gopax 28.08.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Ale z tego co widze to większość takich małych domow tzn. o malej pow. zabudowy jest raczej taka.. http://gotowe-projekty-domow.pl/wb-3918.htm jeśli planujesz wykorzystać poddasze na cele mieszkaniowe to powiem ci, że takie rozwiącanie jest o wiele bardziej praktyczne niż dach kopertowy... jakby nie patrzyć więcej przestrzeni (pod skosami są zawsze pewne ograniczenia) mycie okien dachowych a sciennych to tez różnica, jeśli na górze są pokoje dzieci to w okna ścienne możesz założyć siatki i masz pewność, że nic im nie wleci do pokoju a przy oknach dacowych tego nie zrobisz.... ...ja mam w pokojach dzieciaków jedne i drugie okna ze względu na lepsze doświetlenie... chciałam aby dzieci miały jasne pokoje i mogły jak najwiecej korzystać ze swiatła dziennego również przy biórkach, ale nie chciałam aby biórka zasłaniały kaloryfery... W tym tygodniu miałam również okazje porównać dwa domy o takiej samej podstawie (identyczne rozmieszczenie parteru) ale różne dachy tzn dwuspadowy i koperta.... niestety bedąc na górze miałam wrażenie, że ten z kopertowym dachem jest o wiele mniejszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 28.08.2011 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Dzieki ogromne za wyczerpujace odpowiedzi. Rozjasniłaś mi trochę sprawe papierkową Bylismy dzisiaj na działce i z nowych wiadomości to mam wymiary domu z zewnatrz. Skręcała mnie ta nie wiedza i dla własnego uzytku pomierzylismy sciany nie mam tylko jednej ściany bo nie dało sie tam dostać, dom stoi przy samej granicy działki i oczywiscie wymiary moga sie ktroche roznić, mierzylismy na szybko i tak to wygląda, wejscie jest aktulnie tam gdzie strzalka do domu ale musi byc z przodu .. http://img6.imageshack.us/img6/5407/rzutdomu.png Uploaded with ImageShack.us Działka ma szer. 14m wiec jest wąska, dlatego nie ma mozliwości rozbudowy domu po parterze(choc bym wolała a ogólnie ma 500m wielkości. Włąsnie widzisz Gopax mi sie wcale nie uśmiecha poddasze tylko z oknami polaciowym, choc jesli chodzi o moskitiery do nich to wiem że są wiec tu nie ma problemu, ale własnie taka "pozorna ciasnota " i jakby ciemno na górze... Z tego co widze to w naszej okolicy mozna chyba kazdy dach robić. Widze po sąsiadach. My chcemy budować od wiosny wiec dlatego od wrzesnia chcemy zacząc załatwiac papierki bo czasu mało. Dostalismy od znajomych namir na architekta, jak juz staniemy sie włascicielami, wpadniemy z nim poogląda , zobaczy czy się podejmie haha Musze pooglądac projekty zovbaczyć co mozna a czego nie przy takim metrazu, zeby miec jaśniejszą głowę, pomysły i wiedzę co chcemy.. Ech cięzko, cięzko .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 28.08.2011 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Wkleje raz jeszcze większe zdjęcie. http://img7.imageshack.us/img7/5407/rzutdomu.png Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 28.08.2011 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Ten projekt bardzo przypomina nasz, gdyby tylko przesunąć sciane z przodu zeby miała jedna zamiast 4m to 2,8 a ta druga zeby byla dłuższa i zamiast 5,30m to 6,60m tylko nie wiem co z tyłem czy wtedy zostawic czy zmieniać http://gotowe-projekty-domow.pl/at_storczyk.htm Mi sie poprostu zawsze wydaalo ze jak sie dom na taki rozbudowywuje to drożej to wychodzi bo wiecej ścian trzeba dostawić, niz przy dachu kopertowym ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 28.08.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 może i wiecej scian ale ściany w budowie sa tańsze od dachu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 28.08.2011 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Chyba że zrobić coś takiego (chodzi mi o dach ) http://gotowe-projekty-domow.pl/at_zoja.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 28.08.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 projekty z tej pracowni ja też oglądałam szykując sie do swojego remontu... szukałam pomysłu na wejście do góry i dach, bo miałem werande i chciałam jak najwięcej "zaoszczedzić na remoncie parteru":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 28.08.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Chyba że zrobić coś takiego (chodzi mi o dach ) http://gotowe-projekty-domow.pl/at_zoja.htm ... ale w tym projekcie podstawa jest prostokatem a u ciebie jest trochę inaczej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 28.08.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 chyba, że chcesz wyrównać wszystkie sciany do prostokata????? Twój dom i Twoja decyzja ale takie"kanciaste" domy sa ciekawsze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 29.08.2011 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Napewno masz racje że ciekawsze ale jak dom jest taki mały to wtedy cięzko coś wykabinować z tymi pomieszczeniami...Widze że u Was schody drewniane, nie lane, dlaczego takie wybór ?? czy chodzi i miejsce, koszty, czy poprostu upodobania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 29.08.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 dlaczego drewniane? głównie ze wzgledu na miejsce, bo na lane trzeba go o wiele więcej (na długości)żeby stopnie były wygodne do chodzenia poza tym drewniane wizualnie sa lżejsze, gdyby te schody u nasz były gdzieś z boku to pewnie "ciężkość" by nie przeszkadzała, ale u nas to było jedyne miejsce gdzie można było je zrobić zeby nie rujnowac całego dołu... ...a cena?....szczerze powiem że nie wiem, ale lane schody też trzeba czymś obłożyc (stopnie i podstopnice)... barierka w jednych i drugich musi być... przy lanych jak się uprzesz i zabraknie kasy możesz chodzić po betonie a przy drewnianych jak nie masz kasy to zostaje ci tylko drabina;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 29.08.2011 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Aha, czyli rozumiem ze kwestia finansowa jest podobna. My napewno na dole bedziemy przestawić sciany, które nie wiem, co zostanie tez nie, ale wydaje mi sie ze w naszym przypadku to mało miejsca na takie schody lane... chociaz ja bym chyba wolała..mamy małe dzieci, jakos tak czuła bym sie spokojniej przy betonowych. Jeszcze mam pytanko odnośnie pralnio-suszarni na górze, zrobiliscie ze względow praktycznych czy z braku miejsca na dole ?? Moze ktos jeszcze miał by ochote mi pomóc i dodac cos od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 29.08.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Nasze dzieci też jeszcze są małe... ale jeśli chodzi o bezpieczeństwo to nie ma różnicy (ja też na poczatku tak myślałam) ... a pralnio suszarnia jest na górze tylko i wyłącznie ze wzgledów praktycznych... zagospodarowana powierzchnia pod skosem, a mam tam okno dachowe i poranie schnie mi błyskawicznie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 29.08.2011 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 AAAAto super ze praktyczne , ja zawsze tez marzyłam o pralnio-suszarni, choc najmniejszej ale zeby była... rozstawianie prania w pokoju..(tak jak obecnie) doporowadza mnie do szału.. Dobrze ze mam duzy balkon i przy pogodzie moge je tak wyrzucic... Jeszcze zapytam czy ten projekt to tez Atrium ?http://imageshack.us/photo/my-images/19/naszenatchnienie.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 29.08.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 te domki sa z różnych pracowni, zbierałam je w necie kilka miesięcy:) .... kryterium moich poszukiwań był dom, który w podstawie przypomina mój... chodziło mi o rozmieszczenie pomieszczeń i ogólne rozwiazania komunikacyjne w nowych projektach... tak jak pisałam wcześniej chciałam jak najwiecej uratować z tego co wyremontowaliśmy juz wcześniej na parterze (udało się uratować w całości łazienkę) i żeby na zewnątrz istniejąca werandę połaczyć w całość z domem i żeby nad werandą też była przestrzeń wykorzystana.... jak widać z zewnątrz mój dom jest podobny do tyuch ale w srodku już nie, bo ja nie chciałam otwartej kuchni połaczonej z salonem, a jak już kuchnia była osobno to salon tam gdzie ja nie mogłam zrobić okien , bo za blisko granicy... tak więc wnętrza nie dopasowałam podpatrzyłam różne drobiazgi i jak je ze sobą połaczyłam to wyszło to co mam i ogólnie jestem zadowolona... pralnio-suszarnie na poddaszu podpatrzyłam własnie w którymś projekcie i pomysł mi się spodobał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 29.08.2011 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Bo fajna ta pralnio suszarnia na górze ja teraz wlasnie jestem na etapie ogladania projektów, wybierania co mi sie podoba a co nie. No i oczywiście z właczeniem tego co można a czego nie. Ja również na najdłuższej scianie mieć okien nie moge bo jest to sciana przy samej granicy działki..obok równie blisko jest drugi dom, więc nawet bym miec ich tam nie chciała Jeszcze ten projekt tylko odbiecie lustrzane praktycznie idealny jak nasz dom, ciut wiekszy, ale przeraziło mnie jedno....w kosztorysie w pisane jest 66 tys za dach...matkooooooo skąd taka kwota ?????? a 17tys za komin ???? to tyle on kosztuje ?? Troche mnie to zniecheciło do tego projektu i nie moge zrozumiec dlaczego az tyle ?? przeciez dach jest dwuspadowy .. O ten : http://www.z500.pl/projekt/z37,Projekt,domu,na,waska,dzialke,ciekawa,bryla,ubrana,w,wyjatkowe,dodatki.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 29.08.2011 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Tak samo tu..no kwota za dach baaardzo duza..czy oni maja dobre wyliczenia ??http://www.z500.pl/projekt/z102,funkcjonalny,i,tani,w,budowie,dom,pietrowy,na,niewielka,dzialke.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 29.08.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Hmmmm.... ceny dachu chyba "warszawskie":D, ile dokładnie kosztował dach na moim domu nie wiem, bo robiła go ta sama ekipa co murarke i za robociznę płaciłam razem... ale teraz robiłam dach na garażu, dwuspadowy, niby bez dodatkowych kombinacji ale z jednej strony ścięty pod skosem, wiec trochę więcej przy nim roboty... pokryłam go blachodachówką ale nie z tej najniższej półki i wydałam 22tyś, garaż ma 13m x 8m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 29.08.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 w tej kwocie 11 tyś to robocizna a reszta to materiał... ale w "materiale" jest jeszcze blacha na wiatę oraz rynny metalowe na garaż i plastiki na wiate.... Dom kryty jest dachówką cementową, która kosztowała 11,5 tyś też razem z rynnami + 7tyś drzewo na więźbę( ceny z ubiegłego roku), więc naprawdę nie wiem skąd te ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 29.08.2011 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 tez nie wiem..nawet konsultowalismy temat ze znajomymi ktorzy budowali domy(rozne ) to max padła suma 45tys ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts