Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelina wentylacyjna

sambro

Recommended Posts

Witam

Panowie , niebawem przystąpie do ocieplania poddasza TopRockiem i mam pewne obawy co do dylatacji . Dach mam dwu spadowy deskowany , przygotowaną mam też szczelinę pomiędzy deskami a wełną jak i przy murłacie. Tak aby był swobodny przepływ powietrza ( na żółto zaznaczone jest na rysunku ). I teraz niewiem co z pozostałą częścią . Czy to tak mam zostawić ? Czy mam zrobić jakąś dodatkową wentylację ? Zaznaczę że mam już założoną dachówkę .

Poniżej podaję rysunek poglądowy

Pozdrawiam

IMG.jpg

Jeśli chodzi o kalenice , to myślę że jest porzadnie zrobiona . Otwory są na całej kalenicy i podczas wiatru ,dmucha aż miło ;-) . Bardziej niepokoi mnie wlot powietrza przy okapie . (kolor niebieski) bo jak widać na schemacie na środkowej części dachu ,nie ma jak nawiewać .

Mam papę założoną i niestety już dachówkę ;-(. A jak nawierce 4-5 otwory fi 40 mm w odstępach powiedzmy co 5 cm na każdą taką krokwie w najniższej pozycjii ? Czy to coś da ? W ostateczności , moge zdjąć parę dachówek, nawiercić parę otworów w deskach , w odpowiedznich miejscach , a potem je przysłonić materiałem takim jaki mam w kalenicy . Tylko na samą myśl że mam tam się wspinać , strach mnie bierze ;-(

Hmmm. ... My sie chyba nie zrozumieliśmy . Na zdjęciu rozrysowałem mniejwięcej oco mi się rozchodzi . Tak myślałem żeby w dolnej części nawiercić właśnie te otwory , bądź wyrzeźbić otwór dłutem . Wtedy powietrze przemieszczające się w szczelinie gdzie jest wlot powietrza z zewnątrz dochodził także do tej drugiej szczeliny .

S6303232.jpg

Na takim dachu wychodzi właśnie brak wiedzy i doświadczenia dekarza. Takie rozwiązanie jak narysowałeś jest OK. Stosuje się je przy pokryciach łaskich. Otwory wierć pod kątem i pośrodku desek (ominiesz gwoździe). Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

Witam

Jestem na etapie deskowania i mam pytanie czy ten sam problem można rozwiązać nie nacinaniem, nawiercanie krokwi a wycięciem otworu w deskowaniu np w kształcie trójkąta? Powstanie szczelina pomiędzy papą a krokwią wysokości równej grubość deskowania łącząca przestrzeń do której można doprowadzić powietrze w części okapowej a częścią zamkniętą od dołu.

Pozdrawiam

• 1 year później...

Odgrzewam temat bo mam pytanie czy takie otwory w krokwi o których była mowa wczesniej, czyli na przestrzeni pod deskowaniem a ociepleniem z wełny (szczelina 3cm) należy wykonać tak jak zaznaczyłem to na rysunku (czerwone kreski) czyli we wszystkich kulawkach w koszu ? Czy wystarczy w takiej krokwi w czasie montażu prostokąt 10x3 cm ?IMG.jpg

Dodam że ocieplenie będzie ciągnięte do kalenic dachu nie tylko sufitu podwieszonego ....