sambro 28.08.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Witam Panowie , niebawem przystąpie do ocieplania poddasza TopRockiem i mam pewne obawy co do dylatacji . Dach mam dwu spadowy deskowany , przygotowaną mam też szczelinę pomiędzy deskami a wełną jak i przy murłacie. Tak aby był swobodny przepływ powietrza ( na żółto zaznaczone jest na rysunku ). I teraz niewiem co z pozostałą częścią . Czy to tak mam zostawić ? Czy mam zrobić jakąś dodatkową wentylację ? Zaznaczę że mam już założoną dachówkę . Poniżej podaję rysunek poglądowy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 28.08.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Nie taki to zwykły dwuspadowy. Ma trochę przeszkód...Myślę że forum Ci nie pomoże. A nawet jeśli bedzie chciało to nie do końca wszystko wyjdzie jak trzeba. Nie trać czasu i znajdz dekarza...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 29.08.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Twój dach bardziej podchodzi pod kopertę. Wszystkie kalenice trzeba przeciąć, ( przewiercić) Można zrobić to od spodu. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sambro 29.08.2011 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Jeśli chodzi o kalenice , to myślę że jest porzadnie zrobiona . Otwory są na całej kalenicy i podczas wiatru ,dmucha aż miło . Bardziej niepokoi mnie wlot powietrza przy okapie . (kolor niebieski) bo jak widać na schemacie na środkowej części dachu ,nie ma jak nawiewać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 29.08.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 W koszach robi się nawiew wzdłuż krokwi , nabijając klocki lub profilując jej górę . Teraz tego nie zrobisz . Pozostaje Ci wiercenie otworów w krokwiach dochodzących do koszowej. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 29.08.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 A na deskowaniu masz papę czy folię? Teraz Ci dmucha bo masz przestrzeń wentylacyjną. Ocieplisz, przykręcisz regips to przestanie...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sambro 30.08.2011 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Mam papę założoną i niestety już dachówkę ;-(. A jak nawierce 4-5 otwory fi 40 mm w odstępach powiedzmy co 5 cm na każdą taką krokwie w najniższej pozycjii ? Czy to coś da ? W ostateczności , moge zdjąć parę dachówek, nawiercić parę otworów w deskach , w odpowiedznich miejscach , a potem je przysłonić materiałem takim jaki mam w kalenicy . Tylko na samą myśl że mam tam się wspinać , strach mnie bierze ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.08.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Da na pewno. Ale w punkcie najwyższym . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sambro 30.08.2011 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Hmmm. ... My sie chyba nie zrozumieliśmy . Na zdjęciu rozrysowałem mniejwięcej oco mi się rozchodzi . Tak myślałem żeby w dolnej części nawiercić właśnie te otwory , bądź wyrzeźbić otwór dłutem . Wtedy powietrze przemieszczające się w szczelinie gdzie jest wlot powietrza z zewnątrz dochodził także do tej drugiej szczeliny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.08.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Właśnie o to chodzi . Nieporozumienie powstało po Twojej wypowiedzi " najniższej pozycji".Wiadomo ,że przy samej koszowej ale przy samej desce . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sambro 30.08.2011 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Oki , tak też trzeba będzie zrobić . Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.09.2011 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Na takim dachu wychodzi właśnie brak wiedzy i doświadczenia dekarza. Takie rozwiązanie jak narysowałeś jest OK. Stosuje się je przy pokryciach łaskich. Otwory wierć pod kątem i pośrodku desek (ominiesz gwoździe). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santropez 30.09.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 WitamJestem na etapie deskowania i mam pytanie czy ten sam problem można rozwiązać nie nacinaniem, nawiercanie krokwi a wycięciem otworu w deskowaniu np w kształcie trójkąta? Powstanie szczelina pomiędzy papą a krokwią wysokości równej grubość deskowania łącząca przestrzeń do której można doprowadzić powietrze w części okapowej a częścią zamkniętą od dołu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.09.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Wtedy te otwory trzeba przykryć czymś sztywnym. Na blasze może być skraplanie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santropez 30.09.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Wtedy te otwory trzeba przykryć czymś sztywnym. Na blasze może być skraplanie. Jan A przykrycie papą nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.09.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Wysoka temperatura , może sie " ułożyć" i zablokować przepływ. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santropez 01.10.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Jeśli blacha nie jest najlepszym pomysłem to może jakaś cienka sklejka?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 30.09.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Odgrzewam temat bo mam pytanie czy takie otwory w krokwi o których była mowa wczesniej, czyli na przestrzeni pod deskowaniem a ociepleniem z wełny (szczelina 3cm) należy wykonać tak jak zaznaczyłem to na rysunku (czerwone kreski) czyli we wszystkich kulawkach w koszu ? Czy wystarczy w takiej krokwi w czasie montażu prostokąt 10x3 cm ? Dodam że ocieplenie będzie ciągnięte do kalenic dachu nie tylko sufitu podwieszonego .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts