Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

powiedzcie mi kiedy najlepiej montować parapety wewnetrzne a zarazem zewnetrzne?Po niedzieli mam montaz okien i kurcze zaspalem z paraperami:(Czy moge montowac parapety wewnetrzne z konglomeratu w pozniejszym terminie np przy okazji tynków?Zewnetrzne chyba moge przy okazji elewacji na wiosne?jak myslicie?

Wewnętrzne montuję na etapie malowania.

Czyli już po wykonaniu tynków? Jeżeli parapety nie są drewniane to nie jest to ekonomicznie dobre rozwiązanie. Zapłacisz za wykonanie tynków, później za ich wykucie w miejscu parapetów a na koniec za naprawę wykutych tynków. Ale każdemu wg jego woli ;)

Czyli już po wykonaniu tynków? Jeżeli parapety nie są drewniane to nie jest to ekonomicznie dobre rozwiązanie. Zapłacisz za wykonanie tynków, później za ich wykucie w miejscu parapetów a na koniec za naprawę wykutych tynków. Ale każdemu wg jego woli ;)

Z drugiej strony jeśli osadzisz parapety przed tynkami to jest spora szansa, że je w czasie tynkowania uszkodzą.

też montowałem po tynkach, przed szpachlowaniem i malowaniem ścian, nic nie zapłaciłem bo wszystko zrobiłem sam ;)

za to przy moich specach od tynków gdybym wstawił je przed tynkami to mmiałbym na każdym oknie z każdej strony inaczej wystające ze ściany :)

Czyli teraz wystają równo ze ściany ale mają różne głębokości? A okna to były osadzane wg jakiegoś zamysłu czy jak leciało? Ściany były pionowe czy mniej więcej pionowe?

Parapety zewnętzne przy wykonywaniu elewacji.

Wewnętrzne to już zależy od tynku jaki będziesz stosował. Jeśli tynk gipsowy, to można przed jak i po tynkowaniu, natomiast jeśli będziesz miał tynk tradycyjny, to zalecam przed tynkowaniem, z tego względu, że nie bedzię widać później łączenia tynku starego z nowym który będzie uzupełniał dziury po obsadzeniu parapetów. A miejsce łączenia przy tradycyjnym tynku zawsze jest widoczne. Chyba, że będziesz tynk tradycyjny szpachlował to co innego i tutaj zasada jest taka sama jak przy tynkach gipsowych.

Dzieki za informacje, juz sie bałem ze troszke przespalismy.Facet od okien chcial nasnamowic juz na parapety ale jakos nie bylismy przekonani i po prostu zapomnielismy a tu telefon ze za 2 dni przyjezdzaja z oknami i lekka panika co z paprapetami:)Czyli najlepszym rozwiazaniem bedzie montaz przed tynkami gdyz dajemy cementowo-wapienne jakos do gipsowych nie jestem przekonany.

Czyli teraz wystają równo ze ściany ale mają różne głębokości? A okna to były osadzane wg jakiegoś zamysłu czy jak leciało? Ściany były pionowe czy mniej więcej pionowe?

:)

teraz? teraz wystają równo ze ściany i mają równe głębokości, okna były licowane ze ścianami od zewnątrz a ściany były pionowe ;)

Wkuwanie jest konieczne? Takie wkuwane po bokach niekoniecznie mi się podobają. Nie chciałam, żeby uszkodziły się podczas tynkowania, robienia podłogówki lub wylewek. Ostatecznie zresztą pewnie będą drewniane.

Edytowane przez Matilde1