marika77 26.08.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) Jak się można odwołać od pisma informującego o pozostawieniu wniosku o PnB bez rozpatrzenia. Powodem braku rozpatrzenia wg urzędniczki jest brak dostarczenia pisma w terminie 7 dni do czego byłam wezwana. Istota problemu jest taka, że ja to wymagane pismo dostarczyłam w ciągu 4 dni od otrzymania wezwania, na co mam potwierdzenie, czyli przed upływem wyznaczonego terminu. Do kogo można złozyc skarge lub zażalenie lub innego typu roszczenia na taki proceder urzędniczy? Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez marika77 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mriusz_Radom 27.08.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 W piśmie masz zapewne wskazane, do kogo masz się odwołać od tej decyzji administracyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.08.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 1. Urząd nie ma prawa pozostawić wniosku o wydanie PnB bez rozpatrzenia – może albo wydać PnB lub wydać decyzję odmowną. Reguluje to Prawo budowlane: Art.35. 3. W razie stwierdzenia naruszeń, w zakresie określonym w ust. 1, właściwy organ nakłada postanowieniem obowiązek usunięcia wskazanych nieprawidłowości, określając termin ich usunięcia, a po jego bezskutecznym upływie wydaje decyzję o odmowie zatwierdzenia projektu i udzielenia pozwolenia na budowę. Przywołany ust.1 tegoż art.35: 1. Przed wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę lub odrębnej decyzji o zatwierdzeniu projektu budowlanego właściwy organ sprawdza: 2. Napisz pismo, skargę, skierowaną do przełożonego, tej niedouczonej lub będącej w zastępstwie, urzędniczki, w którym; - powołaj się na niezgodne z prawem postępowanie w tym zakresie – podając podstawę ukazana wyżej, - wskaż, że termin został przez Ciebie dotrzymany – ksero potwierdzenia odbiory pisma złożonego przez Ciebie, - zaznacz, że zgodnie z prawem, zwłoka spowodowana niekompetencją urzędniczki, nie przedłuża 65 dniowego terminu, w jakim urząd ma wydać decyzję o pozwoleniu na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 27.08.2011 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 W piśmie masz zapewne wskazane, do kogo masz się odwołać od tej decyzji administracyjnej. No właśnie pismo nie ma charakteru decyzji, wezwania ani postanowienia. Jest to pismo bez tytułu. Nie ma nim także pouczenia co moge zrobić z taka "informacją". Pani inspektor mówi, że ma ona charakter nieodwołalny i nawet nie jest istotne czy to pismo odbiorę czy nie, bo narazie mi je wysłali ponoc pocztą, ale jako, że udałam się osobiście do urzędu to pokazano mi to pismo. Chciano tez bym potwierdziła odbiór ale odmówiłam-powiedziałam, że poczekam na poczte. Powodem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia jest brak dostarczenia odpowiednich dokumentów w wymaganym terminie 7 dni od otrzymania wezwania (wezwano mnie do wykonania inwentaryzacji urządzeń melioracyjnych). Ja taką inwentaryzację dostarczyłam po 4 dniach- mam na to potwierdzenie. Ustnie Pani inspektor powiedziała, że kierowniczka nie przyjęła (nie uznała) tej inwentaryzacji, choc w tej oficjalnej "informacji" nie jest powodem nieprawidłowośc inwentaryzacji tylko, że niby jej w ogóle nie dostarczyłam. Ponadto protokół z inwentaryzacji dostarczyłam do zarządu melioracji i oni uznali ta inwentaryzacji i na jej podstawie zaktualizowali swoja dokumentację i wydali mi nowe uzgodnienie o braku urządzeń melioracyjnych na tym terenie. To nowe uzgodnienie także złozyłam do urzędu - tez mam potwierdzenie. 1. Urząd nie ma prawa pozostawić wniosku o wydanie PnB bez rozpatrzenia – może albo wydać PnB lub wydać decyzję odmowną. Reguluje to Prawo budowlane: Przywołany ust.1 tegoż art.35: 2. Napisz pismo, skargę, skierowaną do przełożonego, tej niedouczonej lub będącej w zastępstwie, urzędniczki, w którym; - powołaj się na niezgodne z prawem postępowanie w tym zakresie – podając podstawę ukazana wyżej, - wskaż, że termin został przez Ciebie dotrzymany – ksero potwierdzenia odbiory pisma złożonego przez Ciebie, - zaznacz, że zgodnie z prawem, zwłoka spowodowana niekompetencją urzędniczki, nie przedłuża 65 dniowego terminu, w jakim urząd ma wydać decyzję o pozwoleniu na budowę. No własnie jestem za tydzień umówiona na rozmowę ze starostą. Zabiorę ze sobą dokumentację i napisze odpowiednie pismo opisujące cały przypadek i postaram się je złozyc za pośrednictwem starosty, czyli zanim je złoże dam mu do przeczytania. Spotkanie odbędzie się jeszcze przed upływem 65 dni od złożenia wniosku. Planuje także do tego dnia nie odbierac z poczty pisma informującego mnie o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia bo obawiam się że jesli je odbiorę to może być za późno by robic jakiekolwiek ruchy bo formalnie sprawa "umrze". Z drugiej strony gdybym odebrała to mam czarno na białym że kierowniczka zarzuca mi nie dostarczenie (nie nieprawidlowość dokumentu tylko brak jego dostarczenia) dokumentu gdzie ja mam potwierdzenie jego złożenia, tylko obawiam się, że wtedy nawet starosta może rozłozyc ręce bo powie, że moje odebranie pisma w świetle prawa kończy bieg sprawy przy tym wniosku i tez zaleci ponowne złożenie wniosku, z tym, że może (podkreslam: może, a może nie) zdycplinuje swoja urzędniczke i faktycznie sprawa będzie szybciej załatwiona. Pani inspektor radzi, żeby złożyła jeszcze raz wniosek a ona obiecuje, że dokumetacja będzie rozpatrzona wczesniej niz w ciągu 65 dni. Ja tego nei chce bo to by oznaczało stratę kolejnych 2 miesięcy a poza tym akceptację takichj mechanizmów, i żadnej gwarancji, że sie to nie powtórzy, że wtedy inne dokumenty okazaly by się nie właściwe w oczach kierowniczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.08.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Koniecznie odbierz to pismo !Toć to istotny dowód w sprawie niekompetencji urzędu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.08.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Odebranie pisma nie kończy sprawy, ale jest jej początkiem - w tej konkretnej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.08.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Powodem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia jest brak dostarczenia odpowiednich dokumentów w wymaganym terminie 7 dni od otrzymania wezwania (wezwano mnie do wykonania inwentaryzacji urządzeń melioracyjnych). Ja taką inwentaryzację dostarczyłam po 4 dniach- mam na to potwierdzenie. Ustnie Pani inspektor powiedziała, że kierowniczka nie przyjęła (nie uznała) tej inwentaryzacji, choc w tej oficjalnej "informacji" nie jest powodem nieprawidłowośc inwentaryzacji tylko, że niby jej w ogóle nie dostarczyłam. Ponadto protokół z inwentaryzacji dostarczyłam do zarządu melioracji i oni uznali ta inwentaryzacji i na jej podstawie zaktualizowali swoja dokumentację i wydali mi nowe uzgodnienie o braku urządzeń melioracyjnych na tym terenie. To nowe uzgodnienie także złozyłam do urzędu - tez mam potwierdzenie. Ta konkretną sprawę reguluje też Prawo Budowlane. Art. 32. 1. Pozwolenie na budowę lub rozbiórkę obiektu budowlanego może być wydane po uprzednim: 2) uzyskaniu przez inwestora, wymaganych przepisami szczególnymi, pozwoleń, uzgodnień lub opinii innych organów; 2. Uzgodnienie, wyrażenie zgody lub opinii, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny nastąpić w terminie 14 dni od dnia przedstawienia proponowanych rozwiązań. Niezajęcie przez organ stanowiska w tym terminie uznaje się jako brak zastrzeżeń do przedstawionych rozwiązań. Ważne są daty i procedura. Jeśli od dostarczenia Twojego rozwiązania (pierwotnego) do daty wydania tego pisma jest więcej niż 14 dni, to dokumenty dostarczone przez Ciebie zostały formalnie zaakceptowane. Nawet jeśli urząd zmieścił się w tych 14 dniach, to powinien dać dodatkowy termin na „poprawę” tych dokumentów – zgodnie z zaleceniami (wymaganiami) urzędu – pomijając już zastosowaną niedopuszczalną procedurę jakiegoś pisma, zamiast decyzji. Kluczowe dla sprawy może być to dlaczego i na jakiej podstawie „zmieniałeś” ten wymagany dokument. Sprawdź dokładnie czy spełniał wymagania zawarte w piśmie o jego uzupełnienie. Ale mimo to, zastosowana procedura nie spełnia wymagań obowiązującego prawa. Tak nawiasem mówiąc, to urząd zastosował swego rodzaju „sztuczkę” – od decyzji można się odwołać, ale w przypadku jakiegoś nieformalnego pisma, teoretycznie nie można się odwołać, bo pismo jest nieskuteczne, co najwyżej można napisać skargę, ale nie jest to tryb administracyjny – najwyraźniej urząd liczy na nieznajomość prawa przez inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 27.08.2011 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Ważne są daty i procedura. Jeśli od dostarczenia Twojego rozwiązania (pierwotnego) do daty wydania tego pisma jest więcej niż 14 dni, to dokumenty dostarczone przez Ciebie zostały formalnie zaakceptowane. Masz na mysli, czy mineło 14 dni od dostarczenia im inwentaryzacji, co do której oni maja zastrzeżenia? Fakt jest taki, że mineło, bo inwentaryzację złozyłam 8.08 a informację, że pani kierowniczka jej nie przyjmuje otrzymałam 25.08, czyli po upływie 14 dni. Ten czas dlatego był taki długi poniewaz kierowniczka była wtedy na urlopie. Czy to że była na urlopie jest dla niej jakims wytłumaczeniem w świetle prawa? Wole wiedziec bo chciałabym byc mozliwie dobrze przygotowana merytorycznie do najbliższych rozmów ze starostą. Nawet jeśli urząd zmieścił się w tych 14 dniach, to powinien dać dodatkowy termin na „poprawę” tych dokumentów – zgodnie z zaleceniami (wymaganiami) urzędu – pomijając już zastosowaną niedopuszczalną procedurę jakiegoś pisma, zamiast decyzji. Kluczowe dla sprawy może być to dlaczego i na jakiej podstawie „zmieniałeś” ten wymagany dokument. O jaki dokument pytasz, o ten jaki był wymieniony w wezwaniu? jesli tak to w wezwaniu było napisane: "Na podstawie art 64 par 2 ustawy z dn 14 czerwca 1960 r, KPA (dz.U.z 2000 r Nr 98, poz 1071 z późn. zmianami) wzywam inwestora do usunięcia, w terminie 7 dni od dnia doręczenia nieniejszego wezwania, następujących braków: 1. zgodnie z uzgodnieniem zarządu melioracji z dnia xxx przedstawić inwentaryzację ciągów drenarskich w obrębie działek xxx, w przypadku kolizji uzyskać pozwolenie wodnoprawne na przebudowe lub likwidację urządzeń melioracyjnych." W pouczeniu mam napisane oprócz informacj co się stanie gdy nie dostarcze wymaganych dokumentów m.in.: "3.Po uzupełnieniu wniosku w terminie, sprawa zostanie kompleksowo rozpatrzenia, zgodnie z art. 35 Prawa budowlanego (dz.u. z 2006 r nr 156 poz 111. 4.następnie Starosta xxx w drodze postanowienia wskaże braki i uchybienia do uzupełnienia w wyznaczonym terminie, bądź w przypadku kompletnego wniosku wyda decyzję o pozwoleniu na budowę". inwentaryzację złozyłam po 4 dniach od otrzymania wezwania. złozyłam ja w formie oświadczenia o nie stwierdzeniu istnienia na mojej działce urządzen melioracyjnych i jako załacznik protokół z tej inwentaryzacji. Taki zestaw wpiełam w każdy egzemplarz projektu. 25.08 jako dodatkowy dokument, bo nie byłam do tego wzywana, złozyłam aktualne uzgodnienie od melioracji, z informacją, że na tym terenie jest brak urządzeń melioracyjnych. treśc pisma "informacyjnego": "W niniejszej sprawie wydane zostało wezwanie z dnia xxxx nakładające na inwestora obowiązek w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania uzupełnienia projektu budowlanego w następującym zakresie: 1. zgodnie z uzgodnieniem zarządu melioracji z dnia xxx przedstawić inwentaryzację ciągów drenarskich w obrębie działek xxx, w przypadku kolizji uzyskać pozwolenie wodnoprawne na przebudowe lub likwidację urządzeń melioracyjnych. W związku z nie uzupełnieniem w wyznaczonym terminie wezwania, wniosek o pozwolenie na budowę zostaje pozostawiony bez rozpoznania." Sprawdź dokładnie czy spełniał wymagania zawarte w piśmie o jego uzupełnienie. Ale mimo to, zastosowana procedura nie spełnia wymagań obowiązującego prawa. Tak nawiasem mówiąc, to urząd zastosował swego rodzaju „sztuczkę” – od decyzji można się odwołać, ale w przypadku jakiegoś nieformalnego pisma, teoretycznie nie można się odwołać, bo pismo jest nieskuteczne, co najwyżej można napisać skargę, ale nie jest to tryb administracyjny – najwyraźniej urząd liczy na nieznajomość prawa przez inwestora. No własnie, czy taka sztuczka jest dopuszczalna? czy urząd może pisac pisma, które ni są żadną decyzją, postanowieniem, wezwaniem, tylko pismem bez tytułu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.08.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Biorąc to pod uwagę w piśmie (skardze) dodatkowo powołaj się na;- spełnienia przez Ciebie, w terminie, wymogów zawartych w wezwaniu,- braku postanowienia starosty wskazującego na braki i uchybienia, oraz ewentualnego określenia terminu ich uzupełnienia.Jako podstawę wskaż (powołaj się) wezwanie do uzupełnienia braków. Ponieważ brak jest stosownego postanowienia starosty, wynika z tego, że wniosek jest kompletny, a wobec tego powinna być wydana decyzja pozwolenia na budowę. Tak na marginesie to pismo jest na tyle kuriozalne, że powinno zostać oprawione w ramkę i dostarczone staroście, aby pokazać mu niekompetencje jego urzędników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.legat 27.08.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Witam, Kilka uwag co do tego jak załatwić sprawę od strony formalnej: Zgodnie z kpa podanie pozostawia się bez rozpoznania w sytuacji gdy wniosek nie jest kompletny. Rzeczywiście- pozostawienie podania bez rozpoznania nie jest ani decyzją ani postanowieniem, jest po prostu pismem informującym o tym, że z uwagi na braki formalne wniosku postępowanie nie będzie prowadzone. Nie oznacza to jednak, że nie można w takiej sytuacji się bronić. Jeżeli wnioskodawca uważa, że jego wniosek odpowiada ustawowym wymogom- może złożyć do Wojewody pismo przez kodeks postępowania administracyjnego określane jako zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie (bo organ pozostawiając podanie bez rozpoznania informuje nas, że sprawą w ogóle nie zamierza się zająć). Wielokrotnie testowałam ten sposób- działa. A tak praktycznie: ww. procedurę najlepiej zastosować, jeżeli nie uda się załatwić sprawy "polubownie" w starostwie- jeśli uda się dojść do porozumienia w I instancji będzie po prostu szybciej. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Kilka uwag co do tego jak załatwić sprawę od strony formalnej: Zgodnie z kpa podanie pozostawia się bez rozpoznania w sytuacji gdy wniosek nie jest kompletny. Mam odmienne zdanie. W tym przypadku „naruszenia dotyczą Art.35.1 Prawa Budowlanego – a więc niedopuszczalny jest tryb zgodny z Art.64 kpa – moim zdaniem oczywiście, a bazuję choćby na tym: II OSK 917/10 - Wyrok NSA z 2010-10-28 W przypadku, gdy wniosek o wydanie decyzji o pozwoleniu na budowę jest niekompletny, to w zależności od charakteru braków organ administracji architektoniczno-budowlanej stosuje art. 64 § 2 kpa lub art. 35 ust. 3 ustawy z 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. z 2006 r. Nr 156, poz. 1118 ze zm.). Jeżeli wniosek jest niekompletny pod względem formalno-prawnym, organ powinien wezwać do jego uzupełnienia w trybie art. 64 § 2 kpa, natomiast w sytuacji braków materialno-prawnych wniosku powinien być zastosowany art. 35 ust. 3 Prawa budowlanego, przewidujący nałożenie postanowieniem obowiązku usunięcia wskazanych nieprawidłowości w określonym terminie (por. wyrok WSA w Warszawie z 6 lipca 2006 r., VII SA/Wa 616/06, LEX nr 258274). W orzecznictwie sądów administracyjnych nie budzi wątpliwości pogląd, że tryb ustalony w art. 64 § 2 k.p.a. nie ma zastosowania w razie stwierdzenia przez właściwy organ naruszeń we wniosku o wydanie pozwolenia na budowę w zakresie określonym w art. 35 ust. 1 Prawa budowlanego. W takim bowiem przypadku organ, na podstawie art. 35 ust. 3 Prawa budowlanego, nakłada w drodze postanowienia na wnioskodawcę obowiązek usunięcia w określonym terminie stwierdzonych we wniosku nieprawidłowości. Pogrubienie moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 28.08.2011 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) Czy brak dostarczenia inwentaryzacji urządzeń melioracyjnych co było zalecone w uzgodnieniu zarządu melioracji jest brakiem formalo-prawnym czy materialno-prawnym? Pomijam, że wogóle wymaganie ode mnie wykonania takiej inwentaryzacji było nadinterpretacją pani urzędniczki i przejawem jej doszukiwania się powodów by wniosek "uwalić" bo podkreslam, że w uzgodnieiu było napisane "zaleca się wykonaie inwentaryzację" i to na etapie zgospodarowywania działki, czyli wykonywania wykopów a nie na etapie projektowania zagospodarowywania. Jesli dobrze rozumuje, to gdyby zarząd melioracji oczekiwał do wykonania takiej inwentaryzacji przed uzyskaniem pozwolenia to by inaczej okreslil to w uzgodnieniu i użył by zwrotu "nakazuje" lub "zobowiązuje" lub cos w tym stylu. W art 35 ust 6 jest napisane, że jak nie wydadzą decyzji w ciągu 65 dni to za każdy dzień zwloki płaca 500 zł kary. Nie wiem komu płaca ta karę. Wiem , że nie mi ale może wojewodzie? Bo tym tez bym ich chciała postraszyć, że jak nie wydadzą decyzji w ciągu 65 dni to zakażdy dzień będzie kara. Spotkanie ze starostą mam w 63 dni od złozenia wniosku. czy może byc taka sytuacja, że 1-2 dni przed upływem ustawowego czasu na wydanei dezycji wydadzą wezwanie lub postanowienie na uzupełnienei jakiegoś dokumentu i dadza mi 1-2 dni na jego uzupełnienie? Wg mnie to byłoby absurdalne ale może mają taką możliwość? A czy znacie może przepis, podstawe prawną która wskazuje i opisuje mozliwość złozenia skargi na taki proceder urzędniczy, gdy urzędnik przyczynę pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia podaje brak wniesienia wymaganaego dokumentu a jednak dokument był dostarczony? I czy w takiej sytaucji ktos może przywrócić bieg sprawy bez konieczności składania wniosku jeszcze raz? Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez marika77 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.legat 28.08.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Mam odmienne zdanie. Pogrubienie moje. Muszę kolegę zmartwić, bo mamy bardzo podobne zdanie. Nie napisałam że interpretacja organu jest prawidłowa, a tylko tyle że z opisu wynika, że ten organ uznał, że należy zastosować art 64 par. 2 kpa. W rezultacie, nie mamy decyzji, nie mamy postanowienia, tylko pismo. A właściwym trybem "zaskarżenia" tego pisma jest tzw. zażalenie na bezczynność. I w tym zażaleniu można dopiero wykazywać że wniosek pod względem formalnym był ok i sprawę należało załatwić merytorycznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.legat 28.08.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 1) Moim zdaniem materialno- prawny, ale jeżeli inwentaryzacja została wykonana i jest potwierdzenie jej złożenia w urzędzie to jest to sprawa drugorzędna. W takim razie mamy do czynienia ze zwykłym nieporozumieniem i nie ma przeszkód żeby organ prowadził postępowanie dalej (termin 65 dni nie zacznie biec od nowa);2) Jeżeli Starosta nie będzie chciał prowadzić sprawy albo zacznie- właściwą drogę jest zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie (nie odwołanie czy zażalenie, bo nie mamy na co go składać);3) Jeżeli jesteśmy tak blisko upływu 65 dni, proszę się przygotować na to, że organ będzie za wszelką cenę szukał braków w projekcie (za przekroczenie ww. terminu bez własnej winy Starosta nie zapłaci); art 35 ust. 3 Prawa budowlanego nie rozstrzyga jaki powinno się ustalić termin na usunięcie ewentualnych nieprawidłowości- w orzecznictwie podkreśla się, że powinien być to termin wystarczający do uzupełnienia braków- 1-2 dni to w każdym razie stanowczo za mało:) 4) Kara za przekroczenie terminu stanowi dochód budżetu. Wojewoda z urzędu pilnuje czy terminy są dotrzymywane. Nie wyklucza to możliwości zawiadomienia wojewody o przewlekłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 28.08.2011 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) 1) Moim zdaniem materialno- prawny, ale jeżeli inwentaryzacja została wykonana i jest potwierdzenie jej złożenia w urzędzie to jest to sprawa drugorzędna. W takim razie mamy do czynienia ze zwykłym nieporozumieniem i nie ma przeszkód żeby organ prowadził postępowanie dalej (termin 65 dni nie zacznie biec od nowa); Czyli w takiej sytuacji nie obawiac się, że sprawa "umarła" mimo wystosowania takiej "informacji" do mnie? Urzędniczka ma jeszcze mozliwośc odkręcenia tej sprawy pod względem formalnym? Pytam dlatego, bo jeśli urzędniczka nie ma już mozliwości przywrócenia biegu sprawy to będzie za wszelką cene się bronić i szukac dziury w całym i nakłaniac mnie na złożenie ponowne wniosku. 2) Jeżeli Starosta nie będzie chciał prowadzić sprawy albo zacznie- właściwą drogę jest zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie (nie odwołanie czy zażalenie, bo nie mamy na co go składać); czyli pismo jaki mam miec tytuł? "Zażalenie na niezałatwienie sprawy", czy "skarga"? Zaznaczam, że skłądając pismo do starosty teoretycznie 65 dni jeszcze nie minie. 3) Jeżeli jesteśmy tak blisko upływu 65 dni, proszę się przygotować na to, że organ będzie za wszelką cenę szukał braków w projekcie (za przekroczenie ww. terminu bez własnej winy Starosta nie zapłaci); art 35 ust. 3 Prawa budowlanego nie rozstrzyga jaki powinno się ustalić termin na usunięcie ewentualnych nieprawidłowości- w orzecznictwie podkreśla się, że powinien być to termin wystarczający do uzupełnienia braków- 1-2 dni to w każdym razie stanowczo za mało:) To rozmumiem, że nie moga dac mi terminu 2 dni na uzupełnienie dokumetacji. zapewne nie mogą też dac terminu, którego koniec przypadałby poza 65 dni od złozenia wniosku, czyli nie może byc sytuacji, że teoretycznie po 63 dniach dniach od złożenia wniosku dostałabym wezwanie lub postanowienie by w ciągu 7 dni uzupełnienić dokumenty bo wtedy tak czy siak decyzja o PnB lub odmowie PnB byłaby najwczesniej w 70 dni od żlożenia wniosku czyli za te 5 dni musieliby zapłacic kare. EDIT: Mam jeszcze pytanie, czy kierowniczka architektury miała 14 dni od momentu zlożenia inwentaryzacji na sprawdzenie czy dokumenty sa prawidlowe czy nie i w ciągu tych 14 dni powinna wydac decyzję, postanowienie lub wezwanie na uzupelnienie dokumentacji? Jeśli w ciągu tych 14 dni nie otrzymałam żadnego pisma od nich to znaczy, że inwentaryzację przyjmuje się za poprawną i nie mozna miec juz do niej zastrzeżeń? Jesli tak jest to byłabym wdzięczna za podanie podstawy prawnej Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez marika77 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 A właściwym trybem "zaskarżenia" tego pisma jest tzw. zażalenie na bezczynność. I w tym zażaleniu można dopiero wykazywać że wniosek pod względem formalnym był ok i sprawę należało załatwić merytorycznie. Dodałbym do tego, fakt nieprzestrzegania przez urząd zasad określonych w jego (urzędu) piśmie o uzupełnienie wniosku (post # 8 ). 1) Moim zdaniem materialno- prawny,..... Tak też zakwalifikował to urząd – pismo o uzupełnienie wniosku, wyraźnie powołujące się na Art.35 Prawa Budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 29.08.2011 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Na początku chciałam Wam podziękować za pomocne rady i merytoryczne wypowiedzi.Przyszło do mnei pismo ze starostwa. Dziś go niestety nie odebrałam ale jutro to zrobie. Tak sobie mysle, że jutro tez postaram sie podjechać do starostwa i porozmawiac z Panią kierowniczką, bo jak widze ona traktuje sprawę za zamkniętą i wogóle nie widzi swoich uchybień. Nie ukrywam że liczyłam na telefon ze starostwa bo tak się umówiłam podczas spotkania z Panią inspektor, że wobec faktu, że zarząd melioracji nie miał żadnych zastrzeżeń do złożonej inwentaryzacji i na jej podstawie uaktualnił swoją dokumentacje i wydał mi nowe uzgodnienie, które zlozyłam do dokumentacji, kierowniczka zrewiduje swoje poglądy i skontaktuje się ze mną i mialan nadzieje że sama z siebie anuluje to pismo. Skoro jednak do tej pory nie skontaktoano się ze mną to utwierdza mnie to w tym co pisałam-kierowniczka jest przekonana o słuszności swojego stanowiska.Zakwestionuje to co jest w tym pismie, czyli informację, że nie złozyłam w ciągu 7 dni żądanej inwentaryzacji. Zapewne Pani kierowniczka nie będzie mi wmawiać, że inwentaryzacji nie dostarczyłam, bo to jest niepodważalne tylko to, że miała na mysli że wg niej inwentaryzacjia była wykonana nieprawidłowo i ona jej nie uznaje. Ja będe się trzymać ścisle tego co jest napisane w tej informacji, żę powodem pozostawienia wniosku bez rozpoznania jest "nie uzupełnienie w wyznaczonym terminie wniosku o PnB" i nie ma tam nic o zastrzeżeniach co do prawidłowości wykonania inwentaryzacji, a dlatego bo, jak się domyślam, nie w gestii Pani kierowniczki architektury jest ocena prawidłowości lub nieprawidłowości wykonanaej inwentaryzacji tylko zarządu melioracji, a ci jak pisałam nie mieli do tego żadnych zastrzeżeń.Upewnijcie mnie, czy po złożeniu tej wymaganej inwentaryzacji, czyli po uzupełnieniu dokumentacji, urząd ma 14 dni by ja ewentualnie zakwestionować, a jesli tego nie zrobi to znaczy, że nie miał do wniesionego dokumentu zastrzeżeń? Jesli tak jest to chętnie podczas tej rozmowy przytoczę kierowniczce ten przepis (bardzo mile widziana podstawa prawna-o ile takowa istnieje).Myslę, żeby po tej rozmowie, która zapewne merytorycznie niewiele wniesie do sprawy złozyc krótkie pismo w odpowiedzi na ich pismo o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia, informujące, że argumentacja podana w ich piśmie jest oczywistym nieporozumieniem gdyż w dniu 8.08 (4 dni od wezwania) złozono żądane uzupełnie dokumentacji o wykonanej inwentaryzacji (jako załcznik kopia złozonego uzupełnienia) i w związku z tym ich pismo jest bezskuteczne. Czy takie krótkie pismo, jeszcze przed złożenie u starosty zażalenia na bezczynnośc, to dobry pomysł? Mysle, że zaszkodzic nie może a ewntulanie pomóc, bo np. juz jutro takim pismem poinformowałabym urząd o swoim stanowisku wobec ich pisma i tym samym dala czas urzędniczce na sprostowanie swoich błedów przed spotkanie u starosty. Jeśli isteniej jakas podstawa prawna wskazująca, że pismo urzedu zawierające oczywisty bład jest bezkuteczne to bym byla ogromnie wdzięczna za przytoczenie. Dodało by to powagi tej treści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 30.08.2011 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Pismo odebrałam. jest to dokładnie to, które mi pokazano kilka dni temu i treśc którego w tym wątku podałam. Byłam także na rozmowie z Pani kierowniczką. Niestety nic do Pani nie dociera i uparcie twierdzi, że jest wszytsko ok i sprawa była (podkreslam była bo wg niej jej bieg juz się zakończył) załatwiona poprawnie i bez zbędnej zwloki. Pani mówi, że nie wypełniłam wezwania bo w terminie nie dostarczyłam inwentaryzacji a tą która dostarczyłam jets niewazna poniewaz nie ma tam podpisu geodety. Nie interesuje ją, że nikt inny nie ma do tej inwentaryzacji zastrzeżeń, że zarząd melioracji na jej podstawie zaktualizował dokumentację. Ona uznaje, że zrobiła wszytsko ok.Złożyłam pismo, że traktuje to ich pismo jako nieskuteczne i oczekuje kompleksowego załatwienia sprawy zgodnie z art 35 prawa nudowlanego i dołaczyłam potwierdzenie złozenia uzupełnienia.No cóż. Zobaczymy co powie starosta. narazie ja wiem że jest wszytsko ok i daje mi to jakąś satysfakcję, ale niestety dopóki ta kierowniczka nie powie, że dla niej jest tez ok sprawa stoi.Orientujecie się może ile trwa załatwienie sprawy gdy zloże do wojewody zażalenie na bezczynnośc urzędu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts