mad_peter 24.08.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam, mój 4 letni syn podczas zabawy uszkodził drzwi PCV od zewnętrznej strony. Wybił w nich dziurę. Czy może ktoś z szanownych forumowiczów doradzić sposób naprawy tego uszkodzenia? Oczywiście nie chciałbym wymieniać stolarki. Jakich materiałów powinienem użyć, by w miarę rozsądnie to wyglądało?Załączam zdjęcie przedstawiające problem. http://i51.tinypic.com/2r6guib.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 25.08.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Nie miałem nigdy takiego problemu, ale ja bym próbował jakąś żywicą. Wypełnić, zeszlifować, pomalować. Albo olać to. Tu naprawisz a za chwilę syn zrobi większą dziurę obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad_peter 25.08.2011 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Tez nie mialem, stad moje pytanie na forum A zostawic tego tak nie moge, bo odslonieta jest pianka, ktora wystawiona na warunki atmosferyczne najzwyczajniej zacznie sie utleniac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 25.08.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 A gdyby tak (rozważania czysto teoretyczne) : - wejść w posiadanie kawałka profila PCV z ktorych wykonano drzwi (najlepiej od producenta, napewno mają kupę odpadów)- dociąć "reperaturkę", szerszą niż dziura- nakleić ją klejem do PCV (np takim do rur) na wybity otwór Pięknie nie będzie ale napewno ładniej niz teraz Ewentualnie mozna dociąć reperaturkę z profila PCV, wyciąć taki sam kawałek profila z drzwi tak aby pasował na styk. Szczelinę zgrzać spawarką do plastików (nie wiem czy z PCV tak mozna). Spoinę oszlifować i wypolerować. Powinno wyjść ladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad_peter 25.08.2011 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Trzeba wiedziec kto wyprodukowal stolarke - dom za granica z rynku wtornego. Ale zrobie chyba tak: delikatnie wyplenie szczeline pianka w spray'u (taka do osadzania stolarki), mam nadzieje, ze nie rozsadzi mi panelu. PO zaschnieciu wyzlobie nieco i wypelnie szpachlem (samochodowym?), zeszlifuje odpowiednio i pomaluje. Mam nadzieje, ze bedzie OK. Postaram sie zamiescic fotke z efektem koncowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 25.08.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Szpachla samochodowa też może być, ale ona w trakcie wiązania nagrzewa się więc nie wiem jak z pianką w drzwiach i samym PCV. Zrób najpierw próbę gdzieś w niewidocznym miejscu. Co do pianki i żywicy to ten sam problem - nagrzewanie i reakcje chemiczne - żywica może rozpuszczać piankę w drzwiach. Zgrzewanie tez odpada. Ja bym najpierw odizolował jakąś folią tę piankę i szczelinę wypełnił poxipolem czy czymś podobnym. Szlifowanie i malowanie to już pikuś.Gdyby to tak zostawić to nie sądzę, że z pianką coś się będzie działo. Drzwi chyba nie są w środku hermetyczne, mają wycięcia na klamkę, zamek. Tak więc o piankę bym się raczej nie martwił. Ale może się mylę.To drzwi wewnętrzne czy zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad_peter 25.08.2011 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Zewnetrzne-frontowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 26.08.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 No to po zaszpachlowaniu jeszcze o odpowiedniej farbie trzeba pamiętać, żeby na słońcu nie zżółkła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 26.08.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Zewnetrzne-frontowe. Lewe czy prawe? Z systemem "wtęiwewtę" ? Nie mogłem się powstrzymać, wybaczcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts