Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agregat jednofazowy w instalacji trójfazowej - da się?

Recommended Posts

Witam

Po ostatnich problemach z prądem chcę zainwestować w zasilanie awaryjne. Problem polega na tym, że wszystkie obwody w domu mam porozdzielane na trzy fazy. Najlepiej było by zainwestować w agregat trójfazowy, ale koszty są dosyć znaczne. tak naprawdę siły nie wykorzystuję. Mam co prawda kuchnie indukcyjną ale ona działa na dwie fazy (przy czym podczas awarii spokojnie się bez niej obejdę) Czyli chodzi oto czy da radę podłączyć z wykorzystanie przełącznika zasilania instalacje porozdzielaną na trzy fazy do agregatu jednofazowego? Agregat inwerterowy czyli komputery i inna elektronika powinny działać.

Mam podobnie zbudowaną instalację, w czasie prądu prądu podłączam pod wszystkie 3 fazy wyjście jednofazowe z agregatu, odłączając jednocześnie od sieci urządzenia 3-fazowe (kuchenka) i główny bezpiecznik - zabezpieczenie w skrzynce licznikowej. Działa.

Jedynym problemem w domowej instalacji mogą być silniki trójfazowe (pompa hydroforu, jakieś maszyny?), zasilenie ich z jednej fazy może być dla nich zabójcze. Kuchenki nie mają (nie słyszałem przynajmniej) żadnych układów kontroli kolejności faz, więc im to rybka. Generalnie, z zastrzeżeniem n/t silników powinno być OK.

Osobną kwestia natomiast jest temat, jak podłączać agregat do domowej instalacji, ale na ten temat jest już na forum sążnisty i pełen merytorycznych dyskusji (aż w oczy szczypie czasem) wątek, więc nie powielajmy :)

J.

Gość Agr***
Nie będziesz miał żadnych problemów - zastosuj zwykły przełącznik sieć 0 agregat. Jedyne co może Cię zdziwić to że w trakcie pomiaru na wyjściu z prądnicy jednofazowej będziesz miał wskazania bez zera po 115V na biegunie.

• 2 weeks później...
Jedynym problemem w domowej instalacji mogą być silniki trójfazowe (pompa hydroforu, jakieś maszyny?), zasilenie ich z jednej fazy może być dla nich zabójcze. Kuchenki nie mają (nie słyszałem przynajmniej) żadnych układów kontroli kolejności faz, więc im to rybka. Generalnie, z zastrzeżeniem n/t silników powinno być OK.

Osobną kwestia natomiast jest temat, jak podłączać agregat do domowej instalacji, ale na ten temat jest już na forum sążnisty i pełen merytorycznych dyskusji (aż w oczy szczypie czasem) wątek, więc nie powielajmy :)

J.

A jednak powielmy. Jako Admin powinieneś być wzorem przestrzegania prawa. A udzielasz rad co najmniej mocno wątpliwych.

Powtarzam: podłączanie agregatu do instalacji domowej bez zgłoszenia tego właściwemu dostarczycielowi energii elektrycznej, za pomocą różnych "domowych" przełączników, jest przestępstwem!!!

Wyjątkiem jest praca na sieć wydzieloną, która nie jest normalnie zasilana z sieci elektroenergetycznej.