qwert 28.08.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Drodzy forumowicze. Czy da się to naprawić bez kucia? Pękł mosiężny gwint w rurce plastikowej od zimnej wody do baterii prysznicowej. Czy jest jakiś klej (jaki?), na który można by wkręcić krzywkę, raz na zawsze, co odroczyło by kucie? Może uszczelki wpuszczone aż do plastiku i dociśnięcie krzywką by to uszczelniły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 28.08.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) Spróbuj klej dwuskładnikowy (np. Distal, Poxipol...). Musisz najpierw dokładnie oczyścić powierzchnie, osuszyć, a następnie je odtłuścić (denaturat, aceton, zmywacz do paznokci itp.). Jeżeli pęknięcie nie jest głębokie to powinno się udać. Oczywiście jest to prowizorka, ale powinna długo trzymać (one tak zawsze mają). Po posmarowaniu klejem gwintu i krzywki, i po przykręceniu, nie powinieneś ruszać połączenia. Możesz też cienko posmarować pęknięty gwint od wewnątrz. Miałem podobną sytuację, ani teflon, ani konopie nie pomogły. Klej trzyma. Wypełnij też dokładnie klejem szparę pomiędzy złączką a krzywką. Powodzenia:) Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 28.08.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 profesjonalne kleje i uszczelniacze produkuje firma LOCTITE są oznaczone poszczególnymi numerami który do czego najlepiej pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcus1977 28.08.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 witam.Jako instalator odradzam jakiekolwiek klejenie. Ponoć prowizorki trzymają najdłużej no ale....zawsze monolit to monolit. Lepiej odkuć płytkę albo lepiej dwie dokupić podobne lub wręcz przeciwnie całkiem inne na zasadzie dekoru. Wymienić uszkodzoną złączkę i po kłopocie. Ja bym się nie bawił w klejenie ale ja tylko doradzam co bym zrobił u siebie i ewentualnego klienta.PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 29.08.2011 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 dziekuje za rady. skleję. Marcus, jak pomysle o spotkaniu z xfchowcem, kuciu, zniszczeniach które powdoduja a za ktore nie biora odpowiedzialnosci, to wole skleic i oddalic "przyjemnosc" naprawiania o kolejne miesiace, lata, wiecznosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 30.08.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Poxipol to dobre rozwiązanie tym bardziej , że idzie później odkręcić krzywkę . Wystarczy podgrzać element metalowy i klej puści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 22.05.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Zrób siodło. Dajesz uszczelkę gumową pod gwint przedłużki i nie ma prawa cieknąć. Gwint tylko musisz mieć wystarczająco długi, aby doszedł do samego końca gwintu w kolanku pp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.05.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Myślisz, że czekał z naprawą 5 lat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 22.05.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Zrób siodło. Dajesz uszczelkę gumową pod gwint przedłużki i nie ma prawa cieknąć. Gwint tylko musisz mieć wystarczająco długi, aby doszedł do samego końca gwintu w kolanku pp. Aleś odgrzebał kotleta starego z przed 5 lat A ja jednak preferuję kleje dwuskładnikowe .Działa nie kapie i jest dobrze. Poszedłem jeszcze dalej i taką pękniętą mówkę czy krzywkę wypełniam klejem, to pęknięcie a element który się wkręca należy posmarować olejem (może być kuchenny) i wkręcić. Po zaschnięciu spokojnie można wykręcać i wkręcać i dodatkowo jest szczelne. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 22.05.2016 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Myślisz, że czekał z naprawą 5 lat ? Niezłe zgranie. :)Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 22.05.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Niezłe zgranie. :)Pzdr. Nie, ale takich jak on może być więcej a moje rozwiązanie jest proste i trwałe. Sam miałem podobny problem niedawno, więc dzielę się refleksjami. Pozdrawiam i również dziękuję za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.05.2016 03:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Aleś odgrzebał kotleta starego z przed 5 lat A ja jednak preferuję kleje dwuskładnikowe .Działa nie kapie i jest dobrze. Poszedłem jeszcze dalej i taką pękniętą mówkę czy krzywkę wypełniam klejem, to pęknięcie a element który się wkręca należy posmarować olejem (może być kuchenny) i wkręcić. Po zaschnięciu spokojnie można wykręcać i wkręcać i dodatkowo jest szczelne. Pzdr. fachowość "prac" dorównuje jakości pisowni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 23.05.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 fachowość "prac" dorównuje jakości pisowni... Spróbój a potem mondrój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 24.05.2016 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Aleś odgrzebał kotleta starego z przed 5 lat Myślisz, że czekał z naprawą 5 lat ? Oj tam, oj tam... początkujący forumowicz, jeszcze nie nauczy się sprawdzać dat postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts