Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

regeneracja wanyy

aro_40

Recommended Posts

Witam,

Mam blaszaną wannę, zabudowaną, która w trakcie użytkowania została poobijana. Efektem tego pojawiłą się rdza. Pytanko, czy powinienem to wyczyścić z rdzy i wyrównać powstałe wgłębienia na przykład szpachlą blacharską? I czym to potem pomalować?

Wiem, w marketach są zestawy, ale to do napraw wanien z kompozytów :( zas sprzedawcy nie potrafili mi odpowiedzieć czy nadaje się to do wanien blaszanych.

Edytowane przez aro_40

• 1 month później...

Do tego się nadają tylko farby chemoutwardzalne, dwukomponentowe (tzw 2K).

Beckers ma farby 0,5 l - 160 pln (parę lat temu) poliuretanowe do tego celu.- > grunt + farba. Porażająca cena.

Efekt umiarkowany . koniecznośc dobrego zmatowienia podłoża przed malowaniem (szlifierka).

Wszystkie 1 komponentowe farby nie mają szans przeżyć, 2 k zdechną troche póżniej...

Podobno są też epoksysydowe , nie znam szczegółów.

Nie widziałem nigdy dobrze zrobipnej wanny po renowacji tego typu.

Z działąn losowych - 2 komponentowe farby z gruntami systemowymi do malowań antykorozyjnych np. Teknos, PPG lub podobne - ale to pordnictwo bez gwarancji

Witam,

Mam blaszaną wannę, zabudowaną, która w trakcie użytkowania została poobijana. Efektem tego pojawiłą się rdza. Pytanko, czy powinienem to wyczyścić z rdzy i wyrównać powstałe wgłębienia na przykład szpachlą blacharską? I czym to potem pomalować?

Wiem, w marketach są zestawy, ale to do napraw wanien z kompozytów :( zas sprzedawcy nie potrafili mi odpowiedzieć czy nadaje się to do wanien blaszanych.

Są również zestawy do naprawy wanien blaszanych-emaliowanych.Z tym,że trwałość takiej naprawy też nie jest zbyt długotrwała.Chciał nie chciał trzeba przymierzyć się do wymiany wanny

• 2 weeks później...
Przy okazji rozmowy o wannach, mogę podsunąć dobry pomysł na ulepszenie funkcjonalności wanny dzięki zamontowaniu parawanu, np takiego jak tu http://newtrendy.pl/pl/serie/Soleo---Nowosc/Parawany-wannowe/Wszystkie-parawany.html

Niestety link prowadzi do jakieś dziwnej strony z napisem "resurrection" czy też "redirection". Tam nie ma parawanu którym jak sądze mozna zasłonić poobijaną wannę.

Edytowane przez perm