Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Junkers nie zamierza wprowadza do Polski Cerapura 3-16 na którego liczyłem. Znalazłem jeszcze DeDietrich'a Domolight'a. Znacie coś jeszcze?

Problem w tym że przy mocy zapotrzebowanej mojego domu 9kW (to przy (-18 st) kocioł o mocy min. np. 8 kW będzie pracował krótko, często się właczając.

https://forum.murator.pl/topic/16020-kondensaty-o-mocy-minimalnej-lt5kw-a-mo%C5%BCe-jednak-termet/

Witaj !

Ja znam centralę Wolfa modulującą minimalnie od 5,7 kW i czeski kondensat robiony dla niemców o mocy minimalnej od 5 kW.

Są małe kotły wiszące - takie centralki o mocy 6 lub 8 lub 10 k - Turbo

Pozdrawiam Wojtek

Poważnie rozważam powrót do idei Termeta Ecoterma - moc min. ok. 5kW. Całość wychodzi ok. 1000 PLN mniej niż Przy Cerapurze (8-24) i ok. 1500 od Domolighta. Całość wygląda dosyć solidnie, mają przysłać mi instrukcję do poczytania. Ktoś już kiedyś pytał: czy ktoś eksploatuje taki kociołek?

tutaj sprawdź sobie dwa kondensacyjne Zeusy ; 20 i 27

pierwszy moduluje od 4,7 do 24 kW

drugi moduluje od 6,2 do 27 kW

Wbudowane zasobniki z nierdzewki ( chyba ) 50l.

Pozostałe dane na stronce www.

http://www.immergas.com.pl/php/produkty.php?id=60

Cz.

No właśnie. Nie wiem czy palnik i cały środek w tym Immergasie to nie to samo co w Termecie. Facet w serwisie mówił coś o Immergasie i że palnik jest jakiś Junoli czy jakoś. W Viessmanie też? Ktoś coś wie? W sumie Immergas jest trochę droższy niż Termet.

do pawel_l :

wiesz, też miałem ostry kociokwik :o przed wyborem kotła i na szczęście mam już to za sobą :p

w Europie jest kilku dostawców podzespołów, którzy zmonopolizowali rynek. Te Hi-endy są w najnowszych Vismannach, Vailantach itd.

Te starsze w innych kotłach.

Najistotniejsze według mnie to :

1. dopasowanie parametrów kotła do Twoich potrzeb - ZASTANÓW SIĘ co na prawdę jest ci potrzebne, szeroka modulacja, zasobnik czy cuś tam,

2. użyte materiały np. zasobnik na wodę z nierdzewki - brak anody - brak kłopotów,

3. sterowanie zaawansowane/proste - co Ci odpowiada,

4. wyposażenie - ma pompę, zawór trójdrogow itp - nie ma ?

5. cena, nie zastanawiałbym się czy 200-300 zł więcej/mniej - to bez różnicy w całości kotłowni,

6. dobry, szybki, serwis - ważny punkt,

7. na ostatnim miejscu nazwa i napis firmy na piecu :wink:

Cz.

Junkers nie zamierza wprowadza do Polski Cerapura 3-16 na którego liczyłem.

To znalazłem na Ebayu w niemczech:

Junkers Cerasmart Modul ZBS MRA 3 - 16 KW = EUR 2.249,00 :o

Junkers Cerapur ZSBR 3 - 16 A 21 , ERDGAS L = EUR 1.999,00 :o

ale ceny powalają :(

pzdrv

DeDietrich Domolight. Mam od 05.2003. Naprawdę często pracuje z mocą 3,9 kW (z wyświetlacza).

Poszukaj we Wrocławiu w B&B na ul.Zwycięskiej.