nydar 27.12.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Należy uważać na jeden szczególik Schłodzenie wnętrza np.do 24oC gdy na zewnątrz jest 28oC i 70% wilgotności ,co jest częste w upalne lato,powoduje powstanie pkt.rosy.Czyli na własne życzenie nawilżamy izolację na poddaszu izolowanym wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 27.12.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 przecież 24 w domu, a 28 na zewnątrz to i bez klimy nieraz jest, po za tym klima osusza powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 27.12.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Wiem ,że muszę jeszcze dużo poczytać ,ale czytam tutaj o kilku rodzajach klimatyzacji . Z racji ,że dom jeszcze się planuje to mogę trochę jeszcze pozmieniać i go do-planować .Na pewno chce ją w 3-4 pomieszczeniach , ktoś pisał na forum ,że starczy jedno urządzenie zewnętrzne i jedno wewnętrzne. Z tą wodą to chodzi na zewnątrz , podobno ( nie maiłem własnej klimy ani w domu ani w biurze, maiłem być tylko w domu i hotelu gdzie była klima ) leje się ona po murach i stąd ten problem. Rozumiem ,ze odgłos jest tylko wtedy , kiedy klima pracuje . A z mojego marnego doświadczenia wiem ,że wystarczy poużywać jej przez godzinkę i można wyłączyć na dłuższy okres i potem znowu na godzinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.12.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Leje się po ścianach wtedy jak kładli "fahofcy". Ja mam na drugim piętrze i nie leje się po ścianach ( może dlatego że założona jest rurka na sam dół po zewnętrznej ścianie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 27.12.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Wiem ,że muszę jeszcze dużo poczytać ,ale czytam tutaj o kilku rodzajach klimatyzacji . Z racji ,że dom jeszcze się planuje to mogę trochę jeszcze pozmieniać i go do-planować .Na pewno chce ją w 3-4 pomieszczeniach , ktoś pisał na forum ,że starczy jedno urządzenie zewnętrzne i jedno wewnętrzne. Z tą wodą to chodzi na zewnątrz , podobno ( nie maiłem własnej klimy ani w domu ani w biurze, maiłem być tylko w domu i hotelu gdzie była klima ) leje się ona po murach i stąd ten problem. Rozumiem ,ze odgłos jest tylko wtedy , kiedy klima pracuje . A z mojego marnego doświadczenia wiem ,że wystarczy poużywać jej przez godzinkę i można wyłączyć na dłuższy okres i potem znowu na godzinkę. Ja mam u siebie klime w 3 sypialniach na poddaszu, w salonie i w kuchni/jadalni. W sumie 3 jednostki zewnetrzne i 5 wewnetrznych. Wspolny agregat Fuji 7kW multisplit oblsuguje 2 sypialnie i kuchnie/jadalnie Jednostka split tunelowa 5,4kW oblsuguje salon 3 sypialnia ma tez swoja osobna klime split scienna 3,5kW. Wszystko oparte na sprezarkach inverterowych plus do tego wszystke silniki wentylatorow sa na prad staly. Cala instalacja przygotowana byla przed tynkami i wylewkami - skropliny z jednostek odprowadzane sa do kanalizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.12.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 przecież 24 w domu, a 28 na zewnątrz to i bez klimy nieraz jest, po za tym klima osusza powietrze Funkcje jakby się zmieniają.Wnętrze to zima a to co na zewnątrz wnętrze.W tym kontekście to przeanalizuj.Ciśnienie pary wodnej na zewnątrz będzie większe od tego wewnątrz.więc w którą stronę para wodna będzie dążyć?w kierunku tej z tmp.24oC i tam się wykropli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 27.12.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 chodzi mi oto że i bez klimy takie warunki każdy ma w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 27.12.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Czyli instalcje najlepiej zrobic przed wylewkami i tynkami.a potem zamontować urządzenia tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 27.12.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Czyli instalcje najlepiej zrobic przed wylewkami i tynkami.a potem zamontować urządzenia tak? tak dokladnie, u mnie wieszaki na agregaty tez byly zamocowane przed 'elewacja' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.12.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 chodzi mi oto że i bez klimy takie warunki każdy ma w domu Może nie każdy.Ale wielu pakuje po 30cm i więcej w połacie dachowe i ściany a zużycie po 50kWh/m2 i więcej. Teoretycznie powinny być prawie pasywne a nie są mimo ,że lambda wełny genialna. Nie masz wrażenia ,ze coś tu nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.12.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Jeżeli chcesz zrobić orurowanie instalacji chłodniczej to PAMIĘTEJ aby połączyć obie rurki razem - zespawać a na zewnątrz zaworek schredera wspawaj i napełnij układ azotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 28.12.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Należy uważać na jeden szczególik Schłodzenie wnętrza np.do 24oC gdy na zewnątrz jest 28oC i 70% wilgotności ,co jest częste w upalne lato,powoduje powstanie pkt.rosy.Czyli na własne życzenie nawilżamy izolację na poddaszu izolowanym wełną. Takie rzeczy to raczej nie w Polsce. Poniżej roczny wykres temperatury punktu rosy 10.2011-10.2012 w Krakowie. http://meteo.ftj.agh.edu.pl/meteowxt/wszystkieTypyWykresow,23,2012-11-10,0 Max temperatura punktu rosy wyniosła 18stC, mało kto ma taką wydajną klimatyzację... Choć mogą się zdarzyć jakieś anomalie, sam jestem ciekaw co się stanie z wodą - pewnie odparuje kolejnego ranka, gdy po nocy powietrze znów nabiera wilgotność. Swoją drogą po lekturze forum można mieć dziwny obraz izolacji z wełny - jest przewiewna (jak jest sucha) i nie spełnia swoich zadań, ale po zawilgoceniu robi się hermetycznie szczelna i nie ma szans na wysuszenie i też nie spełnia zadań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.12.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Różnica w wilgotności powietrza między miastem a terenem poza miejskim dochodzi do 10%. Różnie to w różnych miejscach będzie wyglądało.Nie pisałem zmyślą aby przestraszyć,tylko dla przypomnienia ,że pkt rosy w domu nie tylko zimą występuje .Wełna mineralna z racji tej,że jej pojedyńcze włókna są nienasiąkliwe,bardzo trudno pozbywa się kondensatu,o ile taki nastąpi.No i to,że jest poowijana foliami nie ułatwia sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.12.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Może nie każdy.Ale wielu pakuje po 30cm i więcej w połacie dachowe i ściany a zużycie po 50kWh/m2 i więcej. Teoretycznie powinny być prawie pasywne a nie są mimo ,że lambda wełny genialna. Nie masz wrażenia ,ze coś tu nie gra. No cóż trafiłeś w sedno! Ilekroć wchodzę na stryszek mam wrażenie, że wełna jest tam wentylowana dzięki szczelinkom w mojej WM. Edytowane 28 Grudnia 2012 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.12.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Fajnie,że o tym piszesz,bo to potwierdza teorię,że materiał nie ma jeszcze sprawdzonej ,wykonalnej ,prawidłowej aplikacji.Cóż z tego ,że tani ,skoro nie skuteczny.Przecież na budowach pracują Zdzichy i Franki,a nie inżynierowie sprawdzający lambdę w warunkach instytutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 29.12.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Podobnie mam z oknami. Salonowe - widoczna beczka. Na serwis czekam już 2 miesiąc i cisza. Oby sobie przypomnieli tak koło wiosny a nie w czasie największych mrozów. Dachowe to był wręcz koszmar. Gdy temperatura < -5 zawsze pojawiał się lód w dolnych narożnikach. Teraz mam lepiej gdyż pokryłem całą wnękę poliwęglanem litym nad salonem (jest przezroczysty) i dwukomorowym 16mm w pokojach na poddaszu. Po takim prymitywnym zabiegu okna te mają lepsze parametry od pionowych. Obstawiam dla nich współczynnik na 0.7 W/Km^2 lub niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.12.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 okna połaciowe, sposób montażu to porażka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fankaswojegodomu 15.03.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Widzę, że jest tu dużo osób obeznanych z tematem, a ja poszukuje solidnej firmy, która czyści klimatyzację, bo u nas chyba nigdy nikt się tym nie zajmował :/ Znacie kogoś kto jest godny polecenia i 'nie zedrze' z nas dużo kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts