Cheguevara 25.08.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Witam! Mam dość poważny problem z kominkiem, w okresie grzewczym, podczas palenia, (szczególnie podczas dokładania drewna) ciągle wydobywa się dym. Czy to wina zbyt krótkiego komina - ma około 4,5 m - (szerokość to prostokąt o wymiarach 14 - 21cm). Czy wydłużenie komina coś da, a jeśli miałbym wydłużyć to o ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 25.08.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Okna PCV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cheguevara 25.08.2011 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 tak, ale mam zewnętrzny wlot powietrza do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 25.08.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Komin do d... a palenisko jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cheguevara 25.08.2011 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 palenisko buderus 24KW Funke Aqua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.08.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Rozszczelniaj okno przy dokładaniu do kominka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.08.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam! Mam dość poważny problem z kominkiem, w okresie grzewczym, podczas palenia, (szczególnie podczas dokładania drewna) ciągle wydobywa się dym. Czy to wina zbyt krótkiego komina - ma około 4,5 m - (szerokość to prostokąt o wymiarach 14 - 21cm). Czy wydłużenie komina coś da, a jeśli miałbym wydłużyć to o ile? Odpowiedź na Twoje pytania , przy tej ilości danych, to wróżenie z fusów... 1.Komin ma 4,5 m od podłogi czy od przyłącza ? 2.Na jakiej wysokości jest to przyłącze? 3.Jak ono wygląda (kąt nachylenia) i z czego jest zrobione? 4.Jak usytuowane jest zakończenie komina na dachu w stosunku do kalenicy? 5.Czy w pobliżu są wysokie drzewa , lub znacznie wyższe od Twojego budynki ? 6.Jakim drewnem palisz (gatunek ,wilgotność)? 7.Ile ma woda na powrocie z instalacji ? 8.Kiedy był kominiarz? 9.Czy takie problemy występują od początku , czy dopiero od pewnego czasu ? 10 . Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cheguevara 20.09.2011 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Witam! Dzięki za wszystkie infa, komin na dach jest troche krótszy, to znaczy o jakiś metr lub, bo ta wielkość jest do po dłogi, a przyłącze jest wyżej. kat nachylenia to około 130 stopni - tak na oko, w sąsiedzcwie (bliskim) rośnie brzoza, ale jest od strony północnej, a wiatry w większej części wieja do zachodu, a poza tym zimą i jesienia nie ma lisci. drewno głoownie lisciaste o średniej i niskiej wilgotności (topola, brzoza, olcha), komin niedawno czyscilem, nie byl zabrudzony, zreszta problem z dymieniem byl od samego początku. Chciałbym wydłużyć komin o jakies dwa metry, ale czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 ........................... wróżenie z fusów................ 1.Komin ma 4,5 m od podłogi czy od przyłącza ? 2.Na jakiej wysokości jest to przyłącze? 3.Jak ono wygląda (kąt nachylenia) i z czego jest zrobione? 4.Jak usytuowane jest zakończenie komina na dachu w stosunku do kalenicy? 5.Czy w pobliżu są wysokie drzewa , lub znacznie wyższe od Twojego budynki ? 6.Jakim drewnem palisz (gatunek ,wilgotność)? 7.Ile ma woda na powrocie z instalacji ? 8.Kiedy był kominiarz? 9.Czy takie problemy występują od początku , czy dopiero od pewnego czasu ? 10 . Jeśli chodzi o mnie to tymi pytaniami wyje.....ś mnie w kosmos.:D:D:D KGB to pikuś ,CBŚ także no może NBA :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.09.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Pytanie o to czy przedłużenie komina ma sens jest zabawne.Czy jak rynna jest o dwa metry za krótka i leje się na łeb,będziesz się kolego Che też zastanawiał nad sensem jej przedłużenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Pytanie o to czy przedłużenie komina ma sens jest zabawne. Czy jak rynna jest o dwa metry za krótka i leje się na łeb, będziesz się kolego Che też zastanawiał nad sensem jej przedłużenia? Te eniu klapą przez przypadek dostałeś jak ci śmieci wywozili:D:D.Nieeeeeeeeee........... nie będzie zastanawiał się nad sensem jej przedłużenia bo to niemożliwe.Albo musieli by być naje.......i albo fachmeny to jakieś maszkary spod sklepu monopolowego.Zły przykład.Przedłużenie komina pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 20.09.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Zostaw ENIA w spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) Zostaw ENIA w spokoju wujek bez cukrowania :D:D p.r.o.s.z.ę Edytowane 20 Września 2011 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cheguevara 21.09.2011 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 jak jest zbyt długi komin, to (zgodnie z obowiązującymi zasadami fizyki) potrzebna jest też większa siła do wypnięcia dymu z paleniska. Pytanie nie było bezzasadne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.09.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 (edytowane) Witam. Cheguevara - a zapoznałeś się w ogóle z instrukcją obsługi swojego paleniska ... ? Przeczytałeś ją chociaż raz przed kupnem tego "stalowego łomota" (tak - to o tym palenisku mówię) jaki Ci się trafił ... ? Spójrz na poniższe wymagania i specyfikacje, to wycinek z instrukcji: Funke Aqua Funke Aqua 25 Funke Aqua 35 Zakres mocy (kW) 20-25 25-35 Paliwo drewno opałowe o wilgotności do 20% Wysokość x szerokość x głębokość (mm) 1450 x 650 x 560 1500 x 650 x 610 Pojemność wodna (dm3) 40 - 50 Całkowita sprawność cieplna (%) < 79 Moc emitowana przez konwekcję (kW) 4 Maksymalne ciśnienie (bar) 2 Temperatura spalin (°C) > 250 Wymagany ciąg kominowy (Pa) 20 Zalecana wysokość komina (m) 8 Zalecany przekrój komina (cm2) 400 Zobacz ile i jakie rzeczy zrobiłeś (lub ktoś kto instalował Ci kominek) wbrew instrukcji montażu (wytłuściłem w tekście) ... Jeżeli zamontował Ci go sprzedawca lub instalator - śmiało możesz mieć do niego pretensje ... A mierzyłeś wilgotność drewna ? A tak swoją drogą ... jak producent pisze w ulotce że wymaga ciągu kominowego rzędu 20 Pa (sic!), oraz że spaliny na wylocie mają w "wodniaku" więcej niż 250 stopni, jeżeli obok piecyków Blueline stawia się "coś tak wyglądającego" i reprezentującego taki poziom techniki i wykonania jak Funke Aqua ... przecież Buderus ma swoich własnych inżynierów i podobno jest poważną firmą ... no ale "to" sprzedaje tylko u nas w kraju ... Na wszystkich targach w europie, które miałem okazję obejrzeć ta firma pokazuje bardzo zaawansowaną technikę piecową (kominkową również) ... u na s w kraju wykorzystuje niską świadomość techniczną i wsadza ludziom do domów chłam tylko dla tego że jest koniunktura i można na tym nieźle zarobić ... a ludzie ... niech się potem męczą sami ... To powyższe jest tylko moją osobistą refleksją na którą mogę sobie pozwolić ... Pozdrawiam. Edytowane 21 Września 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 22.09.2011 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Blueline...znam , widuje często na produkcji;) To drugie "coś":sick: widuje na targach budowlanych w Polsce i nigdzie indziej . To coś jest produktem z naszego pięknego kraju przeznaczonym na nasz rynek gdzie ludzie chcą kupować kominki wodne o mocy 25kW a nawet 35 kW Tu pozwolę sobie na cytat z Pana Hydraulika " Weźmie Pani większy bo z drewna to inaczej liczy się kilowaty ":rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 25.09.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 U nas żeby się nie dymiło mężu otwiera przepustnicę (nie wiem czy to fachowe określenie, ale to taki jakby bolec po wyciągnięciu którego jest większy ciąg) i dodatkowo otwiera dopływ powietrza z zewnątrz (taki suwak na dole kominka) i można siedzieć pół wieczora przy otwartym kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.10.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 pozwolę sobie wtrącić swoje 3 groszę i możecie mnie po tym zabić śmiechem ale wolno wam i wolno mnie:) mieszkam "na swoim" 2 lata i o wielu rzeczach pojęcia nie miałem do niedawna również o paleniu w kominku. miałem ten sam problem - otwieram drzwiczki i kupa dymu w chałupie. i co ?? wzywam "fachowca" od kominków żeby ratował przed malowaniem ścian co 2 miesiące. on wchodzi i pierwsze c robi to prosi - otwórz waść ten kominek tak jak to robisz zazwyczaj- więc ja mach za wrota i jak tymi od garażu zamaszyście no i efekt wiadomy- salon we mgle:bash: Pan podszedł drzwiczki zamknął odczekał chwilę i otworzył je ale nie jakby uciekał z baru tylko powoli najpierw uchylił delikatnie i potem dopiero na całą szerokość. nawet jedna smużka dymu nie uciekła na salony. potem mi powiedział że takie szybkie otwarcie powoduje dodatową dystrybucję powietrza do paleniska i jego zawirowania czego skutkiem jest wywalanie kłębów dymu na mieszkanie. Od tej pory otwieram drzwiczki powoli i nie muszę myśleć o malowaniu ścian. nawet jak ciąg słaby przy rozpalaniu i komin jeszcze nie rozgrzany. Pan powiedział że 95% przypadków dymienia to właśnie niewłaściwa eksploatacja, wypił kawę i nie biorąc grosza pojechał. więc może nie trzeba od razu budować nowego komina i domu wokół niego????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Ciekawa interpretacja.To co powiesz jak ja otwieram drzwiczki a jęzory ognia gną się ku tylnej ścianie komory paleniskowej?Bardzo rzadko zdarza mi się gdy na dworze śnieżyca dmie ze wszystkich stron"komin z cugiem głupieje":D:D wtedy z tego zawirowania przy .............ale obojętnym rozwarciu drzwiczek(szybko,wolno), ogień potrafi "liznąć";) górną obudowę kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 04.10.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Timon120777. To co piszesz to prawda .. ale inne razy także się zdarzają . Powodów dymienia może być wiele np nieczyszczony komin , popiół na deflektorze , palenie drzewem nie drewnem itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts