających pianowania szerszych szczelin kilkoma warstwami.

mam prośbę - zrób powiększenie lewego górnego rogu, zdjęcie drugie - dziękuję

Nie wiem czy dobrze rozumiem :) Jeśli chodzi Ci o zdjęcie zrobione z bliższej odległości, w lepszej jakości, to postaram się je dzisiaj zrobić.

Natomiast na stonkę wrzucone są zdjęcia oryginalnej wielkości, można je powiększyć klikają na lupę nad zdjęciem.

BTW Aż tak krzywe nie są, to efekt aparatu szerokokątnego ;)

Wg producentów pian podane przez ciebie wartości (a czasem większe) są zalecane przy nakładaniu jednej warstwy piany. Ni znalazłem zapisów zabraniających pianowania szerszych szczelin kilkoma warstwami.

bwojtku, czy Twoim zdaniem ten przypadek wygląda na "wielowarstwowe" wypełnianie szczeliny? To raz. A problem nr 2 i 3, to: Zbyt szeroka szczelina, to problem z połączeniami mechanicznymi, zwykła "blacha" będzie wygięta chyba w Z, tak być nie powinno. No i to co zwykle, czyli brak podparcia dołem, bo to co widać trudno nazwać "klockiem podporowym". Ergo, okna wiszą na powyginanych blachach, to też chyba nie tak jak być powinno. Nie mamy co wchodzić w detale i zawile dyskutować o właściwościach pianek PUR. Montaż jest do kitu. Rwać to w diabły i zrobić od początku, a poprawnie. Myślę, że kolejne kuchy pojawią się w fazie obróbki i montażu parapetów. Może chwilę to i wytrzyma w tym stanie, ale co się będzie działo za rok, czy dwa, to góry wiadomo.

patrz, jai człowiek czasem goopi - zobaczyłem sobie to miejsce i zastanawia mnie co innego. Jeśli dobrze widzę, między oknem a murem masz zaprawę - ona powinna być usunieta, kotwa powinna być mocowana do muru a nie do zaprawy wypełniającej wolną przestrzeń między murem a dawną skrzynką

Szczerze mówiąc - ten co mierzył chyba nie jest winny ale powinien być przygotowany na zastosowanie poszerzeń

piany nie jest az tak duzo ale profil i stal (o ile jest jakas) nie dała rady przy jej nacisku.tu wychodza różnice w profilach itd.

nadlewke powinni skuc no chyba ze bedziesz miał obrabiane na regipsy dostawione do ramy! tylko kotwa powinna byc na tyle długa by siegała w cegłe a nie to trzymajace sie na słowo honoru ustroistwo.przy takim plastycznym profilu jesli ekipa wytniee pianke wstawi :kosci ,pieski ,dystanse (róznie ludzie to nazywaja)zapianuje na nowo,piana zwiaze ,wyciagna kosci i powinno być dobrze!

jak nie bedzie czyli okna beda miały beczki beda sie ocierały haczyły nie uchylały itp to nie przyjmuj i reklamuj od razu