Łukasz80 24.08.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 witajcie,czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć taką kwestie: na dniach będę ocieplał dom, ściany są z porothermu p+w, grubości 30cm. Planuję ocieplić styropianem 15cm. Podczas ostatniej luźnej rozmowy w gronie znajomych, kilkoro stwierdziło, że w chłodne letnie dni będę musiał dogrzewać dom ponieważ będzie chłodno. Czy jest to prawda? Jestem młody, te osoby mają życiowe doświadczenie i mieszkają w domach od kilkunastu lat, jakoś nie widzę przyczyny, dlaczego w chłodny dzień miałbym mieć cieplej gdybym ocieplił dom 8 cm lub 10cm styropianem. Wg mnie to odczucia przez brak w owe dni wentylacji grawitacyjnej i wilgotność powoduje odczuwalny chłód....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.08.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 witajcie, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć taką kwestie: na dniach będę ocieplał dom, ściany są z porothermu p+w, grubości 30cm. Planuję ocieplić styropianem 15cm. Podczas ostatniej luźnej rozmowy w gronie znajomych, kilkoro stwierdziło, że w chłodne letnie dni będę musiał dogrzewać dom ponieważ będzie chłodno. Czy jest to prawda? Jestem młody, te osoby mają życiowe doświadczenie i mieszkają w domach od kilkunastu lat, jakoś nie widzę przyczyny, dlaczego w chłodny dzień miałbym mieć cieplej gdybym ocieplił dom 8 cm lub 10cm styropianem. Wg mnie to odczucia przez brak w owe dni wentylacji grawitacyjnej i wilgotność powoduje odczuwalny chłód....? Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, to raczej normalne zjawisko zresztą jak będzie chłodno przez jeden czy dwa dni przy prawidłowym ociepleniu dom ci się tak nie wychłodzi. Przy cieńszym ociepleniu majątek wydasz na ogrzewanie w zimę. Do ocieplenia użyj styropianu o grubości przewidzianej w projekcie (możesz grubiej ale bez przesady) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 24.08.2011 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 dzięki, w rozmowie nie chodziło o dwa lub trzy dni, lecz o przypadki jak w tym sezonie letnim, długie chłodniejsze okresy. W projekcie mam obliczenia i dom spełnia parametry przy założeniu 14cm styropianu, także 15 cm jest ok. Nie ukrywam, że chciałbym mieć właśnie jakieś konkretne argumenty w przypadku "porad" od ludzi wszystko wiedzących... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.08.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 witam;przy lepszym dociepleniu budynek dłużej stygnie a także lepiej wykorzystuje zyski bytowe do utrzymania optymalnej temp. w okresach chłodniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts