wenon 24.08.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam mam pytanko odnośnie załaczonego schematu. wymiennik Plytowy bedzie umieszczony mniej wiecej na takiej wysokości jak na rysunku, piec 11kw galmet ze sterownikiem wg tego co znalałem w sieci w moim przypadku pompę po stronie pieca, muszę zamontować po stronie zasilającej bo wysokość naczynia wzbiorczego nie przekracza 0.7m wysokości podnoszenia pompy jeśli pompa była by na powrocie mogło by dochodzić do wyżucania wody przez naczynie wzbiorcze.? czy w tym przypadku pompę po 2-stronie też dać po stronie zasilania czy tak jak na schemacie po stronie powrotnie.? oraz czy dobrze narysowałem podłaczenie naczynia wzbiorczego? uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 24.08.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 na obiegu zamkniętym pompę możesz dać wszędzie niema żadnej reguły, reszta jest dobrze i nie zapomnij na obiegu zamkniętym o naczyniu membranowym bo tam woda też będzie się rozszerzać a nie widzę go na schemacie i zawór bezpieczeństwa też powinien być choć niektórzy nie dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 24.08.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Po obu stronach wymiennika płytowego, mam pompy po stronie zasilania. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenon 25.08.2011 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 dzieki za odpowiedzi. naczynie przpeponowe jest w piecu gazowym, tak samo jak i zawór bezpieczenstwa, piec to junkers novatherm zw20. wiec chyba nie muszę już dublować naczynia przeponowego?czy może dla pewności dać jeszcze sekcję bezpieczeństwa w piwnicy, chociaż mi sie wydaję że to bez sensu, ale mogę się mylić. w piecu gazowym jest chyba 8l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 25.08.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 naczynie przpeponowe jest w piecu gazowym, tak samo jak i zawór bezpieczenstwa, piec to junkers novatherm zw20. wiec chyba nie muszę już dublować naczynia przeponowego? Też mam junkersa, tylko Smarta. Osobno mam naczynie przeponowe i zaw. bezp. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 25.08.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 dzieki za odpowiedzi. naczynie przpeponowe jest w piecu gazowym, tak samo jak i zawór bezpieczenstwa, piec to junkers novatherm zw20. wiec chyba nie muszę już dublować naczynia przeponowego? czy może dla pewności dać jeszcze sekcję bezpieczeństwa w piwnicy, chociaż mi sie wydaję że to bez sensu, ale mogę się mylić. w piecu gazowym jest chyba 8l. nie mam czasu grzebać za schematem tego junkersa, zasada jest taka może być to naczynie i zawór z pieca tylko trzeba dokładnie sprawdzić czy jakiś elektrozawór po wyłączeniu pieca nie odetnie tego naczynia od instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenon 26.08.2011 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 tutaj jest schemat tego pieca http://rcsj.struzka.com.pl/Download_files/instrukcje/Kotly_wiszace/Novatherm/ZW20KD%20-%20instrukcja%20obslugi%20kotla%20Junkers%20Novatherm.pdf czy może ktoś sprawdzić jak jest z tym naczyniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 26.08.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 jeżeli na zasilaniu z pieca nie będzie żadnego zaworu to możesz wykorzystywać naczynie wzbiorcze z pieca, ale jak masz jakiś elektrozawór na zasilaniu to musisz założyć dodatkowe wzbiorcze i zawór bezpieczenstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenon 26.08.2011 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 ok dzieki i tak rozmawiałem ze znajomym gazownikiem i zalecił mi dać dodatkowe naczynie. naczynko juz zakupione 12l + sekcja bezpieczenstwa i wszystkie graty po mału bedzie zaczynany montaż wszystkiego. koszty wszystkiego prawie tyle samo co koszt zakupu pieca.od razu wilicze koszty co niektóre jak najtaniej.2 pompy omni gena ze srubunkami prawie 300zł piez go drapał wziołem najtańsze ze wzgledu na gw. 2lata może rok wytrzymają narazie tu oszczędze albo i nie.wymiennik płytowy ze srubunkami 32 płytowy- 417złnaczynie przeponowe+grupaa bezpieczeństwa prawie -200zł naczynie wzbiorcze otwarte+filtry+zawory+rużnego rodzaju śrubunki+itp -360złrur miedzianych nie licze bo mam trochę nie wymiarowe bo 1 i 1/8cala od systemów klimatyzacji ale da się je połaczyć z 1". wiec tu zaoszczędzę. rury miedzine polutowane bedą lutem twardym z 5 lub 40 % zawartością srebra w zależności które będą pod ręką.plus podłaczenie pieca do komina tu sam bedę dorabiał przejściówkę. normalnie koszty pewnie z 200złpraktycznie ta instalacja wyniesie tyle samo co piec, a za piec zapłaciłem 2400 zł roboty oczywiście nie liczę i niektórych materiałów. dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenon 09.06.2012 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 (edytowane) Witam ponownie W tej chwili piec jest podłaczony nastepująco. jest tylko jeden problem w piecu słychać tak jakby bulgotanie czy to przez to że pompa jest na zasilaniu? bałem sie dawać pompę na powrocie ze względu na niską wysokość naczynia przelewowego bo myslałem ze bedzie wywalać wodę. na schemacie nie umieszczałem wszystkich zaworów kulowych aby było bardziej czytelnie. narazie mam mały remoncik w piwnicy i bede przestawiał trochę piec aby obok pieca wcisnąć wymienik do cwu i tu mam pytanie czy zastosować do wymienika pompę obiegową czy dać elektrozawór normalnie zamknięty? a może od razu zmienić pompy z zasilania na powrót? cały układ na piecu jest dość mały w sam piec wchodzi 40l wody plus to co w wymienniku płytowym i w rurach. Z góry dziekuję za pomoc. Edytowane 9 Czerwca 2012 przez wenon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenon 01.07.2012 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 czy nikt mi nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts