Andrzej.K 26.08.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Z czego lepiej budować Z BK np 600 lub 700 czy z ceramiki wpiszcie swoje zdanie i spostrzeżenie z góry dzieki. Bo sam mam dylemat i niewiem nad czym sie zdecydowac jak na razie BK przemawia do mnie ceną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 01.09.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 oczywiście, że BK. Ceramika to materiał w dużej mierze nijaki, bo ani nie jest ciepły tak jak bk ani nie jest wytrzymały jak silikaty i do tego okropnie się kruszy. Przynajmniej jak dla mnie wybór tutaj jest oczywisty w stronę bk, można uzyskać dużo lepszy parametr U przy mniejszej grubości ściany. Myślę, że gęstość rzędu 600 jest optymalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 01.09.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 A jaka jest różnica w cenie na cały dom? Ciekawy jestem. Moim zdaniem jak buduje ekipa to nie ma kompletnie żadnego znaczenia czy bk czy ceramika, więc brałbym tańszy. Na bk daj tynki cementowo wapienne i będzie super. Kasę zostaw na dobrą wełnę na poddasze Tylko nie Ytong, ale też nie robiony gdzieś w garażu Coś ze środka. Jakiś Solbet albo coś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 02.09.2011 02:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Pierwszy dom postawiłem z BK ale 2 już z ceramiki poryzowanej. Co lepsze to tak jakby pytać czy blondynka czy szatynka.BK łatwość w budowie ale bardzo pije wodę. Ceramika to naturalny produkt lecz trudniejszy w obróbce. Decyzja należny do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 02.09.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 BK łatwość w budowie ale bardzo pije wodę. Co racja, to racja. Dlatego dobrze taką chatę zamykać na koniec lata. Zanim się chłód zrobi i parowanie padnie zupełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 07.09.2011 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 A jaka jest różnica w cenie na cały dom? Ciekawy jestem. Moim zdaniem jak buduje ekipa to nie ma kompletnie żadnego znaczenia czy bk czy ceramika, więc brałbym tańszy. Na bk daj tynki cementowo wapienne i będzie super. Kasę zostaw na dobrą wełnę na poddasze Tylko nie Ytong, ale też nie robiony gdzieś w garażu Coś ze środka. Jakiś Solbet albo coś podobnego. Porównałem Solbet bo jego chyba wybiorę za m2 materiał P+W Na klej wraz z klejem wychodzi 56 zł. + murarze oczywiście ceramika porotherm wychodzi 51 zł plus zaprawa podobno 16 l na m2. Tańszą też można kupić ale już owiele gorsze parametry więc chyba faktycznie solbet 600 będzie dobrym wyborem. Tylko nie wiem co to znaczy że chłonie wilgoć . Czy po prostu podczas budowy warto go przykryć w deszczowe dni? czy trzeba stosować paraizolacje od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 07.09.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 to że Solbet pije wode oznacza tylko tyle, że ktoś opowiada głupoty. Może i jest bardziej nasiąkliwy niż ceramika, ale też szybciej wilgoć oddaje. Ale to wszystko i tak odbywa się na malutką skalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 08.09.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Nie taką malutką. Miałem kiedyś paletę z rozdartą folią. Bloczki murowane jesienią ważyły tonę Ale schło szybko. tAKI materiał. Jak przyjdzie dach to wyschnie raz dwa (TYLKO NIE ZA SZYBKO DAWAJ IZOLACJĘ ELEWACJI) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 09.09.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Nie wiem jak wygląda różnica w cenie, ale jeśli jest niewielka to bez namysłu wziąłbym (jeszcze raz) pustak ceramiczny.Beton spieniony jest stosunkowo nową technologią i do końca nie wiadomo jak zachowa się po 100 latach. A i tak każdy dom okleja styropianem (czy wełną) więc przepuszczalność cieplna (pustaka ceramicznego czy BK) ma niewielkie znaczenie.Jak położysz gładzie i pomalujesz ściany to wchłanianie wilgoci też będzie marginalne - z resztą odprowadzanie wilgoci to zadanie wentylacji a nie ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 10.09.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 a co myslicie o bk 24cm klasy 400 na sciany nosne? dom z uzytkowym poddaszem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.09.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Tylko nie Ytong, A czy w Ytongu jest coś złego. Ponadto chciałem się dopytać - parametry bloczków wszyscy podają bardzo ale to bardzo zbliżone a różnice w cenie dość znaczne. Czy jakichś producentów należy unikać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.09.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 A czy w Ytongu jest coś złego. Cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
junior1981 26.09.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Witam a tak na marginesie nie licząc się z kosztami ale żeby było jak najlepiej to jakie ściany byście zrobili dodam jeszcze raz nie liczymy kosztów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.09.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Witam a tak na marginesie nie licząc się z kosztami ale żeby było jak najlepiej to jakie ściany byście zrobili dodam jeszcze raz nie liczymy kosztów pozdrawiam Nie licząc kosztów to...silikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 26.09.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Dla każdego to "najlepiej" będzie oznaczało co innego Dla mnie np. "najlepiej" było postawić ściany prefabrykowane z keramzytobetonu (Praefa), bo montaż trwał 3 dni, nie trzeba było wykonywać tynków wewnętrznych, tylko gładzie, ściany są proste i stosunkowo wąskie, otwory równo wykonane, są już przygotowane pod przyszłe instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts