Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Korekta projektu a pozwolenie na budowę - jaka procedura ?

KasiaS

Recommended Posts

Witam

Z różnych powodów muszę skorygować projekt. Mam już pozwolenie dom stoi wybudowany ale chcielibyśmy wprowadzić teraz poprawki. Zaznaczę że jest to rozbudowa domu istniejącego (dobudowa - coś na kształt bliźniaka) Jak wygląda procedura ?? Daję architektowi projekt on robi poprawki zgłąszam do gminy i co dalej ??? Czy pozwolenie na budowę które już mam traci ważność ?? wiem że muszę składać dokumenty (4 projekty itp) ale co z tym pozwoleniem? Czy mogęprwadzić prace dalej (np instalacje) czy czekać aż się uprawomocni zmiana.

pozdrawiam

kasia

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale zmiany już zostały wprowadzone?Jeżeli dostałaś pozwolenie na określone prace budowlane i wykonałaś je nie zgodnie z zamieszczonymi w nim i w projekcie warunkami, to będzie to istotne odstepstwo od zatwierdzonego projektu. Jeśli zgłosisz teraz ,że chcesz skorygować projekt po zmianie to kara za samowole murowana. Jeżeli już wprowadziłaś zmiany to nic o tym nie wspominaj tylko złóż w starostwie prokekt zamienny, sporządzony przez architekta i czekaj na zmiane pozwolenia. Powinno sie udać, nikt raczej nie bedzie tego kontrolować.

Jeżeli natomiast zmian jeszcze nie ma to ok. Wystepujesz spokojnie o zmiane pozwolenia na budowę, czekasz do 2 miesiecy na pozwolenie, potem uprawomocnienie i do przodu.

Jak coś jeszcze to pytaj śmiało.

Też mam ten problem, bo wymyśliłem sobie powiększenie przybudówki o kilka m2, skutkuje to zmianą kilku rysunków. Później jak przyjrzałem się dokładnie mapce, żeby nanieść studzienkę wodociągową, to okazało się, że architekt w planie zagospodarowania przesunął mi budynek nie w tę stronę jak się umawialiśmi i powstała różnica 7m. Nie chce mi się biegać do Urzędu bo i tak na pewno jeszcze mi coś murarz skroi. Ustaliłem z kierownikiem, że wyprostujemy te rzeczy w dokumentacji powykonawczej, bo szanse, że ktoś to wogóle zauważy są zerowe. Najbliższy punkt odniesienia - droga polna w odległości 60m.

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale zmiany już zostały wprowadzone?Jeżeli dostałaś pozwolenie na określone prace budowlane i wykonałaś je nie zgodnie z zamieszczonymi w nim i w projekcie warunkami, to będzie to istotne odstepstwo od zatwierdzonego projektu. Jeśli zgłosisz teraz ,że chcesz skorygować projekt po zmianie to kara za samowole murowana. Jeżeli już wprowadziłaś zmiany to nic o tym nie wspominaj tylko złóż w starostwie prokekt zamienny, sporządzony przez architekta i czekaj na zmiane pozwolenia. Powinno sie udać, nikt raczej nie bedzie tego kontrolować.

Jeżeli natomiast zmian jeszcze nie ma to ok. Wystepujesz spokojnie o zmiane pozwolenia na budowę, czekasz do 2 miesiecy na pozwolenie, potem uprawomocnienie i do przodu.

Jak coś jeszcze to pytaj śmiało.

Widzę, że jesteś zorientowany w temacie. U nas dom się już powoli buduje, ale stwierdziliśmy, że jest za dużo i jedną jego część chcemy zwęzić o 1 m, czy lepiej zmieniać już istniejący projekt, czy lepiej zrobić to po zakończeniu budowy w dokumentacji powykonawczej. Architekt doradza nam to drugie wyjście, ale coś mu niedowierzamt, bo parę błędów już zdążył zrobić :(

Zalekawasaki!

Myslę, że skrócenie domu o 1m jest na tyle istotną zmianą, którą należy zgłosić włąściwemu organowi. To on wypowie sie finalnie czy zmiana jest istotna czy nie i czy trzeba zrobic projekt zamienny i uzyskac zmianę decyzji pozwolenia na budowę. W prawie budowlanym nie mówi sie jednak co to jest istotna zmiana, czy istotne odstepstwo od zatwierdzonego projektu. To pozostaje w gesti wszechwiędzących urzędasów.

Na twoim miejscu zmienił bym jednak projekt, choć to na pewno trochę kosztuje - sam to przeszedłem.

Maras, sprawdź dobrze czy rzeczywiście możesz zrobić taką zamianę. Kiedyś się tym interesowałem i zdaje się, że zewnętrzne owszem, mogły być 18-tki, ale wewnętrzne minimum 24cm. To prawdopodobnie zależy od stropu. Jeśli się zgodzi Twój kierownik budowy, to według mnie formalności możesz sobie darować, tego nawet nikt nie zauważy.