Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sezon grzewczy

niktspecjalny

Recommended Posts

Nie wiem jaka w tym różnica ale mniejsza o to.Dla mnie a właściwie moja małża się uparła by przed sezonem sprawdzić drożność kominów.No właśnie jak tego doświadczyć ?Jak ocenić ewentualną prace kominiarza, czy zrobił to dobrze czy nie? Nadmienię ,że kończąc sezon grzewczy nic nie wskazywało by przed rozpoczęciem następnego ,wizyta kominiarza była niezbędna. Wyczystka miała tylko śladowe pyłki-granulki.

Niedługo zacznie się nowy sezon grzewczy.Czy pan kominiarz musi sprawdzić stan naszych kominów?Czy może metodą sam na sam po prostu przepalić i obserwować jak to wygląda w praktyce?

Czym palisz? Jak gazem to w ogóle nie zawracaj sobie głowy. Jak masz wkład w kominie i piec na węgiel to też .

Witam.

Czym palisz? Jak gazem to w ogóle nie zawracaj sobie głowy. Jak masz wkład w kominie i piec na węgiel to też .

Dopóki będziemy czytać takie wypowiedzi, dopóty w naszym kraju będą jeszcze "inwestorki" a nie inwestorzy ... :D

Pozdrawiam.

Witam wszystkich.

Żeby długo się nie rozpisywać przypomnę ,że mam KZPŁW podłączony do komina systemowego z Jarosławia i PG w tym samym systemie.Nie mam zielonego pojęcia jak zachowuje się ceramika gdy na ten przykład puszczam przez nią spaliny z KZPŁW.Jak nadmieniałem na dole w wyczystce od czasu do czasu wyjmuję małe brunatne granulki.Jeśli chodzi o komin z PG w wyczystce są zapewne skropliny "filetowe" i na wolnym wypływie spływają do kanalizy.Są tam w nich jakieś kwasy o stężeniu podobnym co w coca coli.Co się dzieje z moim systemem i jak go czyścić i czy kominiarz sobie z tym poradzi po to właśnie założyłem ten topik.Żona się uparła i chwała jej za to.

pzdr

Jestem pod opieką znajomego kominiarza. Stwierdził, że czyszczenie raz na rok jest absolutnie wystarczające i żebym sobie bzdurami i bzdurnymi przepisami głowy nie zawracał. Polecił mi też taki oldschoolowy sposób, latem zbierasz i suszysz obierki od ziemniaków. Porządnie rozpalasz, jak zostanie sam żar (ale taki bardzo gorący) wrzucasz wysuszone obierki (dobrze tak nawet z kilo obierek). I masz komin czysty. Na wiosnę wzywasz kominiarza. Ot, całe dbanie o komin.

Kolejnym mitem jaki obśmiał, to zakaz palenia drewnem iglastym w kominku.

Jestem pod opieką znajomego kominiarza. Stwierdził, że czyszczenie raz na rok jest absolutnie wystarczające i żebym sobie bzdurami i bzdurnymi przepisami głowy nie zawracał. Polecił mi też taki oldschoolowy sposób, latem zbierasz i suszysz obierki od ziemniaków. Porządnie rozpalasz, jak zostanie sam żar (ale taki bardzo gorący) wrzucasz wysuszone obierki (dobrze tak nawet z kilo obierek). I masz komin czysty. Na wiosnę wzywasz kominiarza. Ot, całe dbanie o komin.

Kolejnym mitem jaki obśmiał, to zakaz palenia drewnem iglastym w kominku.

nie wzywaj imienia fachowców na daremno.

ja w swoich kominkach już od 6 lat palę tylko drzewem iglastym i nic jeszcze złego się nie stało, raz na rok tylko komin czyszczę

ale przy pomocy z 10 -ciu kominiarzy bo jeden to chyba szybko się męczy :) :).Tak poważnie przypomnij mi jakie masz kominki i jak radzisz sobie z rozprowadzaniem ciepła z ich udziałem?Jak dwa kominki to i chałupa niczego sobie a w lesie sosnowego dostatek.

Edytowane przez niktspecjalny

w domu w którym teraz mieszkam mam koze - dovre 750 + do tego ogrzewanie nadmuchowe które równocześnie rozprowadza cieplo po całym domu, w poprzednim domku miałem również kozę chazeleza 13kw nie pamiętam modelu i brak rozprowadzenia i tylko w łazience było zimniej, reszta nagrzewała się sama. Co do czyszczenia to normalnie czyści 1 kominiarz i nigdy nie narzekał. czasami spalam w kominku właśnie obierki z ziemniaków

w domu w którym teraz mieszkam mam koze - dovre 750 + do tego ogrzewanie nadmuchowe które równocześnie rozprowadza cieplo po całym domu, w poprzednim domku miałem również kozę chazeleza 13kw nie pamiętam modelu i brak rozprowadzenia i tylko w łazience było zimniej, reszta nagrzewała się sama. Co do czyszczenia to normalnie czyści 1 kominiarz i nigdy nie narzekał. czasami spalam w kominku właśnie obierki z ziemniaków

O kominkach-kozach piszesz w lm więc to mnie zastanowiło.Widzisz ja nijak nie mogę porównać kozy i np KZPŁW i ich zdolności w doborze paliwa.Koza chyba wszystkim ale KZPŁW niekuniecznie.