Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba w aranżacji łazienki

SKY20

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zatem Aantenko uaktualniam wymiary pomieszczenia (180cm x 305cm). Resztę naniosłem na rysunek Szocik.

Okno znajduje się na wysokości około 170 cm.

Ta niebieska długa kreska przy ścianie to rura, która idzie do WC. W związku z czym trzeba ją ukryć :) A ponadto przez nią pralka nie może stać na ziemi. Musi być kilkanaście cm wyżej nad nią.

wymiary.jpg

Sky20, czy w Twojej łazience coś się zmieniło? Powiększyłaś ją o 10cm? Na początku wątku podajesz inne wymiary...

Ponadto

- jaką długośc ma rura? ile idzie od podłogi? i ile odstaje od ściany?

- jakie są odległości od ścian do okna?

Jesli chcesz użytecznych rad, to niestety musisz skupic się i naprawdę wszystkie wymiary uwzględnić.

PZDR

Edytowane przez Aantenka

Już uwzględniam AAntenka.

Pierwsze dane były z projektu, drugie natomiast po moich pomiarach. Rura idzie przy podłodze (nie jest schowana w ścianie) obecnie na odległość 1,2m od komina (może być skrócona, wydłużona wszystko zależy od projektu, ma trzymać tylko spadek).

Okno jest centralnie po środku ściany jeżeli chodzi o szerokość (wymiary? dziś mogę to zmierzyć tylko patrząc na Porotherm z 1 strony wątku). A parapet będzie, bo jeszcze nie ma :) na wysokości ~1,7 m od podłogi.

Edytowane przez SKY20

No to super! 10 cm piechota nie chodzi :)

Natomiast co do okna, jeśli okno 60cm jest na środku ściany 180 cm, to po obydwu stronach zostaje nam po ok. 60cm.

Kabinę prysznicową trudno tam upchnąć, chyba ze jakoś okno możesz zmniejszyć.

Znalazłam taką inspirację:

http://static.e-instalacje.pl/gallery/830/0_bf85824be4c6f601060c93dd8b9538e6.jpg

Oczywiście można i tak ;)

http://lazienkowy.pl/forum/files/thumbs/t_okno_w_azience_aranacja_za_prysznicem_171.jpg

I mam tez poza tym wrażenie że komin jest mniejszy niż na planie pierwotnym, czyli też bdb. ale skoro ta rura to WC, to mimo moich śmiałych planów z ustawieniem się nie poszaleje...

Natomiast ze względu na rurę to WC nie powinno być za daleko. Zgodnie ze sztuką hydrauliczną nie powinno się odsuwać WC o więcej niż 2 metry od wyjścia...

Spróbuje coś jeszcze wymiarowo zaproponować, ale zostanie pewnie ustawienie z wanną jak na wizualizacji julianny16.

Sky20

Oto co mi przyszło jeszcze do głowy w związku z Twoją łazienką. Mam nadzieję, że dobrze odczytałam wymiary.

komentarze co do ustawienia pod rzutem

http://images50.fotosik.pl/1328/827f3874fc50058b.jpg

1. W tej aranżacji pralka ustawiona jest po lewej stronie od wejścia w wysokiej zabudowie. Jest to pralka wąska, 33cm, otwierana do przodu. Nad pralką masz miejsca nap ojemnik na brudy oraz środki do prania. Od strony WC wstawiłam jeszcze wąską szafkę 25x40 cm otwieraną w stronę WC - moim zdaniem idealną na środki czystości oraz papier toaletowy :) - dla wygody można zrobić nawet jakieś wyjeżdżane cargo, ważne żeby zostawić wtedy odpowiednią ilość miejsca do obudowy WC.

W tym ustawieniu masz bardzo dobry dostep do pralki i sporo miejsca do przechowywania. Ponadto nie musisz kombinować jak umieścić pralkę nad rurą odpływową i nie musisz tego odpływu przesuwać w stronę wanny, żeby zrobić miejsce. Fakt, robi się klocek w narożniku, ale w narożniku to on jest pół biedy. Można obudować go lustrami, albo zrobić wszystkie obudowy i szafki w bieli albo potraktować jak element wyposażeina i zrobić np. obudowę wanny i ten komin w takim samym kolorze.

2. WC stoi sobie samotnie, geberit, żadnych szafeczek nad można mając ostateczną formę łazienki jakąś grafikę powiesić.

3. Między WC i wanną mozna powiesić wieszafki na szlafroki itp.

4. Przy wannie ten ciemny pasek to półeczka na kosmetyki 10cm. Wannę zrobiłam Ci 170 cm. Bardzo doradzam tutaj wannę asymetryczną ze względu na oszczędność miejsca i wody. W tym układzie wystarczająco miejsca masz nawet przed wanną. Można by np. 180x75 wannę kwadratową zrobić, ale taka wanna do codziennego użytku to cios w portfel pod kątem zużycia wody. Natomiast to już Twoja decyzja, co Ci najbardziej pasuje.

3. Wisząca szafka + szafka pod umywalką powinny zapewnić miejsce do przechowywania bieżących drobiazgów. Przy wejściu zostawiłam grzejnik (pamiętam, że tak chciałaś), który w tym projekcie może również służyć na wieszak do ręczników używanych przy umywalce.

Można natomiast rozważyć, umieszczenie grzejnika nad wanną (ciepłe ręczniczki po kąpieli) i dodanie zamiast grzejnika jeszcze jednej szafki widzącej (tym razem niskiej) do przechowywania.

Oczywiście wszystkie wymiary na rzucie są orientacyjne, jak i np. wielkość zabudowy na pralkę czy obudowa geberitu. Sugeruję znalezienie sprzętów, które potencjalnie planujesz zakupić i rozrysowanie sobie wszystkiego na papierze milimetrowym dla sprawdzenia wymiarów. Wiesz, żeby się wszystko swobodnie otwierało i żeby przejścia były wygodne.

Wydaje mi się, że łazienka w tym ustawieniu będzie wygodna i niezagracona.

Fajnie wyglądałoby tutaj szaro-drewniane połączenie, ale krem-czekolada również (przy powyższych założeniach nawet po prostu kontrasty by się sprawdziły) tylko płytki nie za duże, tzn. max 30x50 albo 30x60.

Zważywszy na okno, to ja już więcej pomysłów nie będę miała.. :(

Daj znać, jakie ostatecznie podejmiesz decyzje :)

Mi również podoba się ten projekt:) Myślę jeszcze tylko nad tą zabudową z lewej strony drzwi. Kolorystyka jak na zdjęciu poniżej:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94415&d=1326191329

Oraz dodatkowe pomysły AAntenki:

(zwłaszcza białe kafle, drewno, lustro itp)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195524-Malutka-%C5%82azienka-pro%C5%9Bba-o-rady/page2

Edytowane przez SKY20

Sky,

co do szafek nad obudową WC i wanną to może lepiej przedłużyć zabudowę geberita na całości ściany i pójść w takim kierunku

http://cdn25.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/thumbnails/19564/Bia_a_azienka_w_stylu_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

lustra ładnie zamaskują szafki i dodadzą przestrzeni.

Przy łazience biel i drewno mogą się sprawdzić

julianno16 - dodaj swoje kilka groszy :)

O! Bardzo ciekawa inspiracja :). A ta Aantenki fantastyczna :).

Widzę, ze w międzyczasie zmieniłeś preferencje kolorystyczne?

Dużo dobrego robi tu lustro, ale u Ciebie układ będzie inny. Mój program jest zbyt biedny do takich akrobacji :(. Widzę, że Szocik tu zagląda to może coś zdziała w swoim? :).

Lustro na całej ścianie z umywalką poszerzyłoby optycznie Twoją łazienkę, ale na końcu ściany masz wannę, więc z lustrem raczej tak daleko nie ma co wędrować, bo jego utrzymanie w czystości będzie Twoim utrapieniem ;).

Takiej zupełnie zlicowanej zabudowy geberita raczej bym u Ciebie nie dawała, bo masz za wąsko.

Edytowane przez julianna16

Nie mam dzis weny :( Wyszło mi tylko taki cos i juz nie mam siły przestawiać :(

http://images35.fotosik.pl/1152/d0e83a79e5ef6656.jpg

http://images43.fotosik.pl/1340/540fc373393b686emed.jpg

http://images41.fotosik.pl/1285/7e402dba1fcb5fc9.jpg

(Ten pałak nad wanna to stelaż prysznica, którego nie widać)

Szocik,

Twoja wizu lekko modyfikuje mój projekt, bo przesuwa drzwi do łazienki w stronę komina, żeby po prawej stronie od wejścia zrobić miejsce na pralkę.

I może to jest dobre rozwiązanie :) Komin wtedy robi się malutki a Sky ma sporo miejsca do przechowywania w tej zabudowie pod umywalkami/umywalką i pralką. Grzejnik wypada nad pralką, wiec moze zostać tam gdzie jest. Nie widzę tez wtedy problemu z wanną prostokątną, tylko nie za szeroką...

Ostatecznie można jeszcze nawet takie płytkie półeczki z lustrem nad umywalkami i ten nieszczęsny geberit zostawić w spokoju i nie zabudowywać albo jedynie koło komina płytką wiszącą szafkę dowiesić.

Ja się po porstu zafiksowałam tak na wielkim kominie i zabudowaniu koło niego pralki, że tego rozwiązania nie brałam pod uwagą

Super Szocik, co ty na to Sky20? Da radę tak ustawić? Bo trzeba przestawiać drzwi i przyłącze do pralki pewnie...

Edytowane przez Aantenka

O - bardzo fajne rozwiązanie z przesunięciem pralki i drzwi :). Będzie spójnej. Jeśli bardzo zależy Ci jeszcze na miejscu do przechowywania, to można pomyśleć o zabudowie na szerokość geberitu, ale niewiele tam zmieścisz bo będzie to płytka zabudowa i raczej mało opłacalne wykonanie mebli na wymiar :(.

Nie wiem na ile właścicielom potrzebne jest miejsce do przechowywania.

Jesli tak, to pokusiłabym się o zrobienie szafki między geberitem a słupkiem, tyle, tylko ze wtedy zabudowe geberitu zrobiłabym na 25 cm, tak żeby zrównać z szerokością słupka. Szafkę dałabym wtedy na wysokość zabudowy stelaża, zeby zachowac jedną linie.

Ta szafka ma wtedy głębokość 25 cm - wbrew pozorom wcale nie taka strasznie płytka.

Ale jak geberit wysuniesz na 25 cm to masz od razu węższe przejście między WC a umywalką. A akurat tak wypada, że wc jest naprzeciwko umywalki/umywalek....

Dokładnie to miałam na myśli :)