Zielony ogród 03.10.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 (edytowane) z zewnatrz - u mnie to "zewnatrz" to las sosnowy; ma funkcje wentylacji; monter mi pokazywał dokładnie, którędy zaciaga i zeby nie zatykaćTani watomierz tzn jaki? teraz sie zastanawiam - czy wentylacja może działac jednocześnie z chłodzeniem/grzaniem? Edytowane 3 Października 2012 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 03.10.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Może podacie jakieś modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 03.10.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 przewijają sie przez cały wątek; nie mam porównania, więc nie mogę polecic konkretnego. jedyne, czego jestem pewna, to że powinna być inwerterowau mnie Samsung seria E 3,5 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.10.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 z zewnatrz - u mnie to "zewnatrz" to las sosnowy; ma funkcje wentylacji; monter mi pokazywał dokładnie, którędy zaciaga i zeby nie zatykać Tani watomierz tzn jaki? teraz sie zastanawiam - czy wentylacja może działac jednocześnie z chłodzeniem/grzaniem? Nie rozumiem, a jak kilma ma zasysać to powietrze z lasu? Jeżeli masz funkcję FAN to jest to tylko mielenie wewnętrznego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.10.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Nie znam sie na klimatyzacji ale nie kojaze zeby tam jaka szeroka rura szla przez sciane do srodka, a skoro klima dmucha np. 500 m3/h to spodziewalbym sie powiedzmy min. 150 mm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 03.10.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 ja się w ogóle nie znam; fakt, że u mnie jakoś nigdy nie jest duszno, ale zdarza się jesienią/wiosną,że jest odczucie wilgotnego chłodu pomimo 22-23 st. w pomieszczeniu. po załączeniu klimatyzacji, pomimo wzrostu temperatury np. tylko o jeden st. jest wrażenie miłego świeżego ciepła. mam nadzieję, że tak będzie cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 03.10.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Przecież klimatyzacja nie wymienia powietrza z zewnątrz do wewnątrz, tylko chłodzi to wewnętrzne, więc jakaś wentylacja musi byćNo chyba, że są też takie modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 03.10.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 no to teraz też mi daliście do myślenia...nie wiemwentylacje w domu oczywiście mam, niezależnie od klimatyzatora, ale jakby nie patrzeć coś się dzieje, że klimatyzator wentyluje i jest to odczuwalne. może faktycznie tylko oczyszcza powietrze - a to, co zaciąga na zewnątrz, to tylko do sprężarki? to taka niby pompa ciepła.... u mnie w pracy mamy okropnie szczelne pomieszczenie i wciąż jest duszno, i włączamy klimatyzację nawet jak jest chłodno, po to, aby móc oddychać, bo okien otworzyć nie można (hałas) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.10.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Na pewno klima na opcji przewietrzania robi duzy ruch powietrza wiec moze to dawac odczucie jego wiekszej swiezosci, mozeby jakis instalator sie wypowiedzial ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 04.10.2012 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 n to, co zaciąga na zewnątrz, to tylko do sprężarki? to taka niby pompa ciepła.... u mnie w pracy mamy okropnie szczelne pomieszczenie i wciąż jest duszno, i włączamy klimatyzację nawet jak jest chłodno, po to, aby móc oddychać, bo okien otworzyć nie można (hałas) Nawet nie 'niby' Wydaje mi się, że odczucie się bierze stąd, że klimatyzacja wysusza powietrze, więc po włączeniu spada wilgotność. Zaduchu to duża wilgotność plus wysoka temperatura. Tym niemniej trochę tlenu też by się przydało w pomieszczeniu klimatyzowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.10.2012 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Ogródeczku, masz nową klimę w dodatku z jonizatorem więc myślę że to daje tą przyjemną rześkość powietrza. Oczywiście spadek wilgotności też to powoduje. Widzę to szczególnie latem, gdy wchodzę do łazienki( okno(120x160) zawsze uchylone)i ta ściana gorącego, dusznego powietrza - wprost zatyka. A to powietrze jest po prostu znacznie wilgotniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 11.10.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Dzięki, napewno nie kupimy z tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natan88 11.10.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Klimatyzacja w domu powoli staje sie standardem, nawet w blokach można zaobserwować pojawiające sie wentylatory. Tylko jak to jest z poborem mocy, przy grzaniu pobiera więcej energii ??? i z wydajnościowo jak wychodzi ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
username0 20.10.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 wszystko w zależności od marki i modelu w większośći te mniejsze klimy oscylują w granicach 3,8 te lepsze "chińczyki" 4,4 Najwyższym COP bo na poziomie 5,6 szczyci się LG Prestige.Jednak są to pomiary przy 7stopniach na zewnątrz i 20 wewnątrz.Gdzieś kiedyś widziałem wykresy spadania COP wraz z temp. ale nie pamiętam gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 26.10.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 (edytowane) wczoraj temp. na zewnatrz spadła do 2st. i pierwszy raz w sezonie rozpalilismy w kominku - raczej z tęsknoty za widokiem ognia.do tej pory ogrzewanie wyłącznie klimą (w łazience trochętylko podłogę włączamy). czekam na rachunek za prąd. Edytowane 26 Października 2012 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 28.10.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 . u mnie w pracy mamy okropnie szczelne pomieszczenie i wciąż jest duszno, i włączamy klimatyzację nawet jak jest chłodno, po to, aby móc oddychać, bo okien otworzyć nie można (hałas) Sa organizmy tlenowe i beztlenowe . Człowiek wymaga tlenu -czy jesteś człowiekiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 28.10.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Sa organizmy tlenowe i beztlenowe . Człowiek wymaga tlenu -czy jesteś człowiekiem? czasami w to wątpię...... jakaś tam wentylacja jest, nawet z rekuperacją, nowa i wypasiona, ale coś tam musi nie grać, bo wciąż mamy duszno (chociaz w anemostatach szumi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 30.10.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 u mnie w pracy mamy okropnie szczelne pomieszczenie i wciąż jest duszno, i włączamy klimatyzację nawet jak jest chłodno, po to, aby móc oddychać, bo okien otworzyć nie można (hałas) Ja mam tak samo, duszno w biurze a jak w lecie wlaczalismy klime to jak reka odjal. Teraz dogrzewamy i ... tez jest jakos lepiej oddychac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 27.12.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 W sumie mało na tym forum na temat klimy .Ja poważnie myślę nad klima w domu w mojej sypialni i wa salonie. Nie wiem czy nie trzeba będzie trzeciej .Mam kilka pytań budując nowy dom ,aby mieć potem mnie problemów można jakoś przygotować go pod klimę? Czy jest to bez różnicy .Nie wiem czy będę mail od razu kasę na klimę a z drugiej strony jeśli am to utrudnić sprawę to od razu przygotuje dom pod klimę. I teraz kolejne pytanie macie jakieś zdjęcia gdzie najlepiej przygotować miejsce pod klimę ktoś tutaj pisał o dodatkowym fundamencie. Mam lekkie obiekcje tylko do klimy w trzech sprawach .Czy skraplająca woda nie powoduje ,,gnicia murów" , dwa czy nie powoduje to w momencie nadejścia zimy wychładzania pomieszczeń przez te otwory w ścianach. Trzy jak to jest z alergikami i używaniem tego , oczywiście dbając o odpowiedni serwis tego urządzenia .a tak na koniec koszty serwisu ile wynoszą 200,500,1000zł rocznie?Czy ktoś dostał już rachunek za prąd ile kosztuje ta przyjemność? Swoja droga grzanie klima fajna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.12.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 przecież wodę odprowadzasz na zewnątrz ( i to tylko latem) więc co to za pomysł z tym gniciem murów? Na zewnątrz wychodzą 3 rurki grubości kciuka każda. Z pewnością powoduje to jakiś mostek termiczny, ale nie sądzę że zbyt duży. Jeśli chodzi o serwis dla alergików to jest niedrogi jeśli robisz to sam (wystarczy kupić profesjonalny płyn odkażający i do tego spryskiwacz i masz w nosie "profesjonalne odkażanie układu klimatyzacji"za kilkaset złotych)Mnie osobiście drażni odgłos pracującej i wiszącej na ścianie jednostki zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts