Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton Komórkowy czy ceramika

Recommended Posts

oczywiście, że BK. Ceramika to materiał w dużej mierze nijaki, bo ani nie jest ciepły tak jak bk ani nie jest wytrzymały jak silikaty i do tego okropnie się kruszy. Przynajmniej jak dla mnie wybór tutaj jest oczywisty w stronę bk, można uzyskać dużo lepszy parametr U przy mniejszej grubości ściany. Myślę, że gęstość rzędu 600 jest optymalna

A jaka jest różnica w cenie na cały dom? Ciekawy jestem.

Moim zdaniem jak buduje ekipa to nie ma kompletnie żadnego znaczenia czy bk czy ceramika, więc brałbym tańszy. Na bk daj tynki cementowo wapienne i będzie super. Kasę zostaw na dobrą wełnę na poddasze :-)

Tylko nie Ytong, ale też nie robiony gdzieś w garażu :-) Coś ze środka. Jakiś Solbet albo coś podobnego.

A jaka jest różnica w cenie na cały dom? Ciekawy jestem.

Moim zdaniem jak buduje ekipa to nie ma kompletnie żadnego znaczenia czy bk czy ceramika, więc brałbym tańszy. Na bk daj tynki cementowo wapienne i będzie super. Kasę zostaw na dobrą wełnę na poddasze :-)

Tylko nie Ytong, ale też nie robiony gdzieś w garażu :-) Coś ze środka. Jakiś Solbet albo coś podobnego.

Porównałem Solbet bo jego chyba wybiorę za m2 materiał P+W Na klej wraz z klejem wychodzi 56 zł. + murarze oczywiście ceramika porotherm wychodzi 51 zł plus zaprawa podobno 16 l na m2. Tańszą też można kupić ale już owiele gorsze parametry więc chyba faktycznie solbet 600 będzie dobrym wyborem.

Tylko nie wiem co to znaczy że chłonie wilgoć .

Czy po prostu podczas budowy warto go przykryć w deszczowe dni?

czy trzeba stosować paraizolacje od środka?

Nie wiem jak wygląda różnica w cenie, ale jeśli jest niewielka to bez namysłu wziąłbym (jeszcze raz) pustak ceramiczny.

Beton spieniony jest stosunkowo nową technologią i do końca nie wiadomo jak zachowa się po 100 latach. A i tak każdy dom okleja styropianem (czy wełną) więc przepuszczalność cieplna (pustaka ceramicznego czy BK) ma niewielkie znaczenie.

Jak położysz gładzie i pomalujesz ściany to wchłanianie wilgoci też będzie marginalne - z resztą odprowadzanie wilgoci to zadanie wentylacji a nie ścian

• 3 weeks później...
Gość Arturo72
Witam a tak na marginesie nie licząc się z kosztami ale żeby było jak najlepiej to jakie ściany byście zrobili dodam jeszcze raz nie liczymy kosztów pozdrawiam

Nie licząc kosztów to...silikat :)

Dla każdego to "najlepiej" będzie oznaczało co innego ;)

Dla mnie np. "najlepiej" było postawić ściany prefabrykowane z keramzytobetonu (Praefa), bo montaż trwał 3 dni, nie trzeba było wykonywać tynków wewnętrznych, tylko gładzie, ściany są proste i stosunkowo wąskie, otwory równo wykonane, są już przygotowane pod przyszłe instalacje.