Mikołaj1719499942 28.08.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 WitamPo ostatnich problemach z prądem chcę zainwestować w zasilanie awaryjne. Problem polega na tym, że wszystkie obwody w domu mam porozdzielane na trzy fazy. Najlepiej było by zainwestować w agregat trójfazowy, ale koszty są dosyć znaczne. tak naprawdę siły nie wykorzystuję. Mam co prawda kuchnie indukcyjną ale ona działa na dwie fazy (przy czym podczas awarii spokojnie się bez niej obejdę) Czyli chodzi oto czy da radę podłączyć z wykorzystanie przełącznika zasilania instalacje porozdzielaną na trzy fazy do agregatu jednofazowego? Agregat inwerterowy czyli komputery i inna elektronika powinny działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter_tb 29.08.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Mam podobnie zbudowaną instalację, w czasie prądu prądu podłączam pod wszystkie 3 fazy wyjście jednofazowe z agregatu, odłączając jednocześnie od sieci urządzenia 3-fazowe (kuchenka) i główny bezpiecznik - zabezpieczenie w skrzynce licznikowej. Działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.08.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Jedynym problemem w domowej instalacji mogą być silniki trójfazowe (pompa hydroforu, jakieś maszyny?), zasilenie ich z jednej fazy może być dla nich zabójcze. Kuchenki nie mają (nie słyszałem przynajmniej) żadnych układów kontroli kolejności faz, więc im to rybka. Generalnie, z zastrzeżeniem n/t silników powinno być OK. Osobną kwestia natomiast jest temat, jak podłączać agregat do domowej instalacji, ale na ten temat jest już na forum sążnisty i pełen merytorycznych dyskusji (aż w oczy szczypie czasem) wątek, więc nie powielajmy J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 29.08.2011 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Czyli powinno działać. Jak pisałem wcześniej, nie posiadam żadnych urządzeń działających na tzw "siłę". Jeszcze jedno pytanie. Jak jest różnica między agregatami inwerterowymi a zwykłymi? Jeżeli chcę zasilać elektronikę to agregat musi mieć tzw AVR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Agr*** 30.08.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Nie będziesz miał żadnych problemów - zastosuj zwykły przełącznik sieć 0 agregat. Jedyne co może Cię zdziwić to że w trakcie pomiaru na wyjściu z prądnicy jednofazowej będziesz miał wskazania bez zera po 115V na biegunie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 09.09.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 no bedzie ok tylko jak jakiś silnik 3-f jest to zainstalować mu czujnik kolejnosci faz zeby go odcinało wtedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 12.09.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Jedynym problemem w domowej instalacji mogą być silniki trójfazowe (pompa hydroforu, jakieś maszyny?), zasilenie ich z jednej fazy może być dla nich zabójcze. Kuchenki nie mają (nie słyszałem przynajmniej) żadnych układów kontroli kolejności faz, więc im to rybka. Generalnie, z zastrzeżeniem n/t silników powinno być OK. Osobną kwestia natomiast jest temat, jak podłączać agregat do domowej instalacji, ale na ten temat jest już na forum sążnisty i pełen merytorycznych dyskusji (aż w oczy szczypie czasem) wątek, więc nie powielajmy J. A jednak powielmy. Jako Admin powinieneś być wzorem przestrzegania prawa. A udzielasz rad co najmniej mocno wątpliwych. Powtarzam: podłączanie agregatu do instalacji domowej bez zgłoszenia tego właściwemu dostarczycielowi energii elektrycznej, za pomocą różnych "domowych" przełączników, jest przestępstwem!!! Wyjątkiem jest praca na sieć wydzieloną, która nie jest normalnie zasilana z sieci elektroenergetycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 12.09.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Nie będziesz miał żadnych problemów - zastosuj zwykły przełącznik sieć 0 agregat. Jedyne co może Cię zdziwić to że w trakcie pomiaru na wyjściu z prądnicy jednofazowej będziesz miał wskazania bez zera po 115V na biegunie. Kolejny "wielki znawca" tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts