Drizzt 12.03.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Wczoraj pewien facet powiedział mi, że muszę zgłosić w elektrowni, że rozbudowuję dom celem zmiany taryfy prądu na budowlany. Na działce stoi stary domek ze wszelkimi podłaczami to po chorobe mam zmieniać taryfę skoro każde z urzedzeń pracujących na budowie jest na 220V. Gość stwierdził, że jak mnie złapie inkasent na czymś takim to mi wlepią karę. Co wy na to???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 12.03.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Nie znam sie na tym ale wydaje mi sie to jak glupi zart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 12.03.2004 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Mnie się też tak wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 12.03.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 inkasent przychodzi tylko spisać licznik - a ma ich tyle do spisywania że na pewno nie zainteresuje się że coś budujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 12.03.2004 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Na inkasenta mam bardzo ostrego psa i jemu też facet poświeca najwiecej uwagi (najczęściej trzymam mojego pieska za grzywę) a nie budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 12.03.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 a w ogóle to co to za gościu Ci naopowiadał o tym inkasencie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 12.03.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 A pozatym przeciez to jakas paranoja jest z tym drozszym pradem budowlanym. Dlaczego ktos kto jest osoba fizyczna i chce budowac lub remontowac dom ma placic wiecej za prad???? A moze tak podsunac pomysl tym glupkom z rzadu zeby benzyna byla drozsza dla tych co maja firmy transportowe???? lub powiedzmy jak przewozisz mat budowlane na wlasna budowe to placisz za benzyne drozej a jak rodzinke do kosciola lub na wycieczke wieziesz to benzyna w normalnej cenie Co wy na to??? Mam nadzieje ze nie czyta tego nikt z tych patafianow "Żondowych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 12.03.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 dobry pomysł - jestem ZA, Pozatym obciął bym jeszcze emerytury i renty.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 12.03.2004 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Opowiadał mi o tym facet od okien, który brał u mnie wymiary z muru. Twierdził, że u niego koleś sie przyczepił i straszył grzywną. Cosik mi sie nie chce wierzyć ale dla pewności załozyłem wątek. Wyglada jak kosmiczna bzdura. Jak mi tak powie to puszczę grzywke psa i podrapie sie po czole zastanawiając sie jak wybrnąć z tej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMMM 12.03.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Też rozbudowuję domek ze wszelkimi podłączeniami już do prawie roku i do głowy mi nie przyszło żeby gdzieś to zgłaszać aby zmienili mi taryfę. Licznik mam wewnątrz budynku więc żaden inkasent do mnie nie przychodzi tylko ja dzwonię do Zakładu energetycznego podaję stan licznika a oni przysyłają mi książeczkę opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 12.03.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 To wcale nie taka bzdura. A to , że urzadzenia są na 220V też ma sie nijak. Jeśli sąsiad podkabluje cię do Zakładu Energetycznego, to mozesz miec kontrolę. jeśli rozbudowujesz dom w oparciu o pozwolenie na budowę, to teoretycznie powinieneś korzystać z prądu "budowlanego" czyli droższego. Po zakończeniu budowy zmienia sie taryfę na "normalną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 12.03.2004 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Faktycznie istnieje coś takiego jak taryfa budowlana (wg. mnie chyba pozostałość po PRL) Zakładając tzw.prowizorkę powinno kożystać się z tej taryfy.Ja osobiście zanim zacząłem budowę miałem prąd na działce - nie zamierzałem i nie zamierzam zmieniać taryfy (totalnie głupi przepis) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 12.03.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Co nie znaczy ze dowala ci kare, skutkujaca czesto odcieciem pradu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 12.03.2004 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Najpierw była działka potem blaszany garaż a w nim licznik elektr.- przez parę lat, potem zaczęła się budowa, a jak się zaczyna budowę zakład energetyczny wydaje warunki - i umowa pozostała bez zmian.Czy powinienem ich błagać żeby więcej płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 12.03.2004 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Adru, gwoli ciekawości i praktyki. Podłączyli Ci prąd do garażu ?, a czy miałeś pozwolenie na budowę ? i czy w praktyce wymaga ZE na to do czego się podłącza pozwolenia na budowę ? Jak to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 12.03.2004 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Jest jeszcze jeden wariant.Jeden licznik na normalny prąd, drugi na budowlany.Oczywiście oddzielne zabezpieczenia i oddzielna linia (najlepiej napowietrzna bo na kablową poczekasz 2 lata). Tak tylko zebrało mi się na żarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 12.03.2004 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Najpierw podłączyli prąd do garażu, a za parę lat postarałem się o pozwolenie na budowę domu.Teraz będę starał się o wykonanie przyłącza do domu i likwidację licznika w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 12.03.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 JAK MASZ JUZ LICZNIK Z NORMALNA TARYFA (NP G11) TO PO CO MASZ ZMIENIAĆ TARYFĘ????? TARYFA BUDOWLANA ® OBOWIĄZUJE RÓWNIEZ DZIŚ W KAŻDYM ZE, ALE DOTYCZY TO TYLKO NOWEJ (WPEŁNYM TEGO SŁOWA ZNACZENIU) BUDOWY. TAK DLA WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH, JEZELI NA BUDOWIE BĘDZIECIE MILEKI ZADASZONY DOM, TO WPRAWCIE SOBIE JEDNO OKNO, WŁÓŻCIE DRZWI, ZRÓBCIE GNIAZDKO I OŚWIETLENIE W JEDNYM POMIESZCZENIU I KAŻDY ZE MA OBOWIĄZEK PRZEPISAĆ TARYFĘ ® NA (NP. G11), KTÓRA TO TARYFA JEST ZNACZNIE NIŻSZA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 12.03.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Potwierdzam powyzszy post.Zacząłem budowę z agregatu, mam już stan surowy. ZE dopiero teraz przyłączył prąd i mam już taryfę normalną (nie prąd budowlany). Wystarczyło kilka "kabelków i gniazdek na parterze", nawet instalacji elektrycznej jeszcze całej nie mam. Do końca budowy jescze dość długo (chyba na koniec tego roku).Myślę, że ktoś trochę przesadził z tą informacją o zmianie taryfy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.03.2004 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Jeśli to miało być na poważnie to co zrobić z prądem od sąsiada? Czy i on ma zmienić taryfę? Bzdura totalna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts