Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konstrukcja szafki pod okap teleskopowy

sybi

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie składania mebli do swojej kuchni. Wszystko jest niby proste i oczywiste, ale nijak nie mogę wymyślić konstrukcji szafki pod okap teleskopowy. Chodzi o to, że część która chowa się w szafce jest o 68 mm (34 mm na stronę) węższa od części widocznej (stało - wysuwanej). Teraz mam pytanie: jak powinien być zamontowany okap w tej szafce?

Szerokość okapu to 59,6 cm (szerokość części niewidocznej to 52,8 cm). Jeżeli szafka jest z płyty 18 mm to jeśli wykonam szafkę na szerokość 59,6 to w umieszczając okap w niej zostanie mi 3,2 cm luzu.

Proszę o pomoc i ewentualny projekt.

Aha, okap to Gorenje DKF 600 MN

Moim zdaniem to jest okap do szafki 60 cm. Szerokość części widzialnej celowo jest węższa o 4 mm (59,6 a nie 60) aby mozna było łatwo go wysuwać, bez ocierania / haczenia o sąsiednie korpusy / fronty. Czyli należy zrobić szafkę o szerokości 60 cm.

Grubość płyt to 18 mm, czyli wnęka ma szerokość 60 - 1,8 * 2 = 56,4 cm. Szerokosć okapu to 52,8 czyli mamy 3,6 cm luzu. 3,6 cm to np. dwa kawałki płyty 18mm. Czyli wnękę można by pogrubić dokręcająć od środka dwa pasy płyty 18mm i wtedy okap idealnie pasuje.

To jest schemat Twojego okapu. Robisz boki szafki o 137mm dłuższe po to, żeby schować okap i zostawić tylko część wysuwaną.

Okap1.jpg

U mnie na części w której będzie rura oraz na tej poniżej, która chowa moduł okapu będzie 1 front. W ten sposób widoczna część okapu to tylko ta wysuwana.

Okap2.jpg

Nie rozumiem wiec problemu.

Na dowód, że nie spadłem z księżyca zdjęcie pierwsze lepsze z google.

Okap3.jpg

Na razie.

Okap1.jpg

Okap2.jpg

Okap3.jpg

Edytowane przez yarecky2

• 2 weeks później...

Dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze jedno pytanko: czy ta szafka powinna mieć plecy (hdf)? Aha, jaka w ogóle powinna być głębokość szafek wiszących? Bo patrzę na wymiary tego okapu i widzę, że głębokość części niewidocznej to 285. Ja miałem zamiar robić głębokość 282 (+18 drzwiczki)