jarett 28.08.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Otóż...miesiąc temu ekipa wykonała mi tynki cementowo-wapienne (maszynowe, Nida, była obrzutka i grunt bo ściany z solbetu). Niedługo po zakończeniu prac pojawiły się pierwsze rysy (właściwie tylko w miejscach gdzie podłożem nie jest ściana a styropian) troszkę je wtedy zignorowałem bo były nieliczne. Z czasem rys przybyło, dzisiaj z nosem przy ścianie obejrzałem wszystkie pomieszczenia i jest kilkanaście takich miejsc gdzie rysy te tworzą pajęczynę, ułożyły się równomiernie w kawdraty/romby. Gdy zmoczy się ścianę to widać ich jeszcze więcej chociaż pęknięcia w tych miejscach są (na razie?) niewidoczne. Niektóre rysy mają grubość włosa, niektóre są na pewno szersze niż 1mm. Chciałem już brać się za gruntowanie ścian, ale będę jednak reklamował te tynki. W tym celu potrzeba mi jak najwięcej informacji coby mi wykonawca nie naściemniał. Co może być przyczyną takiego zjawiska? Jak to powinno zostać naprawione? Czy mimo naprawy to nie wróci? Co mogę z tym zrobić jeśli wykonawca odmówi naprawy (tzn jak to zminimalizować we własnym zakresie?). Słowem - wszystko co warto wiedzieć na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 28.08.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Sam sobie odpowiedziałeś rysy włosowate - farba zakryje.Chyba, że odchodzi od styropianu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 28.08.2011 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) Niektóre są włosowe i widać je tylko z kilkunastu cm ale niektóre są dość pokaźne. Tak czy siak moim zdaniem zdrowy tynk nie powinien tak wyglądać. Szczególnie taki za który zapłaciłem 35 zł/m2 (na gotowo pod malowanie, z materiałem, wszystkimi listwami itp). Zresztą nie mam żadnej pewności czy nie będą się powiększać. Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez jarett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 28.08.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Masz ściany ze styropianu?Jeżeli styropian był wykorzystany do uzupełnienia dziur po instalacjach (piony CO, CWU, elektryka) należało by przed tynkowaniem zatopić siatkę na kleju do styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 28.08.2011 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 na styropianie była siatka i klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 28.08.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Bez oględzin ciężko będzie stwierdzić co powoduje te pęknięcia.A styropian był jakoś zamocowany (przyklejony, zapianowany)? Może jest luźny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 28.08.2011 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 był mocowany na klejale zapomnijmy o styropianie - on występuje tylko w 2-3 miejscachbardziej martwią mnie pajączki w miejscach gdzie styropianu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 28.08.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Rysy skurczowe występują gdy tynki za szybko wysychają lub gdy są za mocne. O tynki tak samo jak o wylewki trzeba dbać po ich wykonaniu i nie doprowadzać do ich szybkiego wysychania. Przy tynkach cementowo wapiennych podstawą jest dobra i mocna obrzutka cementowa. W miejsca w których jest styropian powinna być zamocowana siatka metalowa wtedy nic by cie w tych miejscach nie pękało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 28.08.2011 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Rysy skurczowe występują gdy tynki za szybko wysychają lub gdy są za mocne. O tynki tak samo jak o wylewki trzeba dbać po ich wykonaniu i nie doprowadzać do ich szybkiego wysychania. Przy tynkach cementowo wapiennych podstawą jest dobra i mocna obrzutka cementowa. W miejsca w których jest styropian powinna być zamocowana siatka metalowa wtedy nic by cie w tych miejscach nie pękało. Ok, to jest jakiś konkret. Możliwe, że zbyt szybko wyschły, już zresztą ktoś mi tak sugerował. Chociaż obrzutki (na moje oko) nie żałowali. Swoją drogą, jak to można było opóźnić - polewać je tak jak wylewki? Pytanie - co teraz z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 28.08.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 A była jakaś przerwa technologiczna od obrzutki do tynku? Może obrzutka za szybko wyschła i jest za słaba. Na BK jest z tym najwięcej problemu. Przyczyn może być sporo. Zaproś może kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 28.08.2011 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Tak tak, zaporszę kierownika. Zaproszę też doradcę z Nidy, myślę, że on najlepiej to oceni. Tak czy siak zbieram informacji ile mogę. Jeśli chodzi o obrzutkę to tynk był kładziony może ze 2-3 dni po obrzuceniu. Dłuższej przerwy nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 28.08.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Ja swoje tynki jak robiłem w późną jesienią to mimo że nie było już upałów przez kilka dni zraszałem je wodą tak żeby wszystko powoli wiązało i nie było takich rys. Rysy u ciebie również mogły powstać przez to że za szybko je zaczynali zacierać. Ale ja obstaje przy tym że tynki za szybko wysychały i teraz masz tego efekty. Dlatego najlepszym okresem na tynki to wiosna i jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 28.08.2011 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 ok, niech i tak będzie. Czyli ciężko powiedzieć czy to wina wykonawcy... No i co teraz?Skuwać i poprawiać? Jakieś specjalne grunty/masy? farba pokryje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 28.08.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 to czy to farba pokryje już musisz samemu sprawdzić. zagruntuj kawałek ściany farbą gruntującą i zobaczysz czy rysy poznikały czy są widoczne. Jak będą widoczne można spróbować zrobić bruzdy w rysach i na mokro zatrzeć pacą filcową te dziury tym samym tynkiem którym były robione ściany. Jeżeli efekty nie będzie cię satysfakcjonowały pozostaje ci zrobienie gładzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 28.08.2011 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Jakiś konkretny grunt możecie polecić? Jest ich jak psów a rozrzut cenowy dość duży. Nie wiem czy opłaca się pchać w jakieś szczególnie drogie. Chociaż są też głosy, żeby tynku c-w w ogóle nie gruntować żadną chemią tylko rozcieńczoną farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts