studeo 25.08.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Najpierw założenia:- dom parterowy z poddaszem nieużytkowym, które nigdy nie będzie przerabiane na użytkowe;- budowany z BK 24cm + styropian;- dach dwuspadowy, obrys w prostokącie około 13 x 9 m;- szukam rozwiązania TAŃSZEGO, ale solidnego. Opcja 1: strop nad parterem terriva (lub monolit?), dwie wewnętrzne ściany nośne plus podciągi długości ok 9 metrów każda (dwie muszą być ze względu na koncepcję rozmieszczenia ścian w środku....) dwie 'wewnętrzne' ławy i ściany fundamentowe pod wspomnianymi scianami nośnymi, więźba zrobiona na budowie;Opcja 2: więźba prefabrykowana z dolnym pasem jako stropem drewnianym - bez nośnych ścian wewnątrz obrysu, wewnątrz tylko ściany działowe.Opcja 3: wiązary robione na budowie o konstrukcji takiej jak w opcji 2. Moje rozważania (uwaga, mogą to być bzdury straszne):Jak zrobię więźbę prefabrykowaną, to: nie muszę robić stropu, ścian nośnych w środku i ław i ścian fundamentowych w środku (od producenta więźby dostałem informację, że wywiera ona tylko nacisk osiowy, bez sił ścinających i spokojnie może mieć rozpiętość 9m i większą, bez podparcia). Jak się podliczy oszczędności, to może się okazać, że więźba prefabrykowana wyjdzie dużo taniej (mam bardzo prosty dwuspadowy dach bez udziwnień). Opcja 3 pewnie najtańsza - ale czy znajdę cieślę, który potrafi coś takiego zrobić? Bo to chyba będzie dość trudna konstrukcja do wykonania na budowie...Jestem w trakcie omawiania projektu i muszę poczynić jakieś sugestie - a nie wiem co lepsze....Producent wiązarów nie chce wycenić więźby bez projektu, a do projektu potrzebuję już znać rozwiązanie. Doradźcie proszę: bramka numer jeden, bramka numer dwa?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.08.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 No to jak ma być z sensem to niestety opcja nr2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.08.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 wersja 4. płyty kanałowe o rozpiętości domu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 25.08.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Skoro: Najpierw założenia: - dom parterowy z poddaszem nieużytkowym, które nigdy nie będzie przerabiane na użytkowe; ... to dlaczego w każdym z rozwiązań chcesz mieć jednak strop??? Opcja 1: strop nad parterem terriva (lub monolit?), dwie wewnętrzne ściany nośne plus podciągi długości ok 9 metrów każda (dwie muszą być ze względu na koncepcję rozmieszczenia ścian w środku....) dwie 'wewnętrzne' ławy i ściany fundamentowe pod wspomnianymi scianami nośnymi, więźba zrobiona na budowie; Opcja 2: więźba prefabrykowana z dolnym pasem jako stropem drewnianym - bez nośnych ścian wewnątrz obrysu, wewnątrz tylko ściany działowe. Opcja 3: wiązary robione na budowie o konstrukcji takiej jak w opcji 2. Wystarczy zwykła więźba oparta na ścianach nośnych (plus ewentualnie jakieś płatwie drewniane/stalowe). Tak czy inaczej wszystko zależy od projektu domu. Szukasz gotowego czy chcesz zamówić "pod siebie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 25.08.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Tak wersja 4 płyty kanałowe strunobetonowe, przy rozpietości 9 m grubość około 16, a maksymalna rozpietość to 15m wtedy grubość 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
studeo 25.08.2011 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) Skoro: ... to dlaczego w każdym z rozwiązań chcesz mieć jednak strop??? Wystarczy zwykła więźba oparta na ścianach nośnych (plus ewentualnie jakieś płatwie drewniane/stalowe). Tak czy inaczej wszystko zależy od projektu domu. Szukasz gotowego czy chcesz zamówić "pod siebie"? Fakt, podałem zbyt mało założeń. Strop chcę mieć, bo na stropie chcę mieć rekuperator i całą instalację wentylacji mechanicznej oraz strych/rupieciarnię (dom będzie mały więc takie miejsce się bardzo przyda). Projekt będzie indywidualny. antech, beton44, dzięki za radę - nawet nie wiedziałem o istnieniu takich stropów - przykład na to, jak bardzo przydaje się to forum... Własnie biorę się za lekturę o nich. Mam pytanie - czy w takich stropach można robić otwory na instalację wentylacjyjna oraz czy można zrobić wyłaz tak, by na górze był strych i dostęp do rekuperatora? Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez studeo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 25.08.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 dawno temu też miałam pomysł na strunobeton.. Ale wtedy wyszło mi dość drogo za położenie, to się układa jakoś inaczej i trzeba wiedzieć, jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 26.08.2011 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Robienie betonowego stropu (czy to teriva czy płyty) na rupieciarnię i WM to pieniądze wydane bez sensu. Drewniany stryszek z podłogą z desek/osb pod tradycyjną więźbą wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 26.08.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 studeo - i jak po lekturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.08.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Rupieciarnię zwykle robi się w garażu. Jednak najlepszym miejscem na rzeczy których absolutnie nie będziemy używać ale mogą" przydać się" jest jedno - śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.08.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 strop kanałowy kosztuje około 100zł/m2 plus około 1000zł dzwig i transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 26.08.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 W stropach strunobetonowych można prowadzić instalacje lub zrobic wejscie na strych, tylko to trzeba mieć do danych wykonawczych.Koszt struny to około 100 - 130 zł zalezy jaka.Ten koszt to w sumie nie jest taki koszmarny, bo pomyslcie ile oszczędzacie nie robiąc ławy i fundamentu w środku domu, oraz ścian konstrukcyjnych? Do strunobetonów potrzeba tylko ścian zewnetrznych, a co do ich układania to ułożę je Tobie wraz z wieńcami i zalaniem zamków w cenie o wiele niższej niż robienie stropu tradycyjnego, a jeżeli rozpietość ścian byłaby około 8 m to nawet dźwigu nie potrzeba. Jeżeli chcesz iść inna drogą to rozważ strop teriva na kształtkach styropianowych, nie musisz wtedy ładowac w ocieplenie 30 cm wełny czy styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
studeo 26.08.2011 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Jeśli w stropie mają być jedynie rozprowadzenia kanałów WM i jako skład rzeczy niepotrzebnych to najtaniej wyjdzie tradycyjna więźba+drewniane belki stropowe. Robienie betonowego stropu (czy to teriva czy płyty) na rupieciarnię i WM to pieniądze wydane bez sensu. Drewniany stryszek z podłogą z desek/osb pod tradycyjną więźbą wystarczy. OK, ale czy mogę zrobić drewnianą więźbę tradycyjną o rozpiętości 9m bez podpory? Bo myśl o więźbie prefabrykowanej bierze się z tego, że dzięki niej zrezygnuję ze ścian nośnych i fundamentowych wewnątrz (no i stropu), a to spora oszczędność. Rupieciarnię zwykle robi się w garażu. Jednak najlepszym miejscem na rzeczy których absolutnie nie będziemy używać ale mogą" przydać się" jest jedno - śmietnik. OK, w przypadku, gdy MA się garaż Czasem go jednak nie ma, na przykład u mnie. Koszt struny to około 100 - 130 zł zalezy jaka. Ten koszt to w sumie nie jest taki koszmarny, bo pomyslcie ile oszczędzacie nie robiąc ławy i fundamentu w środku domu, oraz ścian konstrukcyjnych? No właśnie. Pytanie, czy strop kanałowy plus tradycyjna więźba to nie będzie koszt wyższy niż więźba prefabrykowana ze stropem drewnianym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 26.08.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Podejżewam że nie, bo wykończenie takiego stropu drewnianego, jest kosztowniejsze niż tynk na płycie, a wiązary o rozpietości 9m też nie będą tanie, a przy wiązarach bedzie trudno wygospodarowac miejsce na "stryszek", Tak teraz mysle i liczę że koszt samej robocizny struna plus więźba to około 4 -5 tysi..nie wiem czy jakiś cieśla zrobi wiązary..a właściwie dach z nich za mniej Dodam jeszcze że strunobetony to nie jest płyta kanałowa, tam dokładność wykonania jest naprawde klasowa, do takiego stopnia że mozna kłaść gładź bezposrednio na płyte, widziałem te płyty i byłem pod wrażeniem ich dokładności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 26.08.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 no wlasnie dostalem dzisiaj "oferte" na strunobetony - pisza mi ze 120zl + vat za 1m2 - do tego okolo 500 zl + vat transport i szalunki ok, 22zł mb - do tego w własnym zakresie dzwig ( pewnei okolo 1000zl) bede budowac domek okolo 9mx9m - czyli okolo 81m2 - wychodzi mi okolo 13 tys. za strop - i czy to duzo czy tanio za strop(bo sie nie orientuje w innych technologiach) czy inne technologie sa tansze ??? pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.08.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Jeżeli dom miałeś policzony na wiązary kratowe, a teraz chcesz dać strop betonowy to wzrasta ciężar budynku o skromne jakieś 40-50 ton. Trzeba przeliczyć fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 26.08.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 nie, domek jest w fazie planowania, szukania najlepszych w moim przypadku rozwiązań, także póki co nie mam takich problemów, domek chce stawiac z solbetu 42 - mam nadzieje ze to wytrzymuje takie obciążenie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.08.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 lujski: akurat pisałem do studeo, ale czasówka wpuściła twój post pierwszy. A tak ogólnie czemu chcesz strunobetonowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 26.08.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 bo niby "podobno" taniej i szybciej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.08.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 A pomiędzy ścianami zewnętrznymi to masz ściany nośne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts