zbyszek1982 27.08.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 powiedzcie mi kiedy najlepiej montować parapety wewnetrzne a zarazem zewnetrzne?Po niedzieli mam montaz okien i kurcze zaspalem z paraperami:(Czy moge montowac parapety wewnetrzne z konglomeratu w pozniejszym terminie np przy okazji tynków?Zewnetrzne chyba moge przy okazji elewacji na wiosne?jak myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 27.08.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Parapety zewnętrzne najlepiej montować przy ocieplaniu muru lub w przypadku ścian jednowarstwowych i 3-warstwowych w każdej dogodnej chwili, przed położeniem tynku zewnętrznego. Parapety wewnętrzne można montować w każdym momencie przed wykonaniem tynków wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 27.08.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Wewnętrzne montuję na etapie malowania. Zewnętrzne jakoś razem z elewacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.08.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Wewnętrzne montuję na etapie malowania. Czyli już po wykonaniu tynków? Jeżeli parapety nie są drewniane to nie jest to ekonomicznie dobre rozwiązanie. Zapłacisz za wykonanie tynków, później za ich wykucie w miejscu parapetów a na koniec za naprawę wykutych tynków. Ale każdemu wg jego woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 27.08.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Czyli już po wykonaniu tynków? Jeżeli parapety nie są drewniane to nie jest to ekonomicznie dobre rozwiązanie. Zapłacisz za wykonanie tynków, później za ich wykucie w miejscu parapetów a na koniec za naprawę wykutych tynków. Ale każdemu wg jego woli Z drugiej strony jeśli osadzisz parapety przed tynkami to jest spora szansa, że je w czasie tynkowania uszkodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 27.08.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 też montowałem po tynkach, przed szpachlowaniem i malowaniem ścian, nic nie zapłaciłem bo wszystko zrobiłem sam za to przy moich specach od tynków gdybym wstawił je przed tynkami to mmiałbym na każdym oknie z każdej strony inaczej wystające ze ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.08.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Z drugiej strony jeśli osadzisz parapety przed tynkami to jest spora szansa, że je w czasie tynkowania uszkodzą. Tak samo jak okna, kable elektryczne czy inne już zainstalowane elementy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.08.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 też montowałem po tynkach, przed szpachlowaniem i malowaniem ścian, nic nie zapłaciłem bo wszystko zrobiłem sam za to przy moich specach od tynków gdybym wstawił je przed tynkami to mmiałbym na każdym oknie z każdej strony inaczej wystające ze ściany Czyli teraz wystają równo ze ściany ale mają różne głębokości? A okna to były osadzane wg jakiegoś zamysłu czy jak leciało? Ściany były pionowe czy mniej więcej pionowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 28.08.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Parapety zewnętzne przy wykonywaniu elewacji.Wewnętrzne to już zależy od tynku jaki będziesz stosował. Jeśli tynk gipsowy, to można przed jak i po tynkowaniu, natomiast jeśli będziesz miał tynk tradycyjny, to zalecam przed tynkowaniem, z tego względu, że nie bedzię widać później łączenia tynku starego z nowym który będzie uzupełniał dziury po obsadzeniu parapetów. A miejsce łączenia przy tradycyjnym tynku zawsze jest widoczne. Chyba, że będziesz tynk tradycyjny szpachlował to co innego i tutaj zasada jest taka sama jak przy tynkach gipsowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 28.08.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 I nie przesadzałbym z tym, ze tynkarze od razu wszystko uszkodzą itd. Tak jak niektórzy klienci montują okna po tynkach, "bo tynkarzu ubrudzą okna". Jak się bierze ekipę przed sprawdzeniem poprzednich realizacji to tak jest, zwłaszcza jesli pracują tam chłopaki spod sklepu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 28.08.2011 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Dzieki za informacje, juz sie bałem ze troszke przespalismy.Facet od okien chcial nasnamowic juz na parapety ale jakos nie bylismy przekonani i po prostu zapomnielismy a tu telefon ze za 2 dni przyjezdzaja z oknami i lekka panika co z paprapetami:)Czyli najlepszym rozwiazaniem bedzie montaz przed tynkami gdyz dajemy cementowo-wapienne jakos do gipsowych nie jestem przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.08.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Czyli teraz wystają równo ze ściany ale mają różne głębokości? A okna to były osadzane wg jakiegoś zamysłu czy jak leciało? Ściany były pionowe czy mniej więcej pionowe? teraz? teraz wystają równo ze ściany i mają równe głębokości, okna były licowane ze ścianami od zewnątrz a ściany były pionowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 29.08.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) Czyli już po wykonaniu tynków? Jeżeli parapety nie są drewniane to nie jest to ekonomicznie dobre rozwiązanie. Zapłacisz za wykonanie tynków, później za ich wykucie w miejscu parapetów a na koniec za naprawę wykutych tynków. Ale każdemu wg jego woli Wkuwanie jest konieczne? Takie wkuwane po bokach niekoniecznie mi się podobają. Nie chciałam, żeby uszkodziły się podczas tynkowania, robienia podłogówki lub wylewek. Ostatecznie zresztą pewnie będą drewniane. Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez Matilde1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts