Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kołkować wełnę mineralną

Recommended Posts

Witam!

Mam ocieplany dom wełną.

Wykonawcy na początku prosili o kupienie kołków.

Teraz stwierdzili, że jednak kołki nie są potrzebne. Jako przyczynę podali, że wełna jest w mniejszych kawałkach (122 cm długości, 20 cm szerokości, 15 cm grubości) niż się spodziewali.

W sumie nie chodzi mi o pieniądze za kołki bo to jest śmiesznie mała kwota, ale nie chciałbym, żeby mi kiedyś izolacja spadła...

Dodam, że ogólnie ekipa jest bardzo dobra, ale - zawsze dobrze się upewnić.

Z opisu wynika, że masz wełnę mineralną o strukturze lamelowej. Nie ma potrzeby kołkowania jej przy ocieplaniu niskich budynków. Jednak klej musi być rozprowadzany po całej powierzchni wełny (nie placki i wałek dookoła). Dla spokoju możesz zaproponować wykonawcy kołkowanie na narożnikach budynku i przy oknach. Zabezpieczy to ewentualnie elewację przed uszkodzeniem przez wichury. Natura robi się nieprzewidywalna.

Pozdrawiam

Darek

Witam!

Mam ocieplany dom wełną.

Wykonawcy na początku prosili o kupienie kołków.

Teraz stwierdzili, że jednak kołki nie są potrzebne. Jako przyczynę podali, że wełna jest w mniejszych kawałkach (122 cm długości, 20 cm szerokości, 15 cm grubości) niż się spodziewali.

W sumie nie chodzi mi o pieniądze za kołki bo to jest śmiesznie mała kwota, ale nie chciałbym, żeby mi kiedyś izolacja spadła...

Dodam, że ogólnie ekipa jest bardzo dobra, ale - zawsze dobrze się upewnić.

Przykładowo o tych samych wymiarach płyty Fasrock LL mogą być mocowane zaprawą klejącą bez łączników do podłoży betonowych oraz murowych: ceramicznych, silikatowych i keramzytobetonowych, do 20m wysokości. W przypadku pozostałych podłoży, ścian otynkowanych lub powyżej 20m wysokości ściany zalecam uzywanie łączników mechanicznych.

• 5 years później...
Wszystko jest jasne ale jak mam mieć wełnę lamelową ale grubość ocieplenia większa niż 15 cm czyli mam 20 cm to już jest grubo czy dalej nie stosować kołków? Na wszystkich filmach rockwoola wszędzie ładują kołki? Jak to jest bo może nikt nie ma takiej grubej ściany z wełny i może stąd te dylematy że teoria teorią, a praktyka nie wiadomo jak wygląda.

Jeżeli powierzchnia ściany do której przyklejasz wełnę lamelową jest równa, płaska, nośna, tj. o wytrzymałości powierzchniowej na odrywanie co najmniej 80 kPa, wolna od zabrudzeń, pyłu, tłuszczu oraz łuszczących się powłok malarskich i tynków cienkowarstwowych to nie ma potrzeby dodatkowego kołowania. I nie ma tu ograniczeń co do grubości ocieplenia. Oczywiście zaprawy klejące muszą być przewidziane do przyklejania wełny. Trzeba również trzymać się wytycznych mówiących o przeszpachlowaniu i klejeniu metodą grzebieniową. Praktycznie najlepiej wykonać test przyczepności. 3 próbki wełny o wymiarach około 10 x 10 cm przykleja się do ściany, jeżeli podłoże jest z różnych materiałów. Przyczepność sprawdza się po 3 dniach poprzez próbę ręcznego odrywania przyklejonej próbki. Ponieważ wełna FASROCK LL ma deklarowaną wytrzymałość na rozrywanie 80 kPa to w momencie jej pęknięcia można przyjąć, że podłoże charakteryzuje się wystarczającą wytrzymałością.

Krótki film z ocieplenia wełną FASROCK LL