aTomi 20.05.2002 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 Mam pytanie w sprawie obecnego stanu prawnego względem meldowania się... Otóż nabyłem drogą kupna mieszkanie i nie chcę się tam - przynajmniej czasowo - meldować. Obecnie jestem zameldowany w poprzednim mieszkaniu (u rodziców - mieszkanie spółdzielcze własnościowe bez księgi - czasowy problem z gruntem) i tam chciałbym pozostać przynajmniej do czasu załatwienia księgi wieczystej. Czy muszę meldować się w miejscu obecnego pobytu? Z tego co wiem takie absurdalne obostrzenia jeszcze istnieją i są zagrożone z art o wykroczeniach. Przepisy obecne zostały zaskarżone przez Rzecznika Praw Obyw. do trybunału Kostytucyjnego... (nie znam wyniku zaskarżenia). Obecnie w czasach działań rynkowych można przecież być właścicielem wielu mieszkań i przebywać z w nich z różną regularnością... i co wtedy?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2002 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 nie musisz sie meldowac i nie bedziesz mial z tego tytulu zadnych nieprzyjemnosci pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 21.05.2002 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Istnieje jeszcze instytucja - zameldowania na pobyt czasowy. Dostajesz wówczas zaświadczenie z adresem czasowym którą możesz sie legitymować łącznie z dowodem. W dowodzie osobistym będziesz miał tylko adres zameldowania na pobyt stały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 21.05.2002 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Jeśli mieszkanie jest własnościowe spółdzielcze, to trzeba zajrzeć do statutu spóldzielni. Jesli jest to normalna własność, to nic nie musisz póki nie zamieszkasz - mozesz wynająć, albo zostawić puste. Zameldowany musisz być tam gdzie mieszkasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts