Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zawiesi? 140l zasobnik na 12 cm ?cianie z BK?

Recommended Posts

Witam!

Może ktoś posłuży mi pomocą. Jak mogę zawiesić 140l zasobnik CWU (pewnie będzie z wodą ważył kolo 200kg) na ścianie o grubości 12 cm zbudowanej z bloczków betonu komórkowego. Ten zasobnik ma wisieć nad kotłem, więc wolałbym, żeby nic się nie stało :p

Jeśli macie jakieś pomysły to dajcie znać.

Dziękuję za pomoc.

Nie za bardzo, bo nie na miejsca. Moze jak przewiercę ścianę na wylot i po drugiej stronie dam belkę między śrubami...?

W sumie jakieś podpory mogę spróbować wymyśleć, ale nie wiem, czy łatwo się to da zrobić. Pod spodem musi być dostęp do kotła....więc za dużej plątaniny też nie może być.

Nie wiecie gdzie mogę znaleźć jakieś normy dla BK i jak je czytać...?

Pozdrawiam

powinno byc o.k. z tymi blachami.

ale moze znajdzie sie tu ktoś, kto już to przetestował

ja widziałem cieżkie rzeczy wieszane na kotwach molly na płytach g-k i wisiały! rozzstaw uchwyty na maxa!

Co to są kotwy molly?

Przecież zawsze można to jakoś w łazience zasłonić...nie to, żebym lubił stal...:p

Może macie jeszcze jakieś pomysły?

Acha...jeszcze mo mały pomysł...obok jest ściana z BK 24 cm (zewnętrzna), ale tam kotwy odpadają, bo dom mam z zawnątrz wykończony...

Dziękuję i czekam na więcej

Witam,

Można chyba rozważyć możliwość podwieszenia do stropu, lub do wieńca, ale to wymaga znajomości szczegółów konstrukcyjnych. Podwieszenie do ściany jest możliwe pod warunkiem, że dyble min. 10 cm będą pracować wyłącznie na ścinanie.

pzdr.tam

nie na wyrywanie (rozciąganie)

oj chyba bez srelaża sie nie obejdzie. moze rozważ zakup kotła dwufunkcyjnego skoro odbiory wody masz tuż za ścianą i wogole zrezygnuj z zasobnika...

zgrabny i niedrogi stelaz można zrobić z drwbiny aluminiowej (150 kg na stopień) pociętej i lekko przykręconej do sciany. widziałem takie cóś. smiesznie wyglądało ale "polak potrafi"

Nie wiem czy te płyty z tyłu lub belka coś pomogą.

Oprócz ścinania tu będzie jeszcze dość duży moment wyrywający całość.

BK bardzo nie lubi obciążenia ciągłego - a tu mamy 200 kg x moment na ok. 60 cm (bo pewnie tyle ma zasobnik). To duża siła, trzeba by policzyć czy nie "przewali" ściany.

Ja bym przykręcił dwa kształtowniki (stalowe-) przykręcone do sufitu i podłogi oraz w kilku pktach do ściany i do tego dopiero kręcił zasobnik.

Kształtowniki można by schować w bruzdach.

Pozdrawiam

Wieszaj spokojnie na ścianie 24cm. Zastosuj specjalne kołki do BK. Ewentualnie, jesli zasobnik ma tylko dwa miejsca na zamocowanie śrub - zastosuj metalowa sztabę (z płaskownika 8*50mm) przykręconą na np. 6 śrub do ściany i do tego przywieś zasobnik.