Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa domu.. początki...

Paola201

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byc moze jest tak jak mówisz a byc moze kwota jest tak duża bo to jest kosztorys szacunkowy, a nie kosztorys inwestorski wiec moze dlatego...

Ogólnie pomału mi sie przejasnia..jest coraz lepiej, czytam , ogladam i coraz wiecej wiem ;)

A od kiedy mozna zaczynac z pracami murarskimi ? w jakiej porze roku ? są jakies uwarunkowania co do temperatury ???

Edytowane przez Paola201

z tego co wiem to nie może temperatura spadać poniżej zera ale to też zależy od prac jakie chcesz robić, bo np. elewacji nie możesz robić gdy temperatura jest poniżej 5 stopni, dlatego jesli jest mało do zrobienia na zewnatrz to można próbować jesienią, wszystko zależy od tego kiedy przyjdzie zima:) i czy ktoś bedzie chciał robic w takiech warunkach... bezpieczniej jednak zaczynać wiosną (kwiecień) aby wszystko robic po kolei i nie martwić się... zdązymy czy nie zanim nas zasypie;)

Haha, no a u nas ostatnio zima potrafi dac w kość ;)

Nie my pewnie zaczniemy na wiosne, teraz we wrzesniu dokonczymy sprawy notarialne(przekazanie własnosci) i zaczniemy zbierac papierki na pozwolenie na budowe m.i. projekt itd...

Własnie, a moze ja juz mogła bym wystapic o warunki zabudowy czy wypis i wyrys z ew. gruntów beda potem aktualne te dokumenty nawet jak działka bedzie miała juz nowego właściciela(innego niz teraz) ? Chyba tak bo to dokumenty działki, nie ?

A patrz co wyczytałam...

Etap II – WARUNKI ZABUDOWY I ZAGOSPODAROWANIA TERENU

Kiedy mamy już pewność, że działka jest przeznaczona pod budownictwo jednorodzinne, możemy wystąpić z wnioskiem o wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu pod budownictwo mieszkaniowe następuje na wniosek zainteresowanego i jest bezpłatne. Trzeba wiedzieć, że może o nią wystąpić zarówno właściciel, jak i inne osoby, które nie mają tytułu prawnego do działki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby urząd wydał ją kilku niezależnym osobom jednocześnie. Wynika to z tego, że sama decyzja nie nadaje praw do terenu i nie narusza prawa własności ani uprawnień osób trzecich.

Ciekawe to co wyczytałaś tylko jak to sie ma do rzeczywistości??????

!,5 roku temu robiłam warunki zabudowy dla domu i musialam zapłacić:(...

W tym roku żeby remontować budynek gospodarczy, musiałam zrobić warunki zabudowy dla budynku garazowo-gospodarczego i znowu zapłacić... a do tego jesli czytałaś mój wątek to wiesz, ze robiłam wiate na drzewo, która nie wymaga pozwolenia na budowe a jedynie zgłoszenia robót ale zeby zgłosić potrzebowałam warunki zabudowy dla wiaty i za te też musiałam zapłacić... tyle co napisałam wyżej:(

a terminy wydania być może są określone, ale..... wystarczy, że działka leży przy drodze wojewódzkiej lub krajowej (nie gminnej) i gmina musi dodatkowo uzgodnić warunki zabudowy np. z Zarzadem Dróg Wojewódzkich w.... (tak jak jest to w moim przypadku, bo mam 2 rózne drogi obok mojej działki)

Oczywiście wszystko musi iść droga służbową, przejść kilka pokoi w urzedzie gminy.... architekt-geodeta... uzgodnienia...oczywiście między urzedami drogą pocztową za potwierdzeniem odbioru (POczta Polska nie elektroniczna) i dni sobie płyną.... ostatni wniosek składalam 4 kwietnia a warunki odebrałam 15 czerwca... a to chyba już "ruski" miesiąc....

Byłam w Wydziale Architektury i co mi powiedzieli..że potrzebuje..

1) wniosek o wydanie decyzji o pozwoleniu na budowe

2)4 egzemplarze projektu budowlanego (i tu wczsniej musze miec mapke do celów projektowych zrobiona przez geodetę)

3)ksero uprawnien projektanta

4)decyzja o warunkach zabudowy( i tu potrzebna jest wczesniej mapka do zasadnicza lub ewidencyjna)

5)zgoda na zjad ktora wydaje zarzad dróg

6)decyzja o wyłaczeniu gruntów z prod. rolnej ..

7)pozwolenia i warunki przyłączy:gazu, pradu, kanalizacji

Zgadza się ? czy o czymś zapomnieli ???

witam, ja tez czekalam na WZ pelne- bite 3-mce. ale najlepsze jest to ze skladajac o WZ musialam miec zrobiony projekt i przedstawic im to co ja chce[bede rozbudowywac dom]i oni powiedzieli ze zgodza sie z tym co ja im przedstawie . i tak bylo, tez jakies dziwne rzady w tej gminie i kazda gmina rzadzi sie swoimi prawami. tez zalatwialam papierki ponad rok ale wczoraj zostalam szczesliwa posiadaczka pozwolenia czekam na uprawomocnienie i zaczynamy roboty.:wave: PAOLA zycze wytrwalosci w tej calaj papierologii bo naprawde czasami czlowiek sie w jezyk gryzl zeby tylko za duzo nie powiedziec...:(

A uprawomocnienie pozwolenia tez niby trwa 14 dni ale ten czas liczony jest od otrzymania ostatniej "zwrotki" czyli tej żółtej kartki z listów, które były wysłane do innych instytucji zainteresowanych twoja budowa (np zarząd dróg...) i wszystko zależy kiedy tam odbiorą:(... ja miałam pecha, bo trafiłam w sezon urlopowy i czekałam 26 dni ... i dopiero wtedy możesz odebrac dziennik budowy i zaczać:) więc zeby to wszystko załatwić trzeba mieć anielską cierpliwość dla urzędników;)

:( no to ladnie... a ja myslalam ze 14 dni i w nosie a to sie liczy tak jak pisalas od terminu odebrania ostatniej zwrotki, to jestem zalamana, bo akurat u mnie zawiadomienia dostaja jako ze graniczymy z 6 dzialkami to kazdy wlasciciel tej dzialki, i jak wysylane byly powiadomienia dotyczace WZ to na zwrotki czekalam prawie 4tygodnie, a ja glupia myslalam ze nie wiem co....:(a tu masz babo placek...