Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto ma w domu klimatyzację ??

Recommended Posts

z zewnatrz - u mnie to "zewnatrz" to las sosnowy; ma funkcje wentylacji; monter mi pokazywał dokładnie, którędy zaciaga i zeby nie zatykać

Tani watomierz tzn jaki?

teraz sie zastanawiam - czy wentylacja może działac jednocześnie z chłodzeniem/grzaniem?

Edytowane przez Zielony ogród

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z zewnatrz - u mnie to "zewnatrz" to las sosnowy; ma funkcje wentylacji; monter mi pokazywał dokładnie, którędy zaciaga i zeby nie zatykać

Tani watomierz tzn jaki?

teraz sie zastanawiam - czy wentylacja może działac jednocześnie z chłodzeniem/grzaniem?

Nie rozumiem, a jak kilma ma zasysać to powietrze z lasu? Jeżeli masz funkcję FAN to jest to tylko mielenie wewnętrznego powietrza.

ja się w ogóle nie znam; fakt, że u mnie jakoś nigdy nie jest duszno, ale zdarza się jesienią/wiosną,że jest odczucie wilgotnego chłodu pomimo 22-23 st. w pomieszczeniu. po załączeniu klimatyzacji, pomimo wzrostu temperatury np. tylko o jeden st. jest wrażenie miłego świeżego ciepła. mam nadzieję, że tak będzie cały czas.

no to teraz też mi daliście do myślenia...nie wiem

wentylacje w domu oczywiście mam, niezależnie od klimatyzatora, ale jakby nie patrzeć coś się dzieje, że klimatyzator wentyluje i jest to odczuwalne. może faktycznie tylko oczyszcza powietrze - a to, co zaciąga na zewnątrz, to tylko do sprężarki? to taka niby pompa ciepła....

u mnie w pracy mamy okropnie szczelne pomieszczenie i wciąż jest duszno, i włączamy klimatyzację nawet jak jest chłodno, po to, aby móc oddychać, bo okien otworzyć nie można (hałas)

n to, co zaciąga na zewnątrz, to tylko do sprężarki? to taka niby pompa ciepła....

u mnie w pracy mamy okropnie szczelne pomieszczenie i wciąż jest duszno, i włączamy klimatyzację nawet jak jest chłodno, po to, aby móc oddychać, bo okien otworzyć nie można (hałas)

Nawet nie 'niby' :)

Wydaje mi się, że odczucie się bierze stąd, że klimatyzacja wysusza powietrze, więc po włączeniu spada wilgotność. Zaduchu to duża wilgotność plus wysoka temperatura. Tym niemniej trochę tlenu też by się przydało w pomieszczeniu klimatyzowanym :-)

Ogródeczku, masz nową klimę w dodatku z jonizatorem więc myślę że to daje tą przyjemną rześkość powietrza. Oczywiście spadek wilgotności też to powoduje. Widzę to szczególnie latem, gdy wchodzę do łazienki( okno(120x160) zawsze uchylone)i ta ściana gorącego, dusznego powietrza - wprost zatyka. A to powietrze jest po prostu znacznie wilgotniejsze.

• 2 weeks później...

wszystko w zależności od marki i modelu w większośći te mniejsze klimy oscylują w granicach 3,8 te lepsze "chińczyki" 4,4

Najwyższym COP bo na poziomie 5,6 szczyci się LG Prestige.

Jednak są to pomiary przy 7stopniach na zewnątrz i 20 wewnątrz.

Gdzieś kiedyś widziałem wykresy spadania COP wraz z temp. ale nie pamiętam gdzie.

wczoraj temp. na zewnatrz spadła do 2st. i pierwszy raz w sezonie rozpalilismy w kominku - raczej z tęsknoty za widokiem ognia.

do tej pory ogrzewanie wyłącznie klimą (w łazience trochętylko podłogę włączamy). czekam na rachunek za prąd.

Edytowane przez Zielony ogród

Sa organizmy tlenowe i beztlenowe .

Człowiek wymaga tlenu -czy jesteś człowiekiem?

czasami w to wątpię......

jakaś tam wentylacja jest, nawet z rekuperacją, nowa i wypasiona, ale coś tam musi nie grać, bo wciąż mamy duszno (chociaz w anemostatach szumi)

Ja mam tak samo, duszno w biurze a jak w lecie wlaczalismy klime to jak reka odjal. Teraz dogrzewamy i ... tez jest jakos lepiej oddychac:)

• 1 month później...

W sumie mało na tym forum na temat klimy .Ja poważnie myślę nad klima w domu w mojej sypialni i wa salonie. Nie wiem czy nie trzeba będzie trzeciej .Mam kilka pytań budując nowy dom ,aby mieć potem mnie problemów można jakoś przygotować go pod klimę? Czy jest to bez różnicy .Nie wiem czy będę mail od razu kasę na klimę a z drugiej strony jeśli am to utrudnić sprawę to od razu przygotuje dom pod klimę. I teraz kolejne pytanie macie jakieś zdjęcia gdzie najlepiej przygotować miejsce pod klimę ktoś tutaj pisał o dodatkowym fundamencie. Mam lekkie obiekcje tylko do klimy w trzech sprawach .Czy skraplająca woda nie powoduje ,,gnicia murów" , dwa czy nie powoduje to w momencie nadejścia zimy wychładzania pomieszczeń przez te otwory w ścianach. Trzy jak to jest z alergikami i używaniem tego , oczywiście dbając o odpowiedni serwis tego urządzenia .a tak na koniec koszty serwisu ile wynoszą 200,500,1000zł rocznie?Czy ktoś dostał już rachunek za prąd ile kosztuje ta przyjemność?

Swoja droga grzanie klima fajna sprawa.

przecież wodę odprowadzasz na zewnątrz ( i to tylko latem) więc co to za pomysł z tym gniciem murów? Na zewnątrz wychodzą 3 rurki grubości kciuka każda. Z pewnością powoduje to jakiś mostek termiczny, ale nie sądzę że zbyt duży. Jeśli chodzi o serwis dla alergików to jest niedrogi jeśli robisz to sam (wystarczy kupić profesjonalny płyn odkażający i do tego spryskiwacz i masz w nosie "profesjonalne odkażanie układu klimatyzacji"za kilkaset złotych)

Mnie osobiście drażni odgłos pracującej i wiszącej na ścianie jednostki zewnętrznej.