Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na skarpie - AMADEJ PIANO - robić piwnicę ?

zenko112

Recommended Posts

Witam,

Mam zaadoptowany projekt domu AMADEJ PIANO

http://www.archeton.pl/projekt-domu-amadejpiano_1003_opisogolny

do warunków mojej działki. Problem jest w tym , że działka jest stroma i różnica wysokości pomiędzy narożnikami budynku na długości 13 m wynosi 2m

Grunt jest twardy, skalisty. Na początku planowałem zniwelować wierzchołek skarpy ale miałbym 2 metrowy fundament z jednej strony domu.

Ostatecznie za mocno zjechałem skarpę i w tej chwili powstał plac ale z narożnikiem w którym miał być budynek i jest 2 metrowa skarpa. Jak postawie tak jak jest w projekcie to mam okna kotłowni, 2 pokoi na równi z ziemią.

Co zrobić ?

Wynieść wyżej fundamenty wszystkie na wysokość ponad 2 metry i zasypać ? - koszty zasypania,ziemi,pospółki itd są spore.

Zrobić strop teriva i piwnice ?

O ile podroży mi koszt budowy piwnica ( zakładając ,że i tak fundamenty miały by 2 metry ?

Tu są 2 fotki do feralnej działki

http://www.wagi.cal.pl/pixpost/index.php?x=browse

Czy zostawić tak jak jest i mieć okna na skarpę ? Wszyscy radzą dołożyć 20 tysięcy i zrobić piwnice ( choćby na węgiel)

Firma budowlana zaoferowała się postawić ten dom ( bez piwnicy) za 45 tyś zł - robocizna

( fundamenty,chudziak,ściany nośne,działowe,kominy,pełny dach - dachówka) SSO

Gość elka51

Mam zaadoptowany projekt domu AMADEJ PIANO

do warunków mojej działki. Problem jest w tym , że działka jest stroma i różnica wysokości pomiędzy narożnikami budynku na długości 13 m wynosi 2m...

Jeżeli masz prawdziwą adaptację projektu (m.in. przeprojektowane fundamenty) do działki to gdzie leży twój "problem"?

Co zrobić ?

Wynieść wyżej fundamenty wszystkie na wysokość ponad 2 metry i zasypać ? - koszty zasypania,ziemi,pospółki itd są spore.

Zrobić strop teriva i piwnice ?

Teoretycznie jest taka opcja - musisz mieć na to zgodę projektanta. Z dostawioną kondygnacją będzie "przecudnie" wyglądać i projektant może nie wyrazić zgody na zmasakrowanie jego pomysłu dostawieniem piwnicy.

ale zmieniły mu się warunki - bo za mocno "zjechał" skarpę

nie wiem czy dorobienie piwnicy nie wymaga zmiany PnB - może nie, a jak tak - to nie jest to trudno - architekt adaptujący musi dorysować

nieobiektywnie: jak bym była na Twoim miejscu i Twojej (ładnej) działce, miała ten luz finansowy, ot bym na pewno zrobiła piwnice, zamiast dwumetrowych zasypywamych fundamentów

na spokojnie przemyśl co trzeba dorobić (lub architekt), sprawdz ile to kosztuje, ile weżmie firma

zaglądnij też może do wątku o najlepszym ociepleniu podłogi na gruncie - tam ludzie kombinują jakby tu ocieplić na gruncie bez wilgoci - jak masz piwnicę, to się od dołu wentyluje i problem z głowy. co więcej jest tam na końcu ciekawy opis domku prapradziadka - przecież nie musisz od razu robic tam nawet wylewki (a kiedyś zaszalejesz)

jeśli fundament ma mieć 2 metry, to się nie zastanawiaj nad zasypywaniem tego. Zleć doprojektowanie piwnicy, przyda Ci się miejsce na różne pierdoły....

u mnie na działce ze spadkiem, koszt 80m2 piwnicy w postaci wystającego klina z małymi oknami od tyłu domu wyniósł około 50tyś zł(materiał +robocizna). Zaznaczam, że mam to solidnie zrobione z betonu.

Edytowane przez Łukasz80

Jeżeli masz prawdziwą adaptację projektu (m.in. przeprojektowane fundamenty) do działki to gdzie leży twój "problem"?

Cóż, koleś który adoptował projekt do warunków miejscowych dał siana, bo miał tylko mapę do celów projektowych na której były tylko naniesione punkty wysokościowe a nie było poziomic. Generalnie najpierw powinien odwiedzić działkę i póżniej adoptować projekt. jednym słowem kasa poszła w ziemie.

Nie wiem, nad czym tu się zastanawiać. Zasypywanie 2m fundamentów to kasa wywalona w błoto - dosłownie.

Piwnica to taka sama kasa, może nieco większa (nie mam porównania, sama mam piwnicę bo też była skarpa, choć mniejsza i projektant od razu powiedział, że najekonomiczniej i najsensowniej jest zrobić piwnicę), ale za to kasa wydana na pomieszczenia gospodarcze.

Aż dziwię się, że przy adaptowaniu ktoś Ci tego od razu nie zaproponował...

Nie wiem, nad czym tu się zastanawiać. Zasypywanie 2m fundamentów to kasa wywalona w błoto - dosłownie.

Piwnica to taka sama kasa, może nieco większa (nie mam porównania, sama mam piwnicę bo też była skarpa, choć mniejsza i projektant od razu powiedział, że najekonomiczniej i najsensowniej jest zrobić piwnicę), ale za to kasa wydana na pomieszczenia gospodarcze.

Aż dziwię się, że przy adaptowaniu ktoś Ci tego od razu nie zaproponował...

Oczywiście masz rację,

Zasadniczy cel budowy domu na tej działce to cheć własnego kąta+zbudowanie dodatkowej altanki ( chatki) na potrzeby agroturystyki (Góry Stołowe,Zalew,atrakcie kotliny Kłodzkiej itd). Sam na początku postawiłem cel budowy taniego domu ale wyszło jak wyszło. Może będzie droższy ale agroturystyka właśnie zostanie zorganizowana własnie w piwnicy ( mam na myśli południową stronę domu ).

Dzięki za wsparcie.

kocham skarpy !!!!

Kilka lat temu byłem u goscia co miał wkomponowaną piwnice w skarpe, z jednej strony od frontu widać było tylko poziom zero i wyżej a dalej wyjście z piwnicy, nie takie na ziemniaki ale z drzwiami takie jak na taras i w dodtaku z widokiem na rzeke, rewelka, facet zrobił tam salon w połowie a w połowie postawił bar i bilard. Bardzo ładny dom..zrobiony z bala warstwowego , w srodku ocieplenie z celulozy i kryty gontem drwnianym, bal lakierowany w naturalnym odcieniu drewna...jeszcze ta rzeka granicząca z jego działka, normalinie miód :), z pomostem

Kilka lat temu byłem u goscia co miał wkomponowaną piwnice w skarpe, z jednej strony od frontu widać było tylko poziom zero i wyżej a dalej wyjście z piwnicy, nie takie na ziemniaki ale z drzwiami takie jak na taras i w dodtaku z widokiem na rzeke, rewelka, facet zrobił tam salon w połowie a w połowie postawił bar i bilard. Bardzo ładny dom..zrobiony z bala warstwowego , w srodku ocieplenie z celulozy i kryty gontem drwnianym, bal lakierowany w naturalnym odcieniu drewna...jeszcze ta rzeka granicząca z jego działka, normalinie miód :), z pomostem

A może zrezygnować z piwnicy przesuwjąc budynek w inne miejsce działki. Budżet na budowę ograniczony zdolnością kredytową do 300k PLN

Właśnie ja tak będę miał. Polecam i skarpę i piwnice.