Ustimus 25.08.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) Witajcie! Jestem tu nowy, choć czytam różne interesujące mnie wątki od pewnego czasu. Zależy mi na fachowej poradzie odnośnie użycia konkretnego wkładu kominkowego do tzw. ciepłej zabudowy, czyli kominka III generacji.Podoba mi się Lechma PP-190 14 kW standard lux: http://www.technika.grzewcza.com.pl/71,18063,ogrzewanie.kominki.kominki_powietrzne.Wklad_kominkowy_LECHMA_PP_190_Standard_Lux_14kW_Lechma.html Myślę też o wkładzie ceramicznym: http://www.dobrepiece.pl/product.php?id_product=49 Który z nich bardziej i dlaczego nadaje się do akumulacji ciepła? Najchętniej jednak zatrudniłbym zduna i zbudował piec kaflowy z podwójną szybą. Właśnie szukam odpowiedniego wykonawcy. Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez Ustimus dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.08.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Witajcie! Jestem tu nowy, choć czytam różne interesujące mnie wątki od pewnego czasu. Zależy mi na fachowej poradzie odnośnie użycia konkretnego wkładu kominkowego do tzw. ciepłej zabudowy, czyli kominka III generacji. Podoba mi się Lechma PP-190 14 kW standard lux: http://www.technika.grzewcza.com.pl/71,18063,ogrzewanie.kominki.kominki_powietrzne.Wklad_kominkowy_LECHMA_PP_190_Standard_Lux_14kW_Lechma.html Myślę też o wkładzie ceramicznym: http://www.dobrepiece.pl/product.php?id_product=49 Który z nich bardziej i dlaczego nadaje się do akumulacji ciepła? Najchętniej jednak zatrudniłbym zduna i zbudował piec kaflowy z podwójną szybą. Właśnie szukam odpowiedniego wykonawcy. Lechma nie produkuje wkładów do prac zduńskich. Produkt firmy Kokoszka-Lotz jest zbudowany do tych celów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ustimus 25.08.2011 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Dziękuję za szybką odpowiedź, Panie Piotrze! Przy okazji wszedłem za Pańską stronę i od razu znalazłem tam kilka fajnych rzeczy.Skoro piękny wkład Lechmy się nie nadaje (chciałbym wiedzieć dlaczego), to skłaniałbym się raczej ku palenisku zbudowanemu metodą zduńską. Wielu mistrzów zduńskich poleca wkłady Spartherm, Ortner, Brunner... Są one drogie i nie wiem, czym tak bardzo różnią się od tej Lechmy PP 190.Cytat z Pańskiej strony: 'Budowa takiego paleniska sprawia, że z łatwością można uzyskać podczas palenia temperaturę ok. 1000 o CWielkość całego paleniska, jak również i samych drzwiczek, jest dobierana indywidualnie do potrzeb i klienta.Warto wspomnieć że cena paleniska wybudowanego metodą zduńską jest blisko o połowę niższa od ceny porównywalnego wkładu kominkowego'. Zatem same zalety! Czy mógłbym się dowiedzieć, ile faktycznie kosztuje wykonanie takiego paleniska. Chodzi mi o to, żebym mógł stosować je jako podstawowe źródło ciepła dla domu: kubatura ok.260 m3/ powierzchnia do ogrzania ok.98-99 m2. Współczynnik U przegród 0,13-0,14.Jaką masę powinien mieć cały kominek razem z obudową? Ewentualnie, ile kosztuje wykonanie paleniska jak to z firmy Kokoszka-Lotz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.08.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Chełmża . Stówka do przejechania - to prawie nic. Zapraszam do Łazisk . Trochę tu można zobaczyć i dotknąć z interesujących Cię technologii. Palenisko firmy Kokoszka jest odpowiednikiem np niemieckiego HKD 4 . Buduje podobne , w podobnej cenie co Kokoszki. Ile kosztuje HKD ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 26.08.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Pytanie dotyczyło CIEPŁEJ zabudowy czy tzw hypokaustum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ustimus 26.08.2011 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Witam! Tak, chodziło mi o ciepłą zabudowę. Z chęcią bym usłyszał, dlaczego niektóre wkłady ( i które) się do tego nadają/nie nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.08.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) Chodzi mi o to, żebym mógł stosować je jako podstawowe źródło ciepła dla domu: kubatura ok.260 m3/ powierzchnia do ogrzania ok.98-99 m2. Współczynnik U przegród 0,13-0,14. Jaką masę powinien mieć cały kominek razem z obudową? Proponuje coś wielkości naszego modelu Mińsk .http://www.kafle-kominki.pl/kominek_minsk.htm Emisja ciepła 4,5 kw na godzinę , częstotliwość palenia DWA RAZY na dobę . Wkład Romotop Dynamic KV025F 01 + kanały akumulacyjne szamotowe , szyba niskoemisyjna IR w opcji .. Sterowanie spalaniem ręczne lub automatyczne . CIEPŁA obudowa tzw hypokaustum , grzanie promieniowaniem Ciepło po domu roznosi praca rekuperatora .. "darmowe" DGP Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez M***ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.08.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 'Budowa takiego paleniska sprawia, że z łatwością można uzyskać podczas palenia temperaturę ok. 1000 o C Wielkość całego paleniska, jak również i samych drzwiczek, jest dobierana indywidualnie do potrzeb i klienta. Warto wspomnieć że cena paleniska wybudowanego metodą zduńską jest blisko o połowę niższa od ceny porównywalnego wkładu kominkowego'. ? Do jakiej marki wkładów to porównanie ? Z łatwością ok 1000 st.C ?? Około czyli ile 850 -900-950- 1050-1100 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.08.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Proponuje coś wielkości naszego modelu Mińsk .http://www.kafle-kominki.pl/kominek_minsk.htm Emisja ciepła 4,5 kw na godzinę , częstotliwość palenia DWA RAZY na dobę . Wkład Romotop Dynamic KV025F 01 + kanały akumulacyjne szamotowe , szyba niskoemisyjna IR w opcji .. Sterowanie spalaniem ręczne lub automatyczne . CIEPŁA obudowa tzw hypokaustum , grzanie promieniowaniem Ciepło po domu roznosi praca rekuperatora .. "darmowe" DGP Częstotliwość palenia w hypokaustum wynika z zapotrzebowania na ciepło poszczególnych ogrzewanych pomieszczeń ,emisja ciepła zależy od wielkości i temperatur powierzchni elementów grzewczych , prawidłowe obliczenie obydwu elementów mieści się w pojęciu SZTUKA ZDUŃSKA Tu czytanie na FM nie wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.08.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Dziękuję za szybką odpowiedź, Panie Piotrze! Przy okazji wszedłem za Pańską stronę i od razu znalazłem tam kilka fajnych rzeczy. Skoro piękny wkład Lechmy się nie nadaje (chciałbym wiedzieć dlaczego), Warto wspomnieć że cena paleniska wybudowanego metodą zduńską jest blisko o połowę niższa od ceny porównywalnego wkładu kominkowego'. Zatem same zalety! Czy mógłbym się dowiedzieć, ile faktycznie kosztuje wykonanie takiego paleniska. Podtrzymuje pytania Z jakiego technicznego powodu wkład Lechmy nie nadaje się do wykonania ciepłego kominka ? Model Lechma PP190 kosztuje 2700.- zł + vat , w takim razie ile kosztuje palenisko zduńskie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.08.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Ustimus , jeśli interesują Cię moje odpowiedzi na zadane pytaniazapraszam do Łazisk , na priv lub na maila firmowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ustimus 27.08.2011 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Być może jednak moje pytanie o Lechmę nie było zupełnie nierozsądne??Jestem dość uparty i wciąż czekam na uzasadnienie, dlaczego/w czym model firmy Romotop ma być lepszy od tego konkretnego krajowego produktu? Emisja ciepła ok.4,5 kW/h to jak do mojego projektowanego domu trochę zbyt dużo. Ze wstępnych przymiarek wynika, że wystarczy 40kW na dobę. Z tego powodu szukam rozwiązań, które zapewniłyby zakumulowanie takiej ilości energii. Piotr Badura: z pewnością się wkrótce skontaktujemy.Enio: właśnie czytam Twój wątek o budowaniu pieca ceramicznego (jestem gdzieś w środku) i oczekiwałbym również od Ciebie rady praktyka. Wczoraj rozmawiałem telefonicznie z pewnym zdunem z mojej miejscowości. Jest to starszy człowiek z dużym doświadczeniem. Nie wiem tylko, czy poradziłby sobie z tymi trochę nowszymi technologiami i czy w ogóle je zna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.08.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Podtrzymuje pytania Z jakiego technicznego powodu wkład Lechmy nie nadaje się do wykonania ciepłego kominka ? Model Lechma PP190 kosztuje 2700.- zł + vat , w takim razie ile kosztuje palenisko zduńskie ? Przy takiej pogodzie jak dziś , warto mózgownicę jakimś nakryciem głowy osłaniać , bo Ci się wszystko zaczyna "pitolić"... TO BYŁO PYTANIE DO CIEBIE ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.08.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Być może jednak moje pytanie o Lechmę nie było zupełnie nierozsądne?? Jestem dość uparty i wciąż czekam na uzasadnienie, dlaczego/w czym model firmy Romotop ma być lepszy od tego konkretnego krajowego produktu? Emisja ciepła ok.4,5 kW/h to jak do mojego projektowanego domu trochę zbyt dużo. Ze wstępnych przymiarek wynika, że wystarczy 40kW na dobę... Do zabudowy ciepłej otwartej/wentylowanej nic nie stoi na przeszkodzie aby zastosować wkład Lechma . Wkład Romotop seria 025 można zastosować zarówno do obudowy ciepłej grzejącej ruchem powietrza oraz każdej innej w systemie DGP , oprócz takich "typowych" rozwiązań właśnie TA seria stosowana jest do obudów ciepłych zamkniętych tzw HYPOKAUSTUM . Romotop Dynamic KV025 został opracowany na życzenie firm z cechu zduńskiego do zastosowań takich jak HKD Brunnera lub Olsberga , aby umożliwiać wykonanie hypokaustum z widokiem ognia . Niestety Lechma 190PP nie może być tak zainstalowana . Podane 4,5 kW to emisja ciepła w TEJ KONKRETNEJ zabudowie , takie było zapotrzebowanie tego domu . Sam wkład ma moc regulowaną w zakresie 2-12 kW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.08.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Częstotliwość palenia w hypokaustum wynika z zapotrzebowania na ciepło poszczególnych ogrzewanych pomieszczeń ,emisja ciepła zależy od wielkości i temperatur powierzchni elementów grzewczych , prawidłowe obliczenie obydwu elementów mieści się w pojęciu SZTUKA ZDUŃSKA Tu czytanie na FM nie wystarczy... Zgadzam się w 100% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.08.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Przy takiej pogodzie jak dziś , warto mózgownicę jakimś nakryciem głowy osłaniać , bo Ci się wszystko zaczyna "pitolić"... TO BYŁO PYTANIE DO CIEBIE ! Pytania do mnie nie zaczynają się od "Dziękuje za szybką odpowiedź Panie Piotrze":no: Cały ten wpis odnosił się do wizyty na Twojej stronie i informacji tam zawartych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.08.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Ustimus, jak potrzebujesz konkretów , zapodaj je najpierw sam . 1.Wielkość domu ? 2.Parter czy piętro? 3.Rodzaj budynku (zapotrzebowanie znam - ale mury , izolacja...)? 4.Usytuowanie kominka (piecokominka) ? 5. Komin (rodzaj , wysokość, usytuowanie na dachu, średnica ) ? 6.Podstawowe źródło ciepła ? 7.Doprowadzenie powietrza do spalania jest ? Jakie ? 8.Podłoga pod 1500 kg ciężaru gotowa ? 9.Drewno suche zgromadzone (czy jeszcze gapy na nim siedzą w lesie ) ? 10.Dzieci do rąbania drew są ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.08.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Witajcie! Jestem tu nowy, choć czytam różne interesujące mnie wątki od pewnego czasu. Zależy mi na fachowej poradzie odnośnie użycia konkretnego wkładu kominkowego do tzw. ciepłej zabudowy, czyli kominka III generacji. Podoba mi się Lechma PP-190 14 kW standard lux: http://www.technika.grzewcza.com.pl/71,18063,ogrzewanie.kominki.kominki_powietrzne.Wklad_kominkowy_LECHMA_PP_190_Standard_Lux_14kW_Lechma.html Myślę też o wkładzie ceramicznym: http://www.dobrepiece.pl/product.php?id_product=49 Który z nich bardziej i dlaczego nadaje się do akumulacji ciepła? Najchętniej jednak zatrudniłbym zduna i zbudował piec kaflowy z podwójną szybą. Właśnie szukam odpowiedniego wykonawcy. Kominek III generacji , to termin "ukuty" w firmie Cebud. Dotyczy odzysku ciepła ze spalin za pomocą kanałów akumulacyjnych . Jesli o taki kominek Ci chodzi , użycie Lechmy to patologia . No chyba ,że chodzi Ci o pseudo ciepłą obudowę , polegającą na zamianie płyty GK na szamotową, a 80 % energii i tak zwieje ci w komin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.08.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 . No chyba ,że chodzi Ci o pseudo ciepłą obudowę , polegającą na zamianie płyty GK na szamotową, a 80 % energii i tak zwieje ci w komin... Jak obliczyłeś te 80% straty ? Próbujesz wypromować palenisko szamotowe , nie mam nic przeciwko paleniskom zduńskim z kanałami akumulacyjnymi sam buduje takie od lat , dlaczego jednak całkowicie mijasz się z prawdą o sprawności wkładów kominkowych ? Wszystkie wkłady posiadają atest potwierdzający ich sprawność zgodnie EN . Czy twoje palenisko takowy posiada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ustimus 27.08.2011 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) Teraz wszystko zaczyna iść w pożądanym przeze mnie kierunku:welcome: Mistrz Zduński: trochę mi się rozjaśniło. Jednak ja chciałbym po prostu trochę poznać się na rzeczy i zwyczajnie wiedzieć, jakie techniczne czynniki lub natury konstrukcyjnej różnią oba te wkłady kominkowe. Piotr Batura: celem założenia tego wątku było uzyskanie informacji, czy Lechma 190 się do tego może nadawać, ewentualnie pod jakimi warunkami, bo sam miałem wątpliwości. Dlaczego nie mogę użyć kanałów akumulacyjnych w parze z Lechmą? Czy zastosowanie krążków nasadowych jest możliwe? Czy taki odzysk energii wystarczy do ogrzania małego przecież domu? Zdecydowanie myślę o odzysku energii ze spalin. Eniu: 1)powierzchnia do ogrzania: 98-99 m2/kubatura 260m3 2)dom parterowy 3)ściany konstrukcyjne Silka 18 cm (lambda 0,46)+wełna mineralna (lambda 0,035) łącznie 24 cm (12+12), strop prefabrykowany kanałowy+30-35 cm wełny, w podłodze styropian 20-25 cm 4)piec/kominek usytuowany centralnie w domu, między salonem a otwartą kuchnią, dostęp do niego z 4 stron (wszystkie jego ścianki mogą grzać) 5)komin stalowy, 0,6-1 m ponad kalenicę 6)PIEC/KOMINEK (inaczej nie byłoby mnie tu) 7)powietrze doprowadzone z zewnątrz (dom z rekuperacją) 8)tak 9)10) Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez Ustimus pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts