Zielony ogród 24.08.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 największe COP znalazłam w kasetonowych sufitowych samsungach, niestety te sufitowe są drogie.ścienne nie przekraczają 3,6, przynajmniej ja nie znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 24.08.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 ale nasunąłeś mi pomysł - może wybrać faktycznie mniejszy do dużego pokoku, i dokupić jeszcze jeden mniejszy do sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.08.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 szukaj,szukaj. Przy małej mocy znajdzie sie COP 5,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 24.08.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 na razie mam taki: samsung AQV12KBAN/X Seria K (3,5/4,0 kW) cop 4,5cop 5,2 ma ten sam model ale moc 2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.08.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Ja mam jednostki zewnętrzne na przeciwległych ścianach. Jak już zbuduję domek to pierwszy sezon pomieszkam bez. A potem zastanowię się,w którym miejscu będzie najlepiej zainstalować klimatyzator tak aby schłodzić lub ogrzać dom.Przy -10st, przyzwoicie grzeje, ale jaki COP ma wtedy nie mam pojęcia.Teraz mam wilgotność 54% na zewnątrz 85% i to jest równie przyjemne jak niższa temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.08.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Podciagam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.08.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 A propos tego który podawałaś (AQV12KBAN/X) max. moc grzewcza 7kW - to całkiem sporo. Proponowałbym założyć w tym roku jeden, a po roku będziesz wiedziała czy trzeba montować drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 25.08.2012 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 a dla jakiej temp. zewnetrznej podają COP w tabelach?muszę policzyć, do jakiej temp. zewnętrznej taniej wychodzi grzanie klimą w I taryfie niż grzanie kablami w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.08.2012 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Realnie pewnie do 0st. Wszystkie firmy COP-y podają to dla optymalnych dla siebie temperatur. Przypuszczam że przy -15st. to będzie 1,1-1,2. Kiedyś usiłowałem zdobyć informacje jaką temperaturę minimalną uzyskuje czynnik w jednostce zewnętrznej ale nikt nie był w stanie udzielić takiej "tajnej" informacji. A wiadomo,że im większa różnica temperatur(czynnik, temp. zewn.) tym urządzenie efektywniej pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 25.08.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 czyli jakby nie patrzeć całą wiosnę i jesień można grzać klimąkto by pomyslał.....ja nie wpadłabym na to, gdyby nie to, że w pracy mamy nowe biura z nową klimą i kazali nam ogrzewać się klimą (do -5 st.) - bo taniej niż gaz z sieci. i to ciepełko z klimy jest bardzo przyjemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 25.08.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Realnie pewnie do 0st. Wszystkie firmy COP-y podają to dla optymalnych dla siebie temperatur. Warto poczytać: http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/copy-scopy-i-inne-seery-czyli-efektywnosc-energetyczna-pompy-ciepla/ Co do temperatur czynnika, a właściwie ciśnień - wiem, tylko nie wiem skąd, także proszę nie cytować, że to 4-8*. Powietrze słabo to ciepło odbiera, także zawsze masz dylemat: czy dać lepszy wymiennik (większa powierzchnia wymiany), czy dać więcej prądu na kotłowanie powietrza wentylatorem, czy podbić różnicę ciśnień. Chyba każdy producent robi po swojemu i stąd te nieznaczne różnice w parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.08.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 W okresach przejściowych dogrzewam się klimą. Z tym że u mnie przy braku ociepleniu szybko wyziębia się. Cieplutko i przytulnie jest jak chodzi. U was przy dobrym ociepleniu pewnie utrzyma znacznie dłużej ciepło które zakumuluje się we wszystkim co jest w pomieszczeniu.Jak wracam z pracy to wystarczy parę minut pracy klimy i już jest ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 05.09.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 decyzja podjęta, montaż zamówionySamsung AQV12EWCN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 05.09.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Sorki za głupawe pytania,ale czy taki klimatyzator potrzebuje dziury w ścianie zewnętrznej i innych warunków,np osobnego grubego kabla,określonego miejsca(pod sufitem)etc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.09.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Dziura tak, kabel 5-żyłowy nie gruby bo w końcu to żre niewiele prądu. Wychodzą na zewnątrz 3 rurki( 2 w otulinie, 1 nie). U mnie 30cm od sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.09.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Sorki za głupawe pytania,ale czy taki klimatyzator potrzebuje dziury w ścianie zewnętrznej i innych warunków,np osobnego grubego kabla,określonego miejsca(pod sufitem)etc? Dorzuce swoje zapytanie: jak daleko w splicie moze byc jednostka zewnetrzna od wewnetrznej ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.09.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 A czy ja instalator ?Z tego co pamiętam kilka metrów w pionie i do kilkunastu w poziomie. Ale im krócej tym lepiej. Poza tym ta jedna rurka jest od skroplin i musi mieć spadek. Ja mam przy jednym 2m poziomo i 2,3m w dół, a w drugim jakie 2,5m w poziomie i pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 10.09.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 klima zamontowana, dzięki za rady. dzisiaj u nas było 30st, więc wypróbowana. wygląda na to, że moc dobrze dobrana. w środku wyglada ładnie, gorzej z jednostka zewnętrzną - wielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 03.10.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 po 3 tygodniach mogę powiedzieć: rewelacja! wiadomo, że chłodzi, ale że tak fajnie grzeje, wentyluje i osusza zgniłe jesienne powietrze to jestem mile zaskoczona. nie musielismy jeszcze załączać ani podłogówki, ani kominka. wystarczy 20 minut klimy rano i 20 minut wieczorem, i mam 23 st. i przyjemne swieże ciepłe powietrze.jak rachunek za prąd - zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.10.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Podepnij sobie jakis tani watomierz bedzie mogla podgladac ile bierze pradu. Gratuluje trafnego wyboru Nie wiem tylk oskad klima zaciaga swieze powietrze do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts