gopax 29.08.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 a może w tym projekcie cału dach jest deskowany i dachówka ceramiczna z wyższej półki to tyle wyjdzie, bo ostatnio drzewo poszło do góry:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 30.08.2011 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) Byc moze jest tak jak mówisz a byc moze kwota jest tak duża bo to jest kosztorys szacunkowy, a nie kosztorys inwestorski wiec moze dlatego... Ogólnie pomału mi sie przejasnia..jest coraz lepiej, czytam , ogladam i coraz wiecej wiem A od kiedy mozna zaczynac z pracami murarskimi ? w jakiej porze roku ? są jakies uwarunkowania co do temperatury ??? Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez Paola201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 30.08.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 z tego co wiem to nie może temperatura spadać poniżej zera ale to też zależy od prac jakie chcesz robić, bo np. elewacji nie możesz robić gdy temperatura jest poniżej 5 stopni, dlatego jesli jest mało do zrobienia na zewnatrz to można próbować jesienią, wszystko zależy od tego kiedy przyjdzie zima:) i czy ktoś bedzie chciał robic w takiech warunkach... bezpieczniej jednak zaczynać wiosną (kwiecień) aby wszystko robic po kolei i nie martwić się... zdązymy czy nie zanim nas zasypie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 30.08.2011 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Haha, no a u nas ostatnio zima potrafi dac w kość Nie my pewnie zaczniemy na wiosne, teraz we wrzesniu dokonczymy sprawy notarialne(przekazanie własnosci) i zaczniemy zbierac papierki na pozwolenie na budowe m.i. projekt itd... Własnie, a moze ja juz mogła bym wystapic o warunki zabudowy czy wypis i wyrys z ew. gruntów beda potem aktualne te dokumenty nawet jak działka bedzie miała juz nowego właściciela(innego niz teraz) ? Chyba tak bo to dokumenty działki, nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 30.08.2011 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Wszedzie czytam ze o warunki zabudowy moze wystapic każdy, nie koniecznie włascieciel dzialki. Często wystepuja o niego przyszli nabywcy dzialki, sprawdzajac tym samym co beda mogli na niej postawic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 30.08.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Warunki Zabudowy wydawane są na wnioskodawcę, po prostu jest tam takie sformułowanie: " .... na podstawie wniosku Pana/Pani......... ustala się warunki zabudowy dla działki o nr........." itd itp.. Na warunki zabudowy czeka się ok.3 miesięcy i kosztuje ta przyjemność 107 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 30.08.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Ale żeby ubiegać się o warunki zabudowy musisz mieś mapke działki... dostaniesz ją w starostwie również za "drobną opłata" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 30.08.2011 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 A patrz co wyczytałam... Etap II – WARUNKI ZABUDOWY I ZAGOSPODAROWANIA TERENU Kiedy mamy już pewność, że działka jest przeznaczona pod budownictwo jednorodzinne, możemy wystąpić z wnioskiem o wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu pod budownictwo mieszkaniowe następuje na wniosek zainteresowanego i jest bezpłatne. Trzeba wiedzieć, że może o nią wystąpić zarówno właściciel, jak i inne osoby, które nie mają tytułu prawnego do działki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby urząd wydał ją kilku niezależnym osobom jednocześnie. Wynika to z tego, że sama decyzja nie nadaje praw do terenu i nie narusza prawa własności ani uprawnień osób trzecich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 30.08.2011 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Decyzję o warunkach zabudowy powinniśmy otrzymać w ciągu miesiąca od złożenia wniosku. Jeżeli urząd uzna, że sprawa jest szczególnie skomplikowana, na jej załatwienie ma dwa miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 30.08.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Ciekawe to co wyczytałaś tylko jak to sie ma do rzeczywistości?????? !,5 roku temu robiłam warunki zabudowy dla domu i musialam zapłacić... W tym roku żeby remontować budynek gospodarczy, musiałam zrobić warunki zabudowy dla budynku garazowo-gospodarczego i znowu zapłacić... a do tego jesli czytałaś mój wątek to wiesz, ze robiłam wiate na drzewo, która nie wymaga pozwolenia na budowe a jedynie zgłoszenia robót ale zeby zgłosić potrzebowałam warunki zabudowy dla wiaty i za te też musiałam zapłacić... tyle co napisałam wyżej:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 30.08.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 a terminy wydania być może są określone, ale..... wystarczy, że działka leży przy drodze wojewódzkiej lub krajowej (nie gminnej) i gmina musi dodatkowo uzgodnić warunki zabudowy np. z Zarzadem Dróg Wojewódzkich w.... (tak jak jest to w moim przypadku, bo mam 2 rózne drogi obok mojej działki)Oczywiście wszystko musi iść droga służbową, przejść kilka pokoi w urzedzie gminy.... architekt-geodeta... uzgodnienia...oczywiście między urzedami drogą pocztową za potwierdzeniem odbioru (POczta Polska nie elektroniczna) i dni sobie płyną.... ostatni wniosek składalam 4 kwietnia a warunki odebrałam 15 czerwca... a to chyba już "ruski" miesiąc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 31.08.2011 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Ha ha dzieki, czyli kolejne przepisy na pieprze a życie sobie ) Nie no super Pytam o to czy mozna by juz załatwic mapkę i te warunki bo nie ukrywam ze zaoszczedzili bysmy troche czasu..zwlaszcza ze wszystko ciągnie sie miesiącami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 31.08.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 najlepiej jak pójdziesz do urzedu gminy ... tam ci powiedza co możesz a czego nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 31.08.2011 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 właśnie tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 01.09.2011 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Byłam w Wydziale Architektury i co mi powiedzieli..że potrzebuje..1) wniosek o wydanie decyzji o pozwoleniu na budowe2)4 egzemplarze projektu budowlanego (i tu wczsniej musze miec mapke do celów projektowych zrobiona przez geodetę)3)ksero uprawnien projektanta4)decyzja o warunkach zabudowy( i tu potrzebna jest wczesniej mapka do zasadnicza lub ewidencyjna)5)zgoda na zjad ktora wydaje zarzad dróg6)decyzja o wyłaczeniu gruntów z prod. rolnej ..7)pozwolenia i warunki przyłączy:gazu, pradu, kanalizacji Zgadza się ? czy o czymś zapomnieli ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasvegas 01.09.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Paola nie wiem gdzie bedziesz budowac-remontowac , ale ja w Wawie czekam na WZ od poczatku kwietnia i do tej pory jeszcze nie dostalam mam nadzieję, że Tobie pójdzie to sprawniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia10 02.09.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 witam, ja tez czekalam na WZ pelne- bite 3-mce. ale najlepsze jest to ze skladajac o WZ musialam miec zrobiony projekt i przedstawic im to co ja chce[bede rozbudowywac dom]i oni powiedzieli ze zgodza sie z tym co ja im przedstawie . i tak bylo, tez jakies dziwne rzady w tej gminie i kazda gmina rzadzi sie swoimi prawami. tez zalatwialam papierki ponad rok ale wczoraj zostalam szczesliwa posiadaczka pozwolenia czekam na uprawomocnienie i zaczynamy roboty. PAOLA zycze wytrwalosci w tej calaj papierologii bo naprawde czasami czlowiek sie w jezyk gryzl zeby tylko za duzo nie powiedziec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 02.09.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 A uprawomocnienie pozwolenia tez niby trwa 14 dni ale ten czas liczony jest od otrzymania ostatniej "zwrotki" czyli tej żółtej kartki z listów, które były wysłane do innych instytucji zainteresowanych twoja budowa (np zarząd dróg...) i wszystko zależy kiedy tam odbiorą... ja miałam pecha, bo trafiłam w sezon urlopowy i czekałam 26 dni ... i dopiero wtedy możesz odebrac dziennik budowy i zaczać więc zeby to wszystko załatwić trzeba mieć anielską cierpliwość dla urzędników;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia10 02.09.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 no to ladnie... a ja myslalam ze 14 dni i w nosie a to sie liczy tak jak pisalas od terminu odebrania ostatniej zwrotki, to jestem zalamana, bo akurat u mnie zawiadomienia dostaja jako ze graniczymy z 6 dzialkami to kazdy wlasciciel tej dzialki, i jak wysylane byly powiadomienia dotyczace WZ to na zwrotki czekalam prawie 4tygodnie, a ja glupia myslalam ze nie wiem co....:(a tu masz babo placek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 02.09.2011 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 No to pieknie !!! A mój maz optymista jak mu mówie zeby ruszac z papierami, załatwiac to mi mówi że jeszcze kuuuupa czasu hahaha on uwaza że do wiosny jest strasznie duzo czas-chłopaczyna nie wie co mówi bo nigdy niczego podobnego nie załatwiał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts