Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład powietrzny Lechma standard lux do ciepłej zabudowy?

Ustimus

Recommended Posts

No ale Eniu bez nerwów spokojnie.

Rozmawiamy o obudowie, narazie nie rozmawiajmy o żródle ciepła i stałopalności.

Najpierw dojdźmy która, jak wykonana i z czego obudowa jest optymalniejsza, potem będzie można prowadzić dysputy jakie palenisko do niej zastosować.

Zakładamy w tej dyskusji, że wykorzystujemy gorące powietrze uzyskane z korpusu wkładu i rur dymnych.

Abstrahuję tu od kominków z odzyskiem w kanałach czy jakiś innych

"cudeńkach". Te z zasady nie mogą być "bele jakie"...

Edytowane przez bohusz

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przestań pieprzyć jak Miszczu ! :D

Jak włożysz do obudowy ceramicznej badziewie - będzie d*pa , a nie

ciepły kominek. Bader "wykiwa" cię z zamkniętymi oczami na GK I wełnie.:D:D

Włóż wkład , który "potrzyma" z 6 godzin , będzie to już warte uwagi.

Jutro napiszesz że dziś pisałeś po piwku.. Tak na marginesie czy chodzi o to kto kogo wykiwa ? Podobno forum to wymiana doświadczeń i wiedzy..

Bohusz: Wyszło na to że całkiem niechcący nie oddzwoniłem do klientki z Płońska którą skierowałeś do nas.. Mam cały czas pewne kłopoty z mówieniem a przy wymianie dachu na magazynie w którym jest towar .. zapomniałem o całym świecie . Pilnowanie ekipy pracującej i ekspresowe dowożenie różnych drobnych śrub i czego tam jeszcze potrzebują , tak mnie rozkojarzyło że wieczorem dopiero przypomniałem sobie o temacie ..

Bohusz: Wyszło na to że całkiem niechcący nie oddzwoniłem do klientki z Płońska którą skierowałeś do nas.. Mam cały czas pewne kłopoty z mówieniem a przy wymianie dachu na magazynie w którym jest towar .. zapomniałem o całym świecie . Pilnowanie ekipy pracującej i ekspresowe dowożenie różnych drobnych śrub i czego tam jeszcze potrzebują , tak mnie rozkojarzyło że wieczorem dopiero przypomniałem sobie o temacie ..

W ramach wymiany doświadczeń , brakuje jeszcze : co miałeś

na obiad , o której piłeś herbatę i ile razy odwiedziłeś toaletę :D

Informacji typu ile razy piłem herbatę nieupubliczniam. Tak mam i koniec.

Co miałem na obiad mogę upublicznić.

Ile razy odwiedziłem toaletę również, ale już bez szczegółów w jakim celu.

Na obiad dziś robiłem pieczone ziemniaki, na które był również zaproszony właściciel prężnej firmy kominkowej z południa Polski, z żoną.

Czyli dyskusje typu przy pieczonych ziemniaczkach o sprawach firmowych... i dyskusje na luźne tematy również.

W toalecie letniej byłem 4 razy, w domowej 5 razy.

Witam.

Wracając do sedna ...

Ustimus, ostatnia wypowiedź Badera jest też bardzo dużo wnoszącym do wątku elementem.

Masz do wyboru albo ciężką akumulację albo lekkie i szybkie grzanie. Cała reszta zależy właściwie od sposobu w jaki będziesz tak naprawdę wykorzystywał "ogień w domu" na przestrzeni najbliższych kilkunastu lat oraz w jaki sposób będzie on skorelowany z ewentualnie drugim, całkowicie bezobsługowym źródłem ciepła.

Pozdrawiam.

Przestań pieprzyć jak Miszczu ! :D

Jak włożysz do obudowy ceramicznej badziewie - będzie d*pa , a nie

ciepły kominek. Bader "wykiwa" cię z zamkniętymi oczami na GK I wełnie.:D:D

Włóż wkład , który "potrzyma" z 6 godzin , będzie to już warte uwagi.

Z całym szacunkiem dla szamotu czy inszej akumulacji, ciepłej :D i pseudociepłej dalej jestem w stanie je "wykiwać ". Może jeszcze w tym roku dojdę do dobowego spalania jednego ładunku , a wtedy mało kto mi podskoczy;).

pzdr.

ps. a z tymi wkładami to masz rację :D

Wracając do sedna ...

Masz do wyboru albo ciężką akumulację albo lekkie i szybkie grzanie. .

Ciepły kominek o który było pytanie na początku tego wątku , wkład kominkowy obudowany materiałem dobrze przewodzącym ciepło szamot/kafle , w większość ciepła oddaje ruchem powietrza /konwekcją pewna tylko część jest emitowana jako promieniowanie obudowy . Często klienci mylnie pojmują pojęcie "ciepły kominek" obawiając się że jak obudowa będzie np szamotowa to z grzania innych pomieszczeń trzeba praktycznie zrezygnować :D Nic bardziej mylnego . Większość budowanych w Polsce kominków kaflowych grzeje głownie konwekcją , uzyskuje się wtedy efekt widoku ognia i ładnej ciepłej kaflowej obudowy oraz możliwości grzania całego domu . Zdecydowana większość klientów buduje kominek aby dogrzać dom i wbrew temu co można wyczytać na FM systemy DGP są wciąż najpopularniejsze . Bardziej skomplikowane systemy hypokaustum to już zupełnie inna para kaloszy..

Z całym szacunkiem dla szamotu czy inszej akumulacji, ciepłej :D i pseudociepłej dalej jestem w stanie je "wykiwać ". Może jeszcze w tym roku dojdę do dobowego spalania jednego ładunku , a wtedy mało kto mi podskoczy;).

pzdr.

Eee tam. Nie przeceniaj swoich osiągnięć w kontekście pieca dla

którego doba to "małe piwko" . Tylko po co ? "Dobówki" w naszym

ocieplonym klimacie stały się mniej przydatne od tych w których

palimy 2x na dobę. Takie warunki dla dobówek to masz Ty i Suwałki,

reszta zbyt często by się gotowała.

Dobówka z wkładu żeliwnego , to spore osiągnięcie ,ale w kategorii

wkładów żeliwnych podłączonych do komina bez dodatkowych

urządzeń.

pzdr.

Kiedyś też byłem orędownikiem jak najdłuższego spalania, ale nie mogłem poradzić sobie z brudzeniem szkła, dlatego ciekawy jestem jak wygląda szyba w Twoim przypadku.

O co chodzi z tym jak najdłuższym spalanie zbliżonym do dobowego, w wkładach kominkowych.

To jest tak, że się raz dołoży drewna i całą dobę można podziwiać ładny piękny ogień?

To by było super rozwiązanie, a właściwie rewelacja.

Bo przecież tylko wizja ładnego ognia, jest podstawowym kryterium montowania szyby w drzwiach kominkowych.

Innego powodu montowania szyby chyba według mnie nie ma.

Piecy bez szyb, całodobowych, kilku dobowych, jest sporo. Takich bez podajnika.

Stoją zazwyczaj w piwnicy i grzeją wodę kotłową, która następnie w różnych opcjach ogrzewa pomieszczenia.

Edytowane przez bohusz

Eee tam. Nie przeceniaj swoich osiągnięć w kontekście pieca dla

którego doba to "małe piwko" . Tylko po co ? "Dobówki" w naszym

ocieplonym klimacie stały się mniej przydatne od tych w których

palimy 2x na dobę. Takie warunki dla dobówek to masz Ty i Suwałki,

reszta zbyt często by się gotowała.

Dobówka z wkładu żeliwnego , to spore osiągnięcie ,ale w kategorii

wkładów żeliwnych podłączonych do komina bez dodatkowych

urządzeń.

Ja piszę o w pełni regulowalnej dobówce:D Tzn. dostarczającej ilość ciepła jaką potrzebuję w danej godzinie. Teraz mam to na ok. 14-16 h ale izolacja budynku jest "pod psem "

Nie mam "dodatkowych urządzeń" za wyjątkiem wymiennika wodnego na wylocie spalin, ot taki mały gratis- cwu. :)

O co chodzi z tym jak najdłuższym spalanie zbliżonym do dobowego, w wkładach kominkowych.

To jest tak, że się raz dołoży drewna i całą dobę można podziwiać ładny piękny ogień?

To by było super rozwiązanie, a właściwie rewelacja.

Bo przecież tylko wizja ładnego ognia, jest podstawowym kryterium montowania szyby w drzwiach kominkowych.

Innego powodu montowania szyby chyba według mnie nie ma..

Bogusz, a o czy ja piszę? Spalanie jednego ładunku w czasie 24h to pikuś- jeden z moich klientów osiągnął 38h, ale szyba była brudna a efekt cieplny wystarczający na ogrzanie domu przy temperaturach zewnętrznych oscylujących w okolicy 0C. Piszę o dobówce dostarczającej ciepło wystarczające do ogrzania średniej wielkości domu , przy pełnej regulowalności temperatury w danej porze dnia i utrzymaniu szyby w czystości. Jest to możliwe do osiągnięcia.

pzdr.

Witam.

Bader ... no i wyszło szydło z worka ...

Ty masz akumulację ciepła do której się wcześniej nie przyznawałeś ... tylko że inną ... ;)

Pozdrawiam.

Eeeeeeeee tam, przeca już pisałem :) A zbiornik 150l cwu mam i tak na zimnym strychu:D .Mój dom ma tę wadę , jak to każdy drewniak, że nie akumuluje- potrzebuje stałej , niedużej ilości ciepła, dostarczanej w sposób ciągły. No chyba ,że sam wkład - zamykam ciepło i nie puszczam do komina :D

pzdr.

Ja piszę o w pełni regulowalnej dobówce:D Tzn. dostarczającej ilość ciepła jaką potrzebuję w danej godzinie. Teraz mam to na ok. 14-16 h ale izolacja budynku jest "pod psem "

Nie mam "dodatkowych urządzeń" za wyjątkiem wymiennika wodnego na wylocie spalin, ot taki mały gratis- cwu. :)

A ja piszę o tym ,że w moich stronach ,przez dwa, trzy miesiące potrzebuję

ciepło tylko na noc . Czyli moje urządzenie odpalam tylko raz - wieczorem.

Twoje w moich warunkach ,ładowałbyś w takie dni na pół gwizdka .

Teraz jeszcze budynek. Drewniany , czy szkielet , to inna bajka niż z cegieł.

Ale nie mieszajmy , bo się znów ktoś pogubi i narobi wrzasku :D

• 4 months później...

Mnie podoba się kominek który zainspirował Autora wątku i chciałem coś poczytać o nim ale tu są dwie strony napier....anki zamiast rzeczowych argumentów ;-)

Dlaczego ten wkład ma podłe palenisko?

I przy okazji jeżeli ktoś zadał sobie trud i zobaczył jak wygląda ten kominek. Wygląd bardziej przypominający nowoczesny piekarnik. Mnie taki styl się podoba. Możecie zaproponować coś o takim wyglądzie ale przyzwoitych parametrach spalania drewna bez dodatkowych bajerów typu krążki?

Edytowane przez bitter