Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to naprawić bez kucia płytek?

qwert

Recommended Posts

Drodzy forumowicze. Czy da się to naprawić bez kucia?

Pękł mosiężny gwint w rurce plastikowej od zimnej wody do baterii prysznicowej.

Czy jest jakiś klej (jaki?), na który można by wkręcić krzywkę, raz na zawsze, co odroczyło by kucie?

Może uszczelki wpuszczone aż do plastiku i dociśnięcie krzywką by to uszczelniły?

pęknięty gwint 1.jpg

pęknięty gwint.jpg

Spróbuj klej dwuskładnikowy (np. Distal, Poxipol...). Musisz najpierw dokładnie oczyścić powierzchnie, osuszyć, a następnie je odtłuścić (denaturat, aceton, zmywacz do paznokci itp.). Jeżeli pęknięcie nie jest głębokie to powinno się udać. Oczywiście jest to prowizorka, ale powinna długo trzymać (one tak zawsze mają:)). Po posmarowaniu klejem gwintu i krzywki, i po przykręceniu, nie powinieneś ruszać połączenia. Możesz też cienko posmarować pęknięty gwint od wewnątrz.

Miałem podobną sytuację, ani teflon, ani konopie nie pomogły. Klej trzyma.

Wypełnij też dokładnie klejem szparę pomiędzy złączką a krzywką.

Powodzenia:)

Edytowane przez free_shop

witam.

Jako instalator odradzam jakiekolwiek klejenie. Ponoć prowizorki trzymają najdłużej no ale....zawsze monolit to monolit. Lepiej odkuć płytkę albo lepiej dwie dokupić podobne lub wręcz przeciwnie całkiem inne na zasadzie dekoru. Wymienić uszkodzoną złączkę i po kłopocie. Ja bym się nie bawił w klejenie ale ja tylko doradzam co bym zrobił u siebie i ewentualnego klienta.

Pozdrawiam

Marek

• 4 years później...
Zrób siodło. Dajesz uszczelkę gumową pod gwint przedłużki i nie ma prawa cieknąć. Gwint tylko musisz mieć wystarczająco długi, aby doszedł do samego końca gwintu w kolanku pp.

Aleś odgrzebał kotleta starego z przed 5 lat ;)

A ja jednak preferuję kleje dwuskładnikowe ;) .Działa nie kapie i jest dobrze. Poszedłem jeszcze dalej i taką pękniętą mówkę czy krzywkę wypełniam klejem, to pęknięcie a element który się wkręca należy posmarować olejem (może być kuchenny) i wkręcić. Po zaschnięciu spokojnie można wykręcać i wkręcać i dodatkowo jest szczelne.

Pzdr.

Aleś odgrzebał kotleta starego z przed 5 lat ;)

A ja jednak preferuję kleje dwuskładnikowe ;) .Działa nie kapie i jest dobrze. Poszedłem jeszcze dalej i taką pękniętą mówkę czy krzywkę wypełniam klejem, to pęknięcie a element który się wkręca należy posmarować olejem (może być kuchenny) i wkręcić. Po zaschnięciu spokojnie można wykręcać i wkręcać i dodatkowo jest szczelne.

Pzdr.

fachowość "prac" dorównuje jakości pisowni...